Românii plătesc din ce în ce mai mult pe alimente. Cartofii și țigările, în topul scumpirilor

Românii plătesc din ce în ce mai mult pe alimente. Cartofii și țigările, în topul scumpirilor

Cartofii şi ţigările s-au scumpit cel mai mult în decembrie comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, preţurile crescând cu 23,61%, respectiv cu 8,27%, iar serviciile de apă, canal şi salubritate cu 6,51%.

Aproape toate preţurile la alimente au crescut în decembrie, singura scădere uşoară fiind înregistrate la categoria ″alte legume şi conserve de legume”, minus 0,27%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), date marţi publicităţii.

În cazul mărfurilor nealimentare, cea mai mare creştere este înregistrată la categoria “tutun, ţigări”, respectiv 8,27%. O altă scumpire consistentă este întregistrată de combustibili, 6,01%. Singura ieftinire este consemnată la gaze, respectiv minus 4,93%.

Pe total mărfuri nealimentare, în decembrie preţurile au urcat cu 3,31% faţă de decembrie 2018 şi cu 0,28% faţă de noiembrie, potrivit Agerpres.

Creșteri și la serviciile de apă și salubritate

La capitolul servicii, cel mai mare scumpire s-au înregistrat la serviciile de apă, canal şi salubritate, cu 6,51%. În schimb, serviciile de transport aerian s-au ieftinit cu 28,01%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4% în luna decembrie a acestui an, de la 3,8% în noiembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,08%, cele nealimentare cu 3,31% iar preţul serviciilor a înregistrat un avans de 4,16%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna decembrie 2019 comparativ cu luna decembrie 2018 au crescut cu 4,0%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,0%.Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2019 – decembrie 2019) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2018 – decembrie 2018), calculată pe baza IPC, este 3,8%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,9%”, precizează INS.

sursa: stirileprotv.ro

Alin CRIȘAN

1 comentariu

Alex 17 ianuarie 2020 at 10:44

Poi sigur ca da. Ca taranii nu mai planteaza nimic si romanasii sunt la mall sa cumpere mancare spaniola. Apoi dupa ce isi distrug agricultura si fermele, ii manipuleaza distribuitorii europeni cum vor.

Ia lua ti in arenda 10 arii si plantati va rosii, cartofi, ardei, ceapa, etc. Pe langa ca mancati mancare cu un gust original, va si ajuta mental un pic de interactie cu natura. Asa fac mai toti europenii acuma

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...