Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Salariile tuturor bugetarilor, MAJORATE de la 1 ianuarie 2024 și noi măsuri de austeritate propuse de Guvern

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Salariile tuturor bugetarilor, MAJORATE de la 1 ianuarie 2024 și noi măsuri de austeritate propuse de Guvern

Guvernul vine cu noi măsuri de austeritate, pentru a reduce deficitul bugetar, arată un draft de proiect de ordonanță de urgență. Proiectul va fi discutat în prima ședință de Guvern după întoarcerea premierului Marcel Ciolacu din Statele Unite. Printre măsuri se regăsesc tăierea finanțării de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației Deca-Iohannis, după cum a scris EduPedu. În schimb, salariile demnitarilor se majorează cu 5% anul viitor.

În plus, deși există lege pentru creșterea contribuției la Pilonul II la 4,75% de la 1 ianuarie 2024, Guvernul vrea să amâne majorarea cu doi ani, pentru 2026, arată documentul.

bani

Principala măsură din proiectul de ordonanță îl reprezintă amânarea unor articole din legile educației prin care bugetul alocat Educației urma să ajungă la 15% din bugetul general consolidat. Proiectul amână aplicarea celor două articole, 134 și 147, din cele două noi legi ale Educației Deca-Iohannis (198 și 199 din 2023) pentru anul 2025. 2024 ar fi fost primul an de aplicare a legii educației Deca-Iohannis, bazată pe România educată, în care pilonul central al reformei anunțată de președinte și de apropiații săi era tocmai finanțarea alocată pentru Educație de 15% din Bugetul General Consolidat. În sumă exactă, aplicat pe BGC actual, ar fi însemnat peste 90 de miliarde de lei.

Totodată, majorarea contribuției la Pilonul II de pensii, la 4,75%, de la 1 ianuarie 2024, stabilită chiar prin lege de către Parlament, se amână cu 2 ani, până în 2026.

Principalele măsuri privind salariile:

– Salariile de bază ale bugetarilor se majorează cu 5% față de nivelul acordat pe luna decembrie 2023;

– Indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora se majorează cu 5% față de luna decembrie 2023;

– Salariile personalului didactic și ale personalului auxiliar se majorează cu 13% de la 1 ianuarie și 7% din decembrie 2023.

– Sporurile rămân la nivelul din decembrie 2023;

– Munca suplimentară se compensează cu zile libere, exceptând angajații din domeniile Apărare și Ordine Publică, respecti penitenciare;

– Instituțiile nu vor mai acorda în 2024 bilete de valoare, exceptând tichetele de creșă;

– Indemnizațiile pentru veteranii de răăzboi, văduve, etc se majorează cu 13,8% la fel ca pensiile;

– Indemnizația socială pentru pensionarii de rând se menține la nivelul de 1.281 lei, din decembrie 2023.

Noi măsuri pentru microîntreprinderi:

Pragul de 500.000 euro pentru încadrarea firmelor ca microîntrprinderi se verifică luând în calcul veniturile tuturor întreprinderilor legate, potrivit unui draft de OUG, apărut pe surse, potrivit Financial Intelligence.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă Consilierul local Paul Victor Florea a fost în urmă cu două zile ”victima” unei trotinete condusă de un turist în Cetatea Alba Carolina. Din fericire, acesta s-a ales doar cu o vânătaie și o durere […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea