Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Salariul minim pe economie 2022: Cât vor câștiga românii începând cu noul an?

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Salariul minim pe economie 2022: Cât vor câștiga românii, brut și net, începând cu noul an?

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Salariul minim pe economie crește, de la 1 ianuarie, de la 2.300 la 2.550 de lei brut, iar angajatorii nu mai pot plăti un salariat cu venitul minim mai mult de 2 ani, a stabilit guvernul. Obligația este valabilă atât pentru contractele în curs cât și pentru cele viitoare.

Aproximativ o treime dintre angajații din România sunt plătiți acum cu salariul minim, iar Guvernul a stabilit că niciun angajator nu poate acorda acest venit unui om mai mult de 2 ani. Cuantumul salariului minim net, este în 2022 de 1.524 de lei.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Este obligat să crească salariul însă majorarea poate fi în orice cuantum.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu:

„Acea perioadă se calculează începând cu 1 ianuarie 2022, 24 de luni de la 1 ianuarie 2022, respectiv devine exigibilă de la 1 ianuarie 2024.”

În același timp, Executivul a anunțat că salariul mediu brut în 2022, este de 6.095 de lei.

CITEȘTE ȘI: Ce se va întâmpla cu majorarea pensiilor, după ce Legea Bugetului a fost atacată la CCR. Anunțul ministrului Muncii

Această valoare este importantă pentru că în funcție de salariul mediu se acordă mai multe venituri, printre care indemnizația de șomaj tehnic pentru angajații firmelor a căror activitate este blocată de pandemia COVID-19.

În această perioadă și Uniunea Europeană dezbate o directivă care prevede că salariul minim pe economie în statele membre nu poate fi mai mic de 50% din salariul mediu.

Imediat după ce va fi adoptată legea, România și celelalte state au obligația ca în cel mult trei ani să o implementaze.

CITEȘTE ȘI: Pensionarea anticipată: Cum se acordă și care sunt condițiile de îndeplinit pentru bărbați și femei

În 2021, 1,2 milioane de angajați au avut salariul net de 1.386 lei. De la 1 ianuarie 2022, în jur de 1,7 milioane de români vor primi un salariu net de 1.534 lei.

1. Zile libere în 2022

1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) – sâmbătă şi duminică;
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni;
22 aprilie (Vinerea Mare)
24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox) – duminică şi luni;
1 mai (Ziua Muncii) – duminică;
1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri:
12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni;
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi;
25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – duminică şi luni.

Așadar, în 2022 vor fi 15 zile nelucrătoare (sărbători legale), dar numai 9 vor fi în cursul primelor cinci zile ale săptămânii, adică în cele lucrătoare.

2. Raportarea în SAF-T de la 1 ianuarie pentru marii contribuabili

Începând cu 1 ianuarie, marii contribuabili vor începe raportarea SAF-T, respectiv depunerea Declarației 406. De la 1 ianuarie 2022, numărul marilor contribuabili este de 3.364.

Marii contribuabili au termene diferite. Așadar, sunt cei care știau că sunt mari și vor raporta de la 1 ianuarie și mai sunt cei care au fost introduși recent în lista ANAF, care vor începe de la jumătatea anului 2022.

Toți vor beneficia de o perioadă de grație la depunerea SAF-T: de 6 luni.

3. Vouchere de vacanță

Firmele care accepta voucherele de vacanță ale bugetarilor nu trebuie să înregistreze obligații fiscale restante la bugetul general consolidat de natura celor administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile.

De asemenea, sunt obligate, începând cu data de 1 aprilie 2022, să transmită în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura facturile emise titularilor voucherelor.

Voucherele de vacanță aferente anilor 2022 – 2026 se emit doar pe suport electronic.

Perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019—31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022.

Bugetarii vor primi vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei/salariat.

4. TVA 5% pentru cărțile electronice

Cota TVA este redusă la 5% pentru cărțile în format electronic. Este vorba despre Legea 291/2021 și se referă la manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității.

5. Reduceri de impozite pentru companiile bine capitalizate

Ordonanța (153) a apărut în 2020, dar antreprenorii care au capitaluri pozitive, din 2022 vor putea beneficia de reduceri ale impozitelor.

Este vorba despre impozitul pe profit, pe venit – în cazul microîntreprinderilor, ori a impozitului specific, pentru companiile din industria ospitalității.

Practic vor beneficia societățile care își mențin capitalul propriu pozitiv și la un nivel de cel puțin jumătate din capitalul social vor putea primi o reducere a impozitului de 2% anual, conform celor de la PwC România. În plus, companiile vor putea beneficia de o bonificație mai mare din impozitul datorat dacă își majorează capitalul propriu față de anul precedent. Reducerea poate ajunge la maximum 15% dacă toate condițiile sunt îndeplinite.

6. Salariul minim în 2022 și plafonul la Declarația unică

Salariul minim în 2022 este de 2.550 lei brut, reprezentând o creștere de 10,8% comparativ cu cel din 2021. Hotărârea e din octombrie în Monitorul oficial. O persoană plătită cu salariul minim va primi în mână 1.524 lei, adică cu 138 lei mai mult.

(Chiar dacă am spus mai spus că vom lăsa prevederile din OUG trenuleț la final, trebuie să menționăm aici că firmele care au angajați pe salariul minim mai mult de 24 de luni, vor fi nevoiți să-l mărească. Cu cât? Cu cât vor. Nu există o sumă anume, adică un prag minim. De precizat, totusi, că marți s-a modificat acea OUG, astfel că cele 24 de luni vor curge de la 1 ianuarie 2022, ceea ce înseamnă că se vor mări din 2024 – dacă după publicarea acestui text apare în Monitorul oficial altceva, vom modifica această paranteză).

De asemenea, dispare salariul minim pentru studii superioare.

Cei care depun Declarația Unică, acum vor avea un nou plafon: 30.600 lei (12 salarii minime).

7. Statul nu ar trebui să mai ceară copii după documentele pe care le are, din 2022

Legea e publicată din noiembrie în Monitorul oficial și prevede, practic, că persoanele fizice nu vor mai alerga după diferite documente pe care statul le are deja și nu vor mai trebui să mai ofere copii după acestea.

Conform actului normativ, „se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente
care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale”.

Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale vor solicita entităţilor care au emis documentele, în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public.

8. Punct de pensie mai mare cu 10% și se oferă un ajutor financiar pentru încălzire

• Punctul pe pensie în 2022 urcă la 1.586 lei de la 1 ianuarie 2022, respectiv cu 10%. Pensia socială minimă garantată devine indemnizație socială pentru pensionari, iar suma va fi de 1.000 lei de la 1 ianuarie 2022, în creștere cu 200 lei.

• Se acordă unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toți cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie 2022.

Ajutorul financiar să se acordă diferențiat, astfel:

– 1.200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 lei;
– ca diferență între nivelul de 2.200 lei și nivelul veniturilor cumulate din pensie sau din drepturile prevăzute de actele normative cu caracter special, pentru pensionarii și beneficiarii cu venituri între 1.001 – 1.600 lei inclusiv. Spre exemplu, pentru o pensie de 1.001 lei se acordă un ajutor de 1.199 lei, pentru o pensie de 1.002 lei, ajutorul va fi de 1.198 lei, iar suma acordată va scădea pe măsură ce pensia este mai mare, astfel că pentru o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.

Se acordă doar în ianuarie.

Ajutorul financiar să nu se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie.

9. Cresc alocațiile pentru copii

Se majorează la 243 de lei alocația de stat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, dar și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, până la terminarea acestora, inclusiv pentru cei cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2022, crește la 600 de lei și alocația pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Totodată, copiii cu handicap beneficiază de această sumă până la împlinirea vârstei de 18 ani.

10. TVA 5% pentru livrarea lemnelor de foc

TVA de 5% pentru livrarea lemnelor de foc către persoane fizice și juridice se aplică din 12 decembrie, dar o menționăm aici deoarece cele două legi sunt destul de noi (L286/2021 și L287/2021). Prin lemne de foc se înțelege livrări de trunchiuri, butuci, vreascuri, rămurele și altele similare.

Sursa: hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea