Rămâi conectat

Curier Județean

Sală de sport cu tribună de 102 locuri la Stremț: Când va demara construcția la investiția de peste 6.4 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sală de sport cu tribună de 102 locuri la Stremț: Când va demara construcția la investiția de peste 6.4 milioane de lei

În urma discuțiilor purtate la București, primarul Traian Ștefan Popa a spus că a primit asigurări din partea directorilor Companiei Naționale de Investiții că anul viitor vor demara lucrările la obiectivul „Construire sală de sport școlară în satul Stremț”, prin subprogramul „Săli de sport”, derulat de CNI, posibil chiar în primul trimestru.

Valoarea totală a investiției este de 6.431.328,97 lei, fără TVA, sumă care include și cheltuielile pentru proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului.

„Având în vedere că licitația a fost demarată, există premisele finalizării acesteia până la finele acestui an. Sperăm, așadar, să finalizăm acest proiect în anul 2023”, s-a arătat, foarte optimist, primarul Traian Ștefan Popa, termenul de finalizare a construcției prevăzut în fișa proiectului fiind de 48 de luni (4 ani)!

Elit - Gustul Desăvârșit

Viitoarea sală de sport va fi construită în incinta Bazei Sportive „Voința” și va avea o tribună cu 102 locuri pentru spectatori. Terenul va fi trasat cu marcaje pentru practicarea mai multor sporturi: minifotbal, baschet, volei, handbal şi tenis de câmp.

Clădirea va avea regim de înălțime parter și un etaj, va fi dotată cu instalații electrice, sanitare și încălzire cu centrală termică pe gaze, fiind prevăzută, în principal, cu vestiare, grupuri sanitare, holuri și spații tehnice, iar la etaj va avea, printre altele, tribuna cu 102 locuri, un grup sanitar și un cafe-bar.

Comună care mai are un teren de fotbal gazonat de dimensiuni competiționale, un teren de fotbal de dimensiuni reduse cu gazon natural și două terenuri de minifotbal și tenis, toate dotate cu instalații de nocturnă.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

21 Decembrie 2022| Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, sărbătorită la Alba Iulia. PROGRAMUL activităţilor

BONTEA Alexandru

Publicat

în

21 Decembrie 2022| Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, sărbătorită la Alba Iulia. PROGRAMUL activităţilor

Marți, 21 decembrie este marcată, în municipiul Alba Iulia, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății.

Programul activităţilor:

09.50 – 10.00 Primirea invitaților – Troița din Piața I.I.C. Brătianu
10.00 – 10.03 Intonarea Imnului Național al României;
10.03 – 10.10 Oficierea serviciului religios;
10.10 – 10.15 Alocuțiune privind semnificația Zilei Victoriei Revoluției Române;
10.15 – 10.20 Depunere coroane și jerbe de flori, Troița Piața I.I.C. Brătianu;
10.20 – 10.22 Păstrarea unui moment de reculegere;
10.35 – 10.40 Depunere coroane și jerbe de flori – Monumentul Eroilor Revoluției;
10.40 – 10.42 Păstrarea unui moment de reculegere;
10.50 – 11.00 Primirea invitaților în Sala Unirii;
11.00 – 11.05 Intonarea Imnului Național al României;
11.05 – 11.15 Depunerea drapelului Revoluției în Sala Unirii.

Elit - Gustul Desăvârșit
Participanţi:

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba
Consiliul Judeţean Alba
Primăria Municipiului Alba Iulia
Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Arhiepiscopia Romano-Catolică, reprezentanți ai cultelor religioase
Unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia
Direcția Județeană de Informații Alba
Oficiul Județean de Telecomunicații Speciale Alba
Uniunea Asociațiilor de Revoluționari Alba Iulia
Cercul Militar Alba Iulia
Asociația Națională ”Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Alba
Asociația Națională a Veteranilor de Război ”Ferdinand I”, filiala Alba
Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, filiala Alba ”Gemina”
Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații
Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, filiala „Avram Iancu” Alba
Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba Iulia
Servicii și instituții publice, asociații, fundații din județul Alba
Partide politice
Reprezentanți mass-media


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

COD GALBEN de ceață în județul Alba: Vizibilitate sub 200 m și ghețuș. Localitățile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de ceață în județul Alba: Vizibilitate sub 200 m și ghețuș. Localitățile vizate

Meteorologii AMN au emis marți, 20 decembrie, o nouă avertizare de tip nowcasting cod galben de ceață, pentru județul Alba, până la ora 10:00.

Se vor semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Localitățile vizate: Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Vințu de Jos, Galda de Jos, Șona, Mihalț, Pianu, Valea Lungă, Lopadea Nouă, Daia Română, Stremț, Sâncel, Șpring, Sântimbru, Ciugud, Șibot, Mirăslău, Săliștea, Bucerdea Grânoasă, Berghin, Crăciunelu de Jos, Cergău, Roșia de Secaș, Hopârta, Rădești, Cut, Ohaba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Pastorala de Crăciun 2022 a Cardinalului Lucian: „Sărbătoarea Nașterii Domnului ne amintește, în fiecare an, cât de mare e iubirea lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Pastorala de Crăciun 2022 a Cardinalului Lucian: „Sărbătoarea Nașterii Domnului ne amintește, în fiecare an, cât de mare e iubirea lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi”

Onoratului cler împreună slujitor cuvioșilor călugări și călugărițe, iubiților credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu

Iubiți credincioși,

Praznicul Nașterii Domnului, Sărbătoarea venirii lui Dumnezeu între noi ne trezește în suflete o adâncă recunoștință și ne îndeamnă să exclamăm împreună cu îngerii: „Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Lc. 2, 14). Plecăm, în chip spiritual, alături de păstori, genunchii inimilor noastre în fața „Pruncului culcat în iesle” și dăm mărire lui Dumnezeu Tatăl „care atât de mult a iubit lumea, încât a dat pe Fiul Său Unul-Născut, ca oricine crede în El, să nu piară ci să aibă viață veșnică” (In. 3,16). Dăm mărire lui Dumnezeu Fiul, care a ales ca inima Sa sfântă să bată asemeni inimilor noastre, făcându-se om „întru toate după asemănarea noastră, afară de păcat” (Evr. 4,15), pentru ca prin El să devenim „fiii Celui Preaînalt” (Lc. 6,35) și să avem „apropierea către Tatăl, într-un Spirit!” (Ef. 2, 18). Dăm mărire lui Dumnezeu Spiritul Sfânt, prin lucrarea și prin puterea căruia „atunci” devine „acum”, iar Taina Întrupării un eveniment dătător de har și de viață pentru noi cei de azi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din cerurile larg deschise, „Dumnezeul păcii” (Rom. 16,20) revarsă pe pământ pace, între oameni bună învoire, deoarece Cuvântul Veșnic al Tatălui „s-a făcut trup și a locuit între noi” (In. 1,14), unind cele cerești și cele pământești, punând laolaltă dumnezeirea și umanitatea, așa cum dintru început a fost rânduit să fie. El este Pacea noastră deoarece numai în Isus Cristos, Dumnezeu adevărat și Om adevărat, noi, oamenii, am fost făcuți părtași la mult râvnitul dar al iertării și al împăcării cu Tatăl, pe care Fiul întrupat l-a lucrat chiar în adâncul firii noastre rănite de păcat. În natura omenească, El S-a sfințit pe Sine însuși pentru ca și noi să fim sfinți întru adevăr (In. 17, 19), altoind-o cu har și făcând-o capabilă să rodească spre veșnicie: „din plinătatea Lui noi toţi am luat, har peste har” (In. 1,16). Mai mult, în Fiul lui Dumnezeu Unul-Născut, noi toți am primit înfierea pentru că El este „întâiul născut între mulți frați” (Rom. 8, 29) și Cel care tuturor „celor câţi L-au primit și care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu” (In. 1,12). Să-l primim și noi, pe Pruncul Isus cu inimile larg deschise, cu toată credința și dragostea de care suntem capabili! Doar așa devenim semne vii ale Prezenței Sale în familiile noastre, în societatea și în lumea zilelor noastre.

Îmbrățișând natura noastră și lăsându-se învăluit de ea, Cel făr de-nceput intră în istoria omenirii, începe să existe și ca om, unindu-L pe Dumnezeu cu oamenii și pe oameni între ei. Cuvântul Tatălui își asumă toată omenirea pentru a o mântui. Firea umană este astfel transformată, răscumpărată, reconciliată cu Dumnezeu și îndumnezeită. De aceea, în Cristos, participăm la o fire omenească înnoită, iar prin har suntem făcuți „părtași firii dumnezeiești” (2Pt. 1,4). În El, toți suntem frați și surori, toți suntem fii și fiice. Tatăl Lui e și Tatăl nostru, iar frații Lui și frații noștri. Suntem rânduiți să trăim în armonie, pace și comuniune de iubire între noi și toți împreună cu Dumnezeu.

Această bunăvoire dumnezeiască, revărsată plenar de Fiul în firea omenească, nu poate și nu trebuie să se oprească. Este necesar să se reînnoiască și să se extindă continuu, atât timp cât va dura omenirea. Dacă altădată, noi oamenii nu puteam realiza acest lucru numai cu puterile noastre, acum putem deoarece firea umană este impregnată de prezența divină și înzestrată cu puterea harului.

Dragi frați și surori în Cristos,

Sărbătoarea Nașterii Domnului ne amintește, în fiecare an, cât de mare e iubirea lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi. Tocmai această iubire ne încălzește inimile, ne fortifică sufletele și ne luminează cugetele în înfruntarea vremurilor tulburi pe care le trăim atât de intens. Războiul și criza energetică ne induc frică, nesiguranță și multă îngrijorare, dar Iubirea lui Dumnezeu revărsată nouă în Fiul ne dă curaj, ne animă flacăra credinței și a speranței. Nevoi și valori umane fundamentale, precum hrana, căldura, lumina, siguranța, pacea, libertatea, încrederea, predictibilitatea, ne sunt serios zdruncinate. În acest context, Sfântul Părinte Papa Francisc ne reamintește că suntem chemați să oferim o mărturie creștină autentică: „în numele lui Dumnezeu, care i-a creat pe toți oamenii pentru un destin comun de fericire, suntem chemați astăzi să dăm mărturie pentru esența noastră fraternă de libertate, dreptate, dialog, întâlnire reciprocă, iubire și pace, evitând alimentarea urii, resentimentului, dezbinării, violenței și războiului”.

Bucuria coborârii lui Dumnezeu între noi este cu atât mai mare cu cât conștientizăm mai mult câtă nevoie avem astăzi de darurile pe care Tatăl ni le face în El. Glasul îngeresc străbate veacurile și lumea noastră cu toate cutumele ei, încurajându-ne și vestindu-ne bucuria: „Nu vă temeți. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Că vi s-a născut azi Mântuitor, Care este Cristos Domnul” (Lc. 2,10-11). Câtă mângâiere, câtă pace, câtă speranță ne conferă faptul de a ști că nu suntem singuri în încercările actuale pentru că „Dumnezeu este cu noi”! Prezența Lui nu este rodul meritelor noastre, ci al nevoii acute de Dumnezeu pe care noi și lumea noastră o resimțim din plin. Este cu noi pentru că fără El nu putem face nimic (In. 15,5). Dumnezeu îmbracă slăbiciunea noastră pentru ca prin El să avem tărie și virtute. El este acolo unde s-a înmulțit păcatul pentru ca să prisosească și mai mult harul (Rom. 5,20). Împărtășește neputința noastră pentru ca să ne facă părtași biruinței Sale și mântuirii. Este între noi ca să aducă mângâiere acolo unde este durere, pace unde este război, iubire unde este ură, bucurie unde este întristare, lumină unde este întuneric. Într-un cuvânt, Isus restaurează făptura omenească, o umanizează, o face capabilă de a intra în comuniune de viață și iubire cu Dumnezeu; îi descoperă și-i redă omului, de ieri și de azi, calea către sine însuși și calea către Dumnezeu care, cel mai adesea, trece prin aproapele. Iar unei lumi care a fost și este desfigurată de păcat, ură, răutate, violență și războaie îi oferă spre luare aminte modelul inocenței, gingășiei, seninului și păcii Pruncului dumnezeiesc culcat în iesle.

În înfruntarea dificultăților actuale ne sunt alături și Fericiții noștri episcopi martiri, ca modele de statornicie și de credință nezdruncinată în Dumnezeu și în Sfânta Sa Biserică. Ei, care s-au jertfit pentru credința și pentru Biserica noastră, sunt rugători înaintea tronului lui Dumnezeu, pentru noi și pentru întreaga umanitate.

Acum este ceasul nostru, timpul în care se scrie istoria mântuirii noastre prin fapte vrednice de cartea vieții și potrivite demnității de fii ai Tatălui ceresc: „Fericiți făcătorii de pace că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema” (Mt. 5,9). Mai mult decât oricând, este vremea să-l implorăm pe Domnul păcii „pentru pacea de sus” și „pentru pacea a toată lumea”!

Să cerem „toți, din tot sufletul și din tot cugetul nostru”, împreună cu Sfântul Vasile cel Mare: „pacea Ta și dragostea Ta dăruiește-ne-o, Doamne, Dumnezeul nostru”, nouă, familiilor noastre, Europei măcinate de criză, popoarelor aflate în război și lumii întregi! Să aprindem flacăra credinței atât de puternic încât să răspândească căldura, lumina, pacea și iubirea Domnului nostru Isus Cristos, urmând îndemnul Sfântului Pavel: „bucurați-vă! Desăvârșiți-vă, mângâiați-vă, fiți uniți în cuget, trăiți în pace și Dumnezeul dragostei și al păcii va fi cu voi (2Cor. 13,11).

Iubiții mei fii sufletești,

Așteptăm și pregătim fiecare Crăciun cu mare bucurie și cu emoție. Să nu uităm însă că cel mai important lucru este ca în acest mare Praznic să nu lipsească Cel pe care îl sărbătorim, Isus Domnul, prezent în aproapele aflat în nevoie. Isus, Pruncul cel Sfânt este viu și prezent în cei care trebuie să fugă din cauza violenței și a lipsurilor, în cei asupra cărora în locul fulgilor de nea cad bombe și care plâng pentru că nu mai au un loc pe care să îl numească „acasă”. Ei sunt Familia Sfântă a zilelor noastre, ei sunt cei care astăzi caută adăpost și mângâiere, precum Maria și Iosif odinioară în Betleemul Iudeii.

Cu mult mai important decât pregătirea casei și a mesei este să ne curățăm și să ne împodobim, înainte de orice, sufletele cu „lumina cea adevărată” care este Cristos Domnul. Să îndrăznim! Lumina Lui este gratuită, nu se scumpește, nu se întrerupe și este îndeajuns ca să lumineze tuturor! Luminați de El, devenim noi înșine „lumina lumii” (Mt. 5,14) și o împărtășim, împreună cu căldura ei, celor din jur. Să ne îndestulăm, mai cu seamă, din Pâinea Vieții „care se coboară din cer” (In. 6,35) și din paharul mântuirii. Să trimitem mesaje de felicitare, de gratitudine și, de ce nu, liste cu dorințe, mai întâi celui Sărbătorit prin rețeaua sigură a mâinilor împreunate în rugăciune! Să nu uităm ca în aceste rugăciuni să îi cuprindem pe toți cei dragi, pe semenii noștri, pe binefăcători, pe răuvoitori și pe aceia care au mai mare nevoie de mila lui Dumnezeu. Făcând așa, Nașterea Domnului este cu adevărat o întrupare în viața noastră, iar pregătirile exterioare, pe care le-am amintit mai devreme, devin forme ale Sărbătorii pline de conținut mântuitor.

Prin Întruparea Sa în istoria noastră, din Preacurata Fecioară Maria, Dumnezeu nu ne dăruiește ceva, ci ni Se dăruiește pe Sine Însuși! El este Darul prin care noi am primit totul. De Nașterea Sa nu așteaptă de la noi ceva, ci ne așteaptă pe noi înșine, cu bucuriile, speranțele și aspirațiile noastre, cu slăbiciunile, neputințele și scăderile noastre, pentru că numai întâlnirea noastră intimă cu Dumnezeu în taina sufletelor, ne umple inimile și ne transformă nu doar câteva zile, ci întreaga existență într-o sărbătoare.

Harul Domnului nostru Isus Cristos, și dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Spirit să fie cu noi cu toți, iar iubirea maternă și purtarea de grijă a Maicii Sfinte să Vă însoțească mereu!

Împreună cu Preasfinția Sa Cristian, Episcopul auxiliar, împărtășim cu dumneavoastră cu toți bucuria Nașterii Domnului, și Vă dorim tuturor Sărbători sfinte:

S-aveți în case pace și-n suflete senin,

Din inocența Pruncului divin!

Cămine călduroase, în inimă lumină,

Din peștera întunecoasă și străină!

Belșug de har, nespusă bogăție,

Din „Totul” înfășat în sărăcie!

Noian de bucurii și mândre sărbători,

Din cântul lin de îngeri și păstori!

Înomenirea Fiului Vă fie

O scară pân` la Cer! Acum și în vecie!

Sărbători cu pace și sănătate! Un An Nou cu împliniri și binecuvântări cerești!

† Cardinal LUCIAN

Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea