Rămâi conectat

Actualitate

”Salamul de Sibiu”, recunoscut oficial ca produs tradițional românesc în Uniunea Europeană

Ioana Oprean

Publicat

în

salam sibiuSalamul de Sibiu a fost înregistrat ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), după ce în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie, informat, vineri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Conform procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate, nu a fost depusă în termenul legal nicio declaraţie de opoziţie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, produsul „Salam de Sibiu” (IGP) dobândeşte denumirea de indicaţie geografică protejată, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

MADR a început procedurile pentru obţinerea IGP în cazul Salamului de Sibiu în iunie 2014.

Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne provenită de la porci ajunşi la maturitate şi din slănină tare. Amestecul este umplut în membrane naturale şi/sau colagenice şi supus afumării cu lemn de esenţă tare, maturării şi uscării la rece.

Pentru maturare se utilizează produse alcoolice – vin alb, vin roşu, vin rose, vinars, vinuri spumante, bere neagră. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil (spori) – Penicillium nalgiovensis sau un amestec de diferite tipuri Penicillium, care conţin obligatoriu Penicillium nalgiovensis.

Cea mai importantă contribuţie în crearea gustului sunt aromele formate în cursul fermentaţiei (care începe din momentul umplerii în membrană şi se desăvârşeşte prin procesele de afumare la rece şi maturare-uscare) din zaharurile adăugate, din aminoacizii existenţi sau din cei formaţi prin hidroliza proteinelor, precum şi cele formate prin degradarea lipidelor.

Astfel, Salamul de Sibiu având o perioadă de maturare-uscare îndelungată (minim 60 de zile în prezenţa mucegaiului nobil) are o aromă specifică, inconfundabilă.

România are o tradiţie de peste 100 de ani in producerea Salamului de Sibiu, pentru care există o documentaţie care atestă că produsul a început în 1910, concomitent, în două zone diferite din România, arealul Sibiului (Mediaş) şi cel a Văii Prahovei.

Romania mai are un singur produs cu indicație geografică protejată, magiunul din prune de Topoloveni.

sursa: gandul.info


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bărbat urmărit internațional depistat în Alba: Pe numele său era emis un mandat european de arestare de către autoritățile din Grecia

Ioana Oprean

Publicat

în

Bărbat urmărit internațional depistat în Alba: Pe numele său era emis un mandat european de arestare de către autoritățile din Grecia Un bărbat urmărit internațional a fost depistat în Alba. Pe numele său era emis un mandat european de arestare de către autoritățile din Grecia.  Citește și: FOTO | Bărbat din Alba, urmărit internațional de […]

Citește mai mult

Actualitate

Anul școlar 2025-2026 | Se menține bursa de 700 de lei pentru mamele minore, iar directorii vor preda doar jumătate de normă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Anul școlar 2025-2026 | Se menține bursa de 700 de lei pentru mamele minore, iar directorii vor preda doar jumătate de normă Guvernul României a inclus, în pachetul de măsuri fiscale, şi o serie de amendamente cu impact direct asupra sistemului de Educaţie. Mamele minore, care frecventează cursurile, vor beneficia în continuare de bursă de […]

Citește mai mult

Actualitate

Titularizare 2025 | Fără 10 în 2025 în Alba, doar 44,4 % dintre candidați au obținut note peste 7 la proba scrisă

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Titularizare 2025 | Fără 10 în 2025 în Alba, doar 44,4 % dintre candidați au obținut note peste 7 la proba scrisă Rezultatele inițiale de la proba scrisă a examenului de titularizare 2025 din Alba, publicate marți, 22 iulie, indică faptul că 44% dintre candidați au obținut note peste 7. Citește și: Rezultate Titularizare 2025: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea