Rămâi conectat

Actualitate

”Salamul de Sibiu”, recunoscut oficial ca produs tradițional românesc în Uniunea Europeană

Ziarul Unirea

Publicat

în

salam sibiuSalamul de Sibiu a fost înregistrat ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), după ce în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie, informat, vineri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Festivalul Cetăților Dacice

Conform procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate, nu a fost depusă în termenul legal nicio declaraţie de opoziţie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, produsul „Salam de Sibiu” (IGP) dobândeşte denumirea de indicaţie geografică protejată, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

MADR a început procedurile pentru obţinerea IGP în cazul Salamului de Sibiu în iunie 2014.

Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne provenită de la porci ajunşi la maturitate şi din slănină tare. Amestecul este umplut în membrane naturale şi/sau colagenice şi supus afumării cu lemn de esenţă tare, maturării şi uscării la rece.

Pentru maturare se utilizează produse alcoolice – vin alb, vin roşu, vin rose, vinars, vinuri spumante, bere neagră. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil (spori) – Penicillium nalgiovensis sau un amestec de diferite tipuri Penicillium, care conţin obligatoriu Penicillium nalgiovensis.

Cea mai importantă contribuţie în crearea gustului sunt aromele formate în cursul fermentaţiei (care începe din momentul umplerii în membrană şi se desăvârşeşte prin procesele de afumare la rece şi maturare-uscare) din zaharurile adăugate, din aminoacizii existenţi sau din cei formaţi prin hidroliza proteinelor, precum şi cele formate prin degradarea lipidelor.

Astfel, Salamul de Sibiu având o perioadă de maturare-uscare îndelungată (minim 60 de zile în prezenţa mucegaiului nobil) are o aromă specifică, inconfundabilă.

România are o tradiţie de peste 100 de ani in producerea Salamului de Sibiu, pentru care există o documentaţie care atestă că produsul a început în 1910, concomitent, în două zone diferite din România, arealul Sibiului (Mediaş) şi cel a Văii Prahovei.

Romania mai are un singur produs cu indicație geografică protejată, magiunul din prune de Topoloveni.

sursa: gandul.info


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Perioada de angajare de probă 2025: Durată, drepturile angajatului și încetarea contractului de muncă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Perioada de angajare de probă 2025: Durată, drepturile angajatului și încetarea contractului de muncă Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă. Codul Muncii reglementează durata maximă a perioadei de probă, care variază în funcție de poziția ocupată: *90 de zile pentru funcțiile de execuție *120 […]

Citește mai mult

Actualitate

Se impozitează sau nu darul de nuntă în 2025? Precizări de la ANAF

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Se impozitează sau nu darul de nuntă în 2025? Precizări de la ANAF Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă sau de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării, precizează ANAF. Conform ANAF, fondurile provenite din darurile de nuntă sau botez sunt considerate venituri neimpozabile. Această precizare a fost făcută în urma […]

Citește mai mult

Actualitate

23 iunie 2025 | Începe Evaluarea Națională: Precizări importante făcute de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 iunie 2025 | Începe Evaluarea Națională: Precizări importante făcute de Ministerul Educației Luni, 23 iunie 2025, încep probele scrise din cadrul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2024-2025. Ministerrul Educației a făcut câteva precizări importante legate de aceste probe. Citește și: Evaluarea Națională 2025: Peste 2.600 de absolvenți din Alba, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea