Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Salarii profesori 2024: Cu cât se măresc lefurile profesorilor de la 1 ianuarie?

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Salarii profesori 2024: Cu cât se măresc lefurile profesorilor de la 1 ianuarie?

După intensa perioadă de negocieri care a avut loc în timpul grevei, a fost luată o hotărâre importantă cu privire la sistemul de salarizare pentru profesori în 2024.

Principiul fundamental este să se asigure că salariul unui profesor debutant să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2024: Când vor avea loc probele examenului de maturitate

Astfel, majorările salariilor vor pleca de la nivelul de remunerare al debutanților, cu scopul de a atinge nivelul salariului mediu brut pe economie.

Această măsură face parte din noua lege a salarizării unitare, care va avea impact asupra întregului sector bugetar și joacă un rol cheie în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Începând cu anul 2024, personalul din sectorul educațional va primi o primă financiară semnificativă.

Citește și: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii trecuți la română matematică și disciplina la alegere pentru elevii de clasa a 12-a: 2022, 2021

Profesorii vor beneficia de o primă în valoare de 1.500 de lei, în timp ce personalul nedidactic va primi 500 de lei.

Această măsură intră în vigoare începând cu data de 5 octombrie, cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Educației.

Conform noilor reglementări, „Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.”

Acest lucru înseamnă că personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat vor beneficia de o creștere semnificativă a salariilor începând cu 1 ianuarie 2024.

Această creștere va fi echivalentă cu 50% din diferența dintre salariul de bază actual și salariul de bază stabilit conform noii grile de salarizare, valabilă începând cu aceeași dată.

Într-o declarație făcută cu ocazia ceremoniei de deschidere a noului an școlar, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat sprijinul pentru creșterea salariilor profesorilor începând cu 1 ianuarie 2024.

Acesta a reiterat angajamentul său de a susține cu fermitate toate eforturile necesare pentru ca promisiunile Guvernului să devină realitate în ceea ce privește îmbunătățirea situației financiare a profesorilor din România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua metodă de calcul a salariului minim în România: Directiva cu noile criterii de stabilire care trebuie respectată

Bogdan Ilea

Publicat

în

Noua metodă de calcul a salariului minim în România: Directiva cu noile criterii de stabilire care trebuie respectată Ministerul Muncii elaborează o nouă formulă pentru stabilirea salariului minim brut garantat pe țară, care va lua în considerare puterea de cumpărare, nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii. Autoritățile încearcă să implementeze o Directivă europeană […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea