”Salamul de Sibiu”, recunoscut oficial ca produs tradițional românesc în Uniunea Europeană
Salamul de Sibiu a fost înregistrat ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), după ce în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie, informat, vineri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Conform procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate, nu a fost depusă în termenul legal nicio declaraţie de opoziţie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, produsul „Salam de Sibiu” (IGP) dobândeşte denumirea de indicaţie geografică protejată, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
MADR a început procedurile pentru obţinerea IGP în cazul Salamului de Sibiu în iunie 2014.
Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne provenită de la porci ajunşi la maturitate şi din slănină tare. Amestecul este umplut în membrane naturale şi/sau colagenice şi supus afumării cu lemn de esenţă tare, maturării şi uscării la rece.
Pentru maturare se utilizează produse alcoolice – vin alb, vin roşu, vin rose, vinars, vinuri spumante, bere neagră. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil (spori) – Penicillium nalgiovensis sau un amestec de diferite tipuri Penicillium, care conţin obligatoriu Penicillium nalgiovensis.
Cea mai importantă contribuţie în crearea gustului sunt aromele formate în cursul fermentaţiei (care începe din momentul umplerii în membrană şi se desăvârşeşte prin procesele de afumare la rece şi maturare-uscare) din zaharurile adăugate, din aminoacizii existenţi sau din cei formaţi prin hidroliza proteinelor, precum şi cele formate prin degradarea lipidelor.
Astfel, Salamul de Sibiu având o perioadă de maturare-uscare îndelungată (minim 60 de zile în prezenţa mucegaiului nobil) are o aromă specifică, inconfundabilă.
România are o tradiţie de peste 100 de ani in producerea Salamului de Sibiu, pentru care există o documentaţie care atestă că produsul a început în 1910, concomitent, în două zone diferite din România, arealul Sibiului (Mediaş) şi cel a Văii Prahovei.
Romania mai are un singur produs cu indicație geografică protejată, magiunul din prune de Topoloveni.
sursa: gandul.info
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu, comparație între Elveția și România: ”Învățăm la școală despre euglena verde, dar nu învățăm cum se calculează dobânda (DAE) la un credit”
Economistul Radu Georgescu, comparație între Elveția și România: ”Învățăm la școală despre euglena verde, dar nu învățăm cum se calculează dobânda (DAE) la un credit” Economistul Radu Georgescu face o comparație între Elveția și România, atât în ceea ce privește felul cum este percepută politica în ambele țări, dar și economia. Acesta este de părere […]
5.000 de angajați din sistemul bugetar din România, lăsați peste noapte fără loc de muncă: „Trebuie să continuăm eforturile de reducerea cheltuielilor”
5.000 de angajați din sistemul bugetar din România, lăsați peste noapte fără loc de muncă: „Trebuie să continuăm eforturile de reducerea cheltuielilor” Tánczos Barna a anunțat pe data de 30 aprilie 2025 că au fost deja luate primele măsuri prin care să se facă economie la bugetul de stat. Printre ele, se numără și concedierea […]
Grădinăritul la bloc: Ce flori și arbuști ai voie să plantezi în fața scării și ce este interzis
Grădinăritul la bloc: Ce flori și arbuști ai voie să plantezi în fața scării și ce este interzis Tot mai mulți români care locuiesc în marile orașe redescoperă plăcerea grădinăritului, chiar și în cele mai neașteptate locuri: în fața blocului, în jardinierele de lângă scară sau în spațiile verzi dintre parcări. Însă, deși inițiativa este […]