Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Românii GOLESC rafturile de iodură de potasiu: Atenționările unui medic de la SJU Alba Iulia privind administrarea sa

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Românii GOLESC rafturile de iodură de potasiu: Atenționările unui medic de la SJU Alba Iulia privind administrarea sa

Speriați de un posibil incident nuclear provocat de Vladimir Putin, ca urmare a amenințărilor sale în contextul invaziei Ucrainei și a sancțiunilor internaționale asupra Federației Ruse, românii au golit stocurile de iodură de potasiu din farmacii.

Doamna doctor Carla Scânteie, medic la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, a transmis pentru ziarulunirea.ro mai multe informații vitale în ceea ce privește administrarea iodurii de potasiu și circumstanțele în care aceasta este necesară.

Iodura de potasiu se folosește în tratamentul profilactic al efectelor iodului radioactiv asupra glandei tiroide în cazul eliberării de iod radioactiv în mediu, ca urmare a unui incident nuclear major. Acest medicament se administrează NUMAI SUB CONTROLUL AUTORITĂȚILOR COMPETENTE și DOAR în cazul în care am fost anunțați de autorități de producerea incidentului nuclear.

În funcție de locația acestuia, durata estimată a propagării norului radioactiv și doza estimată de radiații, autoritățile competente vor decide dacă este necesară administrarea de tablete de iod și dozele recomandate pentru fiecare grup de vârstă în parte.

Eficacitatea medicamentului este maximă dacă se administrează cât mai curând posibil, cu câteva ore înainte sau imediat după expunerea așteptată, respectiv DUPĂ ce s-a aflat de incidentul nuclear, nicidecum cu zile /săptămâni /luni înainte.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la iodura de potasiu: Poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide și NU se ia preventiv

Nu este necesară administrarea de tablete cu iod persoanelor cu vârsta peste 40 de ani, întrucât nu s-a observat creșterea riscului de cancer tiroidian după expunerea la iod radioactiv, cu excepția cazului în care expunerea la iod radioactiv este mai mare de 5 Gy. De asemenea, nu se administrează tableta de iodură de potasiu persoanelor care nu mai au glanda tiroidă (tiroidectomie totală).

Tableta se administrează pe cale orală, poate fi înghițită sau mestecată. Pentru administrarea la copii / sugari, tableta se poate zdrobi, amesteca cu apă, lapte, suc de fructe, iaurt, miere.

Trebuie luat în considerare raportul beneficiu / risc pentru fiecare grupă de vârstă în parte. Prioritate la tratament o au nou-născuții, sugarii, copiii, adolescenții, tinerii, femeile gravide și cele care alăptează.

!! Atenționări speciale:

  • Tabletele de iodură de potasiu conțin doze extrem de mari de iod – de 1000 de ori mai mult decât necesarul zilnic de iod.
  • Tabletele de iodură de potasiu NU trebuie înlocuite cu suplimentele de iod recomandate, pentru unele persoane, zilnic (de exemplu Jodid sau Iodine), dozele fiind DIFERITE!
  • Administrarea de iod în doze foarte mari, în special la persoanele de peste 40 de ani, la persoanele vârstnice sau cu afecțiuni cardiace poate duce la disfuncție tiroidiană importantă!

Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide. Precizarea ministerului vine în contextul discuţiilor din spaţiul public despre utilizarea iodurii de potasiu în cazul unui eventual incident nuclear.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO: Ce spune îngrijitoarea de la grădinița din Cugir agresată de mămică nervoasă. „Din senin m-a lovit cu pumnul în față, fără să mă aștept”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Ce spune îngrijitoarea de la grădinița din Cugir agresată de mămică nervoasă. „Din senin m-a lovit cu pumnul în față, fără să mă aștept” În data de 17 aprilie, o îngrijitoare de la grădinița „Piticot” din Cugir ar fi fost agresată, mai exact lovită cu pumnul în față, de către o mămică nervoasă, așa cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea