Salarii de 350 de lei pe zi, însă nu se înghesuie nimeni: România are zeci de milioane de euro pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu dar nu are forță de muncă

Salarii de 350 de lei pe zi, însă nu se înghesuie nimeni: România are zeci de milioane de euro pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu dar nu are forță de muncă

Zeci de milioane de euro sunt la dispoziția României pentru a reabilita clădirile de patrimoniu, însă nu se poate face dintr-un motiv uluitor. Nu se găsesc meseriaşi. Spre exemplu, în Mureş, la Saschiz, firma care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea cetăţii organizează şantierul de şapte luni.

Se dau salarii de 350 de lei pe zi în construcții. De ce nu se găsesc angajaţi

ELIT

România are la dispoziţie zeci de milioane de euro pentru a reabilita clădirile de patrimoniu, însă nu o face dintr-un motiv uluitor. Nu are cu cine. Nu se găsesc muncitor. Spre exemplu, în Mureş, la Saschiz, firma care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea cetăţii organizează şantierul pentru lucrare de şapte luni.

Cetatea ţărănească din Saschiz face parte din patrimoniul UNESCO şi este vizitată de mii de turişti în fiecare an, în condiţiile în care este o ruină. A fost obţinută o finanţare de 2 milioane de euro de către primărie, iar lucrările s-a dat ordin să înceapă astă vară.

Muncitorii calificaţi lipsesc în toată ţara

Reabilitarea cetăţii presupune refacerea tuturor turnurilor, a porţii de intrare, a turnului de la poartă, a turnului preotului, precum şi a turnului şcolii. În cele 7 luni de la începera lucrării constructorul a reuşit doar să împrejmuiască zona şi să monteze câteva schele.

„Din păcate suntem doar la jumătate, doar din partea de organizare şantier. Ei invocă vremea nefavorabilă, dar realitatea aceasta este: sunt în deficit serios de forţă de muncă şi de meseriaşi”, a declarat Ovidiu Șoaită, primarul localitaăţii Saschiz. Lipsa muncitorilor, cauza stagnării lucrărilor de reabilitarea a cetăţii.

„Noi aducem muncitori din Negreşti Oași, din Maramureş, meşteri care au experienţă pe cetăţi, dar sunt puţini. Un dulgher care se pricepe să facă cetăţi ia 350 de lei pe zi. Am aduce mai mulţi dar nu găsim”, a spus Dragoș Feurdean, manager de proiect.

Lipsa meseriaşilor din zonă este justificată de plecare populaţiei peste hotare. „Sunt mulţi care pleacă în străinătate. Acolo alt trăi, în construcţii 1.400 – 1.500 de euro”, spun localnicii. În Bistriţa, cea mai frumoasă clădire este şi ea în reabilitare.

Lucrările castelului Teleki din Posmuş, estimate la 5 milioane de euro, au început în vara lui 2019 dar avansează încet tot din cauza lipsei de mână de lucru specializată. „Vorbim despre lucrări care necesită foarte multă migală, au fost folosite tehnici de lucru care sunt specifice epocii medievale şi din acest motiv s-a lungit foarte mult”, a declarat Bogdan Ivan, purtător de cuvânt CJ Bistrița Năsăud.

Angajaţii sunt găsiţi cu greutate chiar dacă firmele de construcţii oferă salarii peste medie. Un dulgher primeşte 4.000 de lei, la fel ca şi un zidar care citeşte planuri de construcţie. La biserica Sfântul MIhai se întâlneşte aceiaşi situaţie.

Este nevoie de muncitori. Aici, firma de construcţie are probleme în a găsi meseriaşi care să lucreze în piatră. Construcţia reprezentativă pentru arhitectura gotică din Transilvania a primit 4 milioane de euro pentru reabilitare. Dacă lucrările se vor încadra în grafic, turnul bisericii va putea fi vizitat de turişti din toamna anului 2021.

sursa: fanatik.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...