”Salamul de Sibiu”, recunoscut oficial ca produs tradițional românesc în Uniunea Europeană
Salamul de Sibiu a fost înregistrat ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), după ce în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie, informat, vineri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Conform procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate, nu a fost depusă în termenul legal nicio declaraţie de opoziţie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, produsul „Salam de Sibiu” (IGP) dobândeşte denumirea de indicaţie geografică protejată, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
MADR a început procedurile pentru obţinerea IGP în cazul Salamului de Sibiu în iunie 2014.
Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne provenită de la porci ajunşi la maturitate şi din slănină tare. Amestecul este umplut în membrane naturale şi/sau colagenice şi supus afumării cu lemn de esenţă tare, maturării şi uscării la rece.
Pentru maturare se utilizează produse alcoolice – vin alb, vin roşu, vin rose, vinars, vinuri spumante, bere neagră. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil (spori) – Penicillium nalgiovensis sau un amestec de diferite tipuri Penicillium, care conţin obligatoriu Penicillium nalgiovensis.
Cea mai importantă contribuţie în crearea gustului sunt aromele formate în cursul fermentaţiei (care începe din momentul umplerii în membrană şi se desăvârşeşte prin procesele de afumare la rece şi maturare-uscare) din zaharurile adăugate, din aminoacizii existenţi sau din cei formaţi prin hidroliza proteinelor, precum şi cele formate prin degradarea lipidelor.
Astfel, Salamul de Sibiu având o perioadă de maturare-uscare îndelungată (minim 60 de zile în prezenţa mucegaiului nobil) are o aromă specifică, inconfundabilă.
România are o tradiţie de peste 100 de ani in producerea Salamului de Sibiu, pentru care există o documentaţie care atestă că produsul a început în 1910, concomitent, în două zone diferite din România, arealul Sibiului (Mediaş) şi cel a Văii Prahovei.
Romania mai are un singur produs cu indicație geografică protejată, magiunul din prune de Topoloveni.
sursa: gandul.info
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marilen Pirtea, numele propus pentru a deveni ministrul al Educației: ,,Am primit această propunere, din partea prim-ministrului, la care voi reflecta”
Marilen Pirtea, numele propus pentru a deveni ministrul al Educației: ,,Am primit această propunere, din partea prim-ministrului, la care voi reflecta” Rectorul Universității de Vest Timișoara, Marilen Pirtea, deputat PNL a declarat că va reflecta asupra propunerii de a ajunge ministru al Educației și Cercetării după ce Daniel David și-a dat demisia. Citește și: SURSE: […]
Două noi opționale anunțate de Ministerul Educației. Elemente de educaţie media digitală și Educaţie pentru viaţă: alege! acţionează! inspiră
Două noi opționale anunțate de Ministerul Educației. Elemente de educaţie media digitală și Educaţie pentru viaţă: alege! acţionează! inspiră Ministerul Educației și Cercetării introduce două opționale noi pentru elevii de gimnaziu, menite să îi pregătească mai bine pentru viață. Una dintre acestea, „Elemente de educație media digitală”, urmărește dezvoltarea unor competențe esențiale, în contextul în […]
23-26 decembrei 2025 | Avertizare meteo de vremea rea în România: Ger, ninsori viscolite, zăpadă și polei până a doua zi de Crăciun
23-26 decembrei 2025 | Avertizare meteo de vremea rea în România: Ger, ninsori viscolite, zăpadă și polei până a doua zi de Crăciun ANM a emis marți dimineața o informare meteo de vreme rea, valabilă pentru perioada de 23 decembrie 2025, ora 18:00 – 26 decembrie, ora 10:00, pentru mai multe zone ale țării. În […]