Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Românii care se află în străinătate își vor putea schimba pașaportul fără să se deplaseze în țară: Cum trebuie să procedeze

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Românii care se află în străinătate își vor putea schimba pașaportul fără să se deplaseze în țară: Cum trebuie să procedeze

Persoanele care locuiesc în străinătate, iar pașaportul a expirat, a fost furat sau pierdut, au posibilitatea de a realiza anumite demersuri pentru obținerea unui nou pașaport, fără a se deplasa în România.

Pentru a obține un pașașport simplu electronic este necesar să vă prezentați la un consulat al României aflat în țara în care locuiți. E de reținut faptul că documentul nu se poate obține prin împuternicirea unei alte persoane din România.

Oficiile consulare ale României transmit datele dumneavoastră direct în România, către Ministerul Administrației și Internelor, care le supun verificării, apoi se eliberează și documentul.

După aceea, pașaportul este trimis oficiului consular unde a fost depusă cererea, de unde puteți ridica documentul personal.

În cazul în care v-ați pierdut pașaportul sau a fost furat, este necesară sesizarea autorităților locale de poliție și dobândirea unei dovezi a reclamării pierderii sau furtului, care va fi prezentată la consulatul român alături de depunerea cererii pentru noul pașaport, potrivit RoItalianul.com.

Pașii pentru obținerea unui pașaport simplu electronic

1. Primul pas este să vă prezentați personal la sediul cel mai apropiat al unui Consulat General al României de pe teritoriul statului în care vă aflați în străinătate penru a solicita documentul. De reținut faptul că e nevoie de prezența fiziă obligatorie la Consulat.

2. Următorul pas este să achitați contravaloarea pașaportului, adică 59 de euro și se achită la misiunea diplomatică la care depuneți cererea de eliberare a pașaportului simplu electronic.

3. Apoi trebuie să depuneți cererea pentru obținerea pașaportului simplu electronic, după care veți primi un formular de cerere care este tipărit de sistemul informatic și care va conține semnătura dumneavoastră în original.

Pe lângă cele enumerate mai sus, vei avea nevoie și de următoarele documente.

a) Cartea de identitate, chiar dacă este carte de identitate provizorie, e în regulă, dar trebuie să fie aflate în termenul de valabilitate, în original.

b) Pașaportul anterior, acolo unde este cazul.

c) În cazul în care declarați furtul pașaportului simplu, trebuie să aduceți o dovadă eliberată e poliția statului de reședință.

d) Dacă pașaportul este distrus va trebui să prezentați părțile rămase din document, dar asta se aplică dacă este posibilă identificarea documentului.

De asemenea, actul se poate obține de la consulatele românești din străinătate doar pe bază de programare.

Pentru a face programarea online, trebuie să intri pe portalulGhișeul Consular Online respectând anumiți pași: Accesează site-ul: www.econsulat.ro, după care înregistrează-te prin apăsarea butonului „Creează Cont Nou”.

Apoi, în urma autentificării, alege serviciul consular de care ai nevoie, completează informațiile care îți sunt cerute și apoi trimite cererea.- în partea de sus a meniului veți avea butonul cu „Cererile mele” și apoi „Programați-vă”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Srilankezii din România sărbătoresc Anul Nou pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Muzică și mâncare tradițională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Srilankezii din România sărbătoresc Anul Nou pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Muzică și mâncare tradițională Noul An srilankez este sărbătorit de comunitatea de srilankezi din România pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. La eveniment sunt prezenți sute de cetățeni din țara asiatică, care muncesc în România. Muncitorii din Sri Lanka au început […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea