Rămâi conectat

Curier Județean

S-au terminat banii! Primăria Alba Iulia nevoită să ceară 5,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru finalizarea Ansamblului Memorial al Unirii și organizarea unor evenimente de 1 Decembrie

Publicat

în

Primăria Alba Iulia solicită Consiliului Judeţean Alba să iniţieze un Proiect de Hotărâre de Guvern cu privire la alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru municipiul Alba Iulia, judeţul Alba.

Este vorba de o sumă totală de peste 5,5 milioane de lei care va avea ca destinaţie finalizarea lucrărilor de investiţii din municipiul Alba Iulia aflate în programul Centenar, respectiv finanţarea de acţiuni culturale, evenimente şi spectacole cuprinse în programul dedicat Zilei Naţionale a României.

”Administraţia publică locală a demarat şi derulează un amplu proiect pentru marcarea Centenarului Marii Unirii şi Primului Război Mondial într-un mod activ prin investiţii, respectiv evenimente culturale, istorice şi educative menite să aducă în lumină cei 100 de ani ce au trecut de la naşterea poporului român. Cu toate eforturile bugetare derulate, disponibilul până la finalul anului nu este suficient pentru a acoperi totalul investiţiilor aflate în derulare pentru obiectivul Realizare ansamblul memorial al Marii Uniri 1918-2018, Alba lulia, dar nici pentru derularea celor unor acţiuni culturale impresionante, evenimente şi spectacole. Bugetul necesar suplimentar total estimat este de 5.512.680,00 lei. La aceste sume se vor adaugă alte sume atrase din alte surse (donaţii, sponsorizări etc.) pentru alte evenimentele organizate tot în cadrul programului Zilei Naţionale a României – Festival de România”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bugetul suplimentar poate fi solicitat din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018 şi va fi utilizat strict pentru organizarea de manifestări şi acţiuni comemorative, evocatoare, ştiinţifice şi cultural-artistice, respectiv finalizarea investiţiilor la obiectivul Realizare ansamblul memorial al Marii Uniri 1918-2018, Alba Iulia, dedicate Centenarului Marii Unirii”, se arată într-un proiect de hotărâre aflat pe Ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Alba Iulia, din 30 octombbrie.

Din anexele proiectului rezultă că pentru finalizarea ansamblului memorial al Marii Uniri este necesară suma de 4.430.170 de lei.

De asemenea, sunt cinci evenimente programate să se desfășoare în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie care au nevoie de finanțare pentru a putea fi organizate:

– 29.11.2018 – “Tot ce-i românesc nu piere” (spectacol concert) – Pornind de la tema lansată de Jean Moscopol, spectacolul este o formulă culturală unică şi inedită. Trebuie să învăţăm să ne oprim, să ştim să apreciem valorile din jurul nostru şi trebuie să ne luăm timp să zâmbim, pentru că viaţa se scurge mai repede decât ne dăm seama. în acest demers cultural vom fi martorii simbiozei între prelucrările din folclorul românesc, sunetul cult al orchestrei şi vocile pătrunzătoare ale corului de voci bărbăteşti. Buget necesar 52.800 de lei

– 30.11.2018 – Concert Extraordinar Centenar (spectacole concert muzică clasică) – Repertoriul propus conturează o zona de creaţie muzicală românească cultă, plecând de la Rapsodiile enesciene, cunoscuta suită de valsuri Valurile Dunării şi emblematica Baladă a lui Ciprian Porumbescu, trecând prin stilizările folclorice specifice lui Tiberiu Brediceanu şi Ghelase Dendrino, pentru ca în final să ajungă în contemporaneitate prin orchestraţiile epice pe care Cristian Lolea le realizează pentru piesele Lie Ciocârlie şi Până când nu te iubeam. Se realizează astfel o sinteza de ethos românesc ce subliniază în final unitatea stilistică şi muzicală a românilor din toate provinciile istorice, de acum, de ieri şi dintotdeauna. Personalităţile muzicale invitate sunt valori ale tinerei generaţii de muzicieni români. Ei interpretează lucrări emblematice, consacrate naţional şi internaţional prin prestaţiile artistice ale unor muzicieni români precum Sergiu Celibidache, Angela Gherorghiu, Ion Voicu, Ion Dacian, ş.a. în acest fel, valorile trecutului devin prezent interpretativ palpabil. Buget necesar 110.000,00 de lei

– 1.12.2018 – România 100 (spectacol piro-muzical) – În 1918, mai mult ca oricând – „Cealaltă Capitală” a fost adevărata capitală! Din Alba Iulia a pornit cea mai importantă decizie a poporului român, în Alba Iulia s-au pus bazele celor 100 de ani ai României unite. La 1918, oameni diferiţi, cu viziuni diferite, au ştiut să-şi dea mâna şi să lucreze împreună. Deşi reprezentau ideologii diverse, aveau în comun o dorinţă mai puternică decât oricare alta: o Românie unită şi democrată. Astăzi, la moment centenar, Alba Iulia retrăieşte mai intens ca oricând freamătul voinţei istorice din 1918. Aici unde a început totul, sărbătoarea e mai profundă ca oriunde, aici trăirea e mai puternică, aici spectacolul e mai intens. Focurile de artificii ce vor străluci pe cerul cetăţii se doresc a fi o declaraţie, o asumare, o voce răsunătoare, ce spun povestea a 100 ani de istorie. 0 istorie a curajului, a încercărilor, a consecvenţei şi a unităţii. Românii şi- au trăit povestea centenară păstrându-şi mereu focul din inimi, strălucirea din priviri şi credinţa într-un viitor mai bun. Tot focul, tot strălucirea, vor ilustra, mai bine ca oricând, cei 100 de ani de când România este pentru noi toţi – acasă! Buget necesar 120.000,00 de lei.

29.11- 5.12.2018 – CitadeLighting 100 (festival al luminii) – Vor exista nenumărate manifestări în jurul acestei sărbători în multe din oraşele ţării. Alba Iulia este un oraş european de referinţă prin istoria sa şi importanţa pentru România. De aceea oraşul are nevoie de un eveniment şi un concept unic, cu un impact mare la nivel naţional. Acum este momentul ca Alba Iulia să-şi pună amprenta şi în domeniul culturii şi artelor moderne, vizuale: CitadeLighting 100 – Festivalul Luminii care va aduce la viaţă spaţiile publice ale unuia dintre cele mai frumoase centre de fortificaţii ale Europei. Este momentul să unim arta cu tehnologia şi să le aducem în stradă. Buget necesar 571.200,00 de lei.

2.12.2018 – Spectacol etno-pop-rock – Unirea nu a fost o întâmplare, ci urmare a faptului ca am rămas mereu împreună, indiferent de circumstanţe. Am fost mult timp împărţiţi şi totuşi, mereu uniţi de limbă, obiceiuri şi tradiţii, în faţa celor mai importante şi, uneori, cele mai grele momente din viaţă. Ne-am inspirat mereu din tot ce ne înconjoară şi am reuşit să valorificăm creativ tot ce ţine de spiritul românesc: motivele populare, ritualuri, cântece sau jocuri. Muzicieni de avangardă s-au aplecat asupra folclorului, încercând să găsească soluţii pentru a-l transpune în forme moderne cât mai originale. Ei au transformat teme binecunoscute din muzica tradiţională românească în adevărate hituri rock. O călătorie în timp, de la momentul în care cântecul tradiţional se naşte, până astăzi, când omul modern ascultă folclorul în forma curată, dar şi reinterpretată în variante pop, rock, jazz, dance sau electro. Buget necesar 228.480,00 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Echipamente IT în cadrul proiectului „a doua șansă pentru copiii și tineri din Alba”: Investiție de peste 70.000 de lei

Publicat

în

Echipamente IT în cadrul proiectului „a doua șansă pentru copiii și tineri din Alba”: Investiție de peste 70.000 de lei

Inspectoratul Școlar Județean Alba a lansat luni, 23 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziția de echipamente IT, care vor fi utilizate pentru buna desfășurare a activităților în cadrul proiectului „ADS pentru copiii și tinerii din Alba”, proiect cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

Valoarea totală estimată a investiției este de 71.600 de lei, fără TVA.

Echipamentele IT care fac obiectul prezenței proceduri de achiziție sunt destinate pentru bună desfășurare a activității în cadrul proiectului: ”ADS pentru copiii și tinerii din Alba”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Echipamente IT:

Denumire produs component/ U.M/ Necesar UM/ Preț unitar maxim estimat, fără TVA (lei)/ Valoare totală maxim estimată, fără TVA(lei)

 • Videoproiector – Buc. – 12 – 1.800 – 21.600
 • Multifuncționala – Buc. – 5 – 10.000 – 50000

Specificații tehnice minimale:

Videoproiectoare – Videoproiector WXGA, suportă Full HD 1080p„ 3500 lumeni, contrast 16000:1, lampa 6000 ore, VGA, Component, HDMI, USB, Telecomanda

Multifuncționala – Dimensiune A3, duplex, viteză max 26ppm A4, rezoluție printare 1200x1200dpi, alimentare hârtie 250 coli + 250 coli, 1 tavă multifuncționala de 100 de coli, limbaje de printare PCL 5e, PCL 6, PostScript 3 Emulation, native PDF printing v1.4, volum de printare, Ciclu de lucru maxim (pagini/luna) 50000, Volum recomandat de printare (pagini/luna)8000 interfața: Interfața 1 x Wireless 802.11 b/g/n Air Prinț Mopria Copiere față-verso automat


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

ITM Alba: Amenzi de peste 9.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 16 – 20 mai 2022. Ce nereguli au găsit inspectorii

Publicat

în

ITM Alba: Amenzi de peste 9.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 16 – 20 mai 2022. Ce nereguli au găsit inspectorii

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică  a  inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 16.05. -20.05.2022, în  activitatea de control, sunt redate mai jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate:  40

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 491

                  Din care – femei :   225

Număr deficienţe constatate:    109

          Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : 9

          Din care      :  –  5 avertismente;

                                –  4 amenzi in cuantum de 5.300 lei.

      Principalele deficienţe constatate în controale :

 • Contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 • nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

Nr. total unităţi controlate:    22

Număr deficienţe constatate:  40

Număr de măsuri dispuse  :     40

Angajatori sancționați:            22

Nr. sancţiuni aplicate: –    40

 • 39 avertismente;
 • 1 amenda in cuantum de 4.000 lei;

           Nr.evenimente in curs de cercetare :     2

Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

 Principalele deficienţe stabilite în controale :

 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate

Publicat

în

Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate

Peste câteva va fi lansată prima ediție a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud. Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Municipiului Aiud, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii se transformă în realitate. Cetățenii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a unei părți din bugetul local.

Cum funcționează?

– Primăria alocă un buget
– Cetățenii propun proiecte
– Cetățenii votează pe site proiectele
– Cele mai votate propuneri vor fi implementate începând cu anul 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cine poate trimite propuneri de proiecte?

Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc în Municipiul Aiud şi au vârsta de cel puţin 16 ani. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie în platforma bugetării participative aiud.decide.direct.

Câte proiecte vor fi finanțate?

Bugetul acestei ediții (ediție pilot) a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud este de 80.000 RON (inclusiv TVA). În funcție de bugetul propus al proiectelor câștigătoare, pot fi finanțare două sau mai multe proiecte.

Care este suma maximă alocată unui proiect?

Fiecare propunere trebuie să aibă un cost total de cel mult 40.000 RON (inclusiv TVA).

Care este calendarul?

– 1 iunie – 29 iulie – cetățenii depun proiecte
– 1 august – 15 septembrie – noi analizăm
– 16 septembrie – 31 octombrie – cetățenii votează
– 2023 – noi implementăm


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare