Rămâi conectat

Actualitate

Românii înșelați de escroci vor primi bani de la stat. La ce sumă se ridică ajutorul financiar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Românii care au fost înșelați de infractori și au pierdut sume mari de bani vor beneficia de un ajutor de la stat. Un proiect de act normativ prevede că oamenii vor putea primi bani pentru a-și acoperi chetuielile curente.

Românii care au fost înșelați de infractori ar putea primi un ajutor de urgență de la stat care să îi ajute să își acopere cheltuielile până la eventuala recuperare a prejudiciului. Actul normativ, care reglementează aceste compensații, a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Justiției.

Compensații pentru victime

Mulți oameni au rămas în ultimii ani fără economiile de-o viață după ce au fost victime ale escrocilor. Una dintre cele mai cunoscut metode folosite de infractori a fost „Accidentul“. Escrocii sunau victimele și le spuneau că o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier. Apoi cereau bani pentru tratamentul acesteia sau pentru rezolvarea unor probleme de natură juridică.

„Ministerul Justiției a inițiat procedura de consultare publică a Proiectului de H.G. privind aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum și a criteriilor de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare și pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcționarea Ministerului Justiției“, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Voucher de 15.000 de lei

Potrivit proiectului de act normativ, românii care au fost victime ale infractorilor pot primi cinci salarii minime brute, adică 15.000 de lei. Oamenii trebuie să facă o cerere, iar banii vor fi acordați în 72 de ore de la aprobarea acesteia.

Proiectul operaționalizează prevederile Legii nr. 230/2022 de consolidare a ANABI, prin care a fost instituit Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii, un fond care reutilizează în interes social activele confiscate în cadrul procesului penal.

Conform proiectului, victimele infracțiunilor pot solicita un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii de bază minime brute pe țară. Voucherele vor fi acordate într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii.

Introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare, etc“, se mai arată în comunicatul de presă.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea