Rămâi conectat

Politică Administrație

„Să se modernizeze… dar să nu se schimbe nimic!”

Publicat

în

    PDL este dispus să înveţe de la oricine dacă se vine cu idei constructive şi soluţii reale nu imaginative. A critica cu disperare agresivă orice iniţiativă a Coaliţiei, oricât de benefică pentru ţară, numai pentru că vine de la Putere înseamnă, credem noi, să dispreţuieşti inteligenţa electoratului. Este foarte greu să urmăreşti fluenţa logică a criticilor venite din partea opoziţiei pentru că aceasta fluenţă nu există. Ce poţi să-i răspunzi vicepreşedintelui PNL Simone Albani când susţine dezaprobativ că Guvernul Boc se ocupă de criză în loc să se ocupe de… dezvoltare?! Ca şi cum aplicarea necesarului program de austeritate, respectiv de combatere a crizei nu înseamnă automat redeschiderea drumului spre dezvoltare şi prosperitate. „Liberalul” Albani este revoltat că guvernul a tăiat din stufoasele cheltuieli bugetare şi încearcă în continuare să pună capăt risipei scandaloase a banilor publici, adică a făcut ceea ce fac toate ţările europene, şi nu numai, în încercarea de a depăşi cea mai gravă recesiune din ultimii 80 de ani, şi apreciază că acesta e drumul spre o altă…criză. Sinuoasă şi alambicată judecată. Domnul Albani pare afectat de reforma sistemului de educaţie şi a sistemului sanitar, de închiderea unor şcoli şi spitale total improprii, care reprezentau o ruşine pentru ţara noastră, şi canalizarea fondurilor spre modernizarea celor rămase. Cu un evident beneficiu calitativ pentru populaţie. Acest Caţavencu liberal doreşte modernizarea…dar să nu se schimbe nimic! Ne întrebăm cu îngrijorare ce s-ar fi întâmplat cu România dacă în această perioadă USL s-ar fi aflat la guvernare! Sau dacă va veni la guvernare? Colaps economic total. Cum poate un politician să proclame public că criza se combate fără a controla şi eficientiza cheltuielile bugetare şi fără a reduce sau anula găurile negre din economie? Oare cum îşi conduce afacerile acest ipotetic Berlusconi de Alba care ne dă lecţii cum să se guverneze România? Cheltuind mai mult decât încasează şi împrumutându-se cu dobânzi oneroase, cum a făcut Guvernul Tăriceanu? Cea mai importantă concluzie la care au ajuns nu numai economiştii ci şi politicienii în urma crizei datoriilor suverane este că nici o economie nu supravieţuieşte dacă nu ţine sub control sever deficitul bugetar. Mai pe înţelesul domnului Albani nu poţi cheltui decât atât cât produci şi nu te poţi împrumuta decât atât cât poţi restitui fără să-ţi afecteze dezvoltarea. Încurajarea risipei nu duce la prosperitate, cum pare să creadă italianul nostru.
Un lucru este limpede, deplângând falimentul statului asistenţial incontrolabil economic, liberalismul românesc abdică de la propria identitate doctrinară. A mai făcut-o şi la începutul anilor ’90 când PNL aproape că a dispărut de pe scena politică. O face şi acum, susţinând necondiţionat viziunea PSD. Iată de ce construcţia USL pare o glumă electorală. Şi rămâne o glumă…
Dacă lipsa substanţei în discursul vicelui Albani nu prea deranjează – atâta îl duce capul şi asta este! – rămân „interesante” apariţiile mediatice constante ale deputatului liberal Teodor Atanasiu – un personaj caragialesc perfect. Nu numai la noi ci şi în întreaga Europă analiştii sunt unanim de acord că România a intrat pe făgaşul unei solide creşteri economice iar leul a devenit cea mai stabilă monedă din zonă. Dacă reformele actuale vor continua, afirmă aceiaşi analişti, economia românească va rezista mult mai bine influenţelor externe negative de pe piaţa generală. Sub impactul încetinirii creşterii economice în ţările europene nivelul PIB a trebuit să fie diminuat, este adevărat, dar deficitul bugetar şi inflaţia se vor situa sub valorile prognozate iniţial. Aceste informaţii sunt transformate demagogic de domnul Atanasiu, într-un „tăvălug de veşti proaste dinspre instituţiile financiare internaţionale”. Care instituţii ar căsca ochii de uimire dacă ar afla cum le sunt prefabricate şi răstălmăcite cifrele de politicianul român aflat în opoziţie. Teodor Atanasiu admite că şi în anul 2012 va fi creştere economică dar, asigură el pe tot românul grăbit să-i înghită gogoşile demagogice, creşterea e tot… recesiune. Marea durere rămâne însă pentru fostul – de tristă amintire! – preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, reorganizarea administrativă a teritoriului iniţiată de PDL. Spun de tristă amintire pentru că – presa vremii a deconspirat voluptuos – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Teodor Atanasiu, nu s-a sfiit să ceară unui număr de 34 primari din Alba să plătească, alături de consiliul judeţean, câte 41,65 milioane lei vechi (1,5 miliarde lei vechi în total) unei firme de consultanţă pe moment fără nici un angajat, Concept Consult, înfiinţată cu doar trei zile înainte de un apropiat al preşedintelui şi prefectului de atunci, tot un liberal. Primarii care nu aveau bani, au fost asiguraţi că vor primi sumele respective la prima rectificare bugetară. A, da, să nu uităm, Teodor Atanasiu candidează în 2012 la preşedinţia Consiliului Judeţean Alba şi desigur, nu-i convine să dispară „oportunitatea” de îmbogăţire. Reorganizarea administrativă este un proces asumat în toate ţările europene inclusiv în cele mari cum sunt Franţa, Germania sau Italia. În Italia 38 de provincii vor dispărea iar 1500 de municipii vor fuziona, conform planului de austeritate adoptat de guvern. Vor fi reduse astfel peste 50.000 posturi de aleşi la nivel central şi local. Asemenea măsuri de impact sunt inevitabile şi pentru România. Oricâtă abureală ar răspândi în jur domnul Atanasiu… (Biroul de presă al PDL Alba)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare