Românii care nu au veniturile fiscalizate își vor putea plăti singuri asigurarea de sănătate. Care sunt documentele necesare
Românii care nu au veniturile fiscalizate își vor putea plăti singuri asigurarea de sănătate. Care sunt documentele necesare
Românii fără venituri înregistrate vor putea să își plătească singuri contribuțiile la asigurarea de sănătate în 2024.
Românii care nu au venituri fiscalizate, dar vor să beneficieze de servicii medicale în sistemul public pot alege plata din buzunar a contribuțiilor pentru sănătate.
Este foarte important de cunoscut faptul că este că cei care nu au o astfel de asigurare vor avea dreptul doar la servicii de urgenţă, în pachet minimal.
Prețul în prezent pentru plata asigurării de sănătate este de 1.980 de lei, iar dacă se efectuează în luna ianuarie asigurarea acoperă 12 luni, iar suma poate fi plătită la Fisc până în 25 mai 2025.
Citește și: Impozit de 10% pentru asigurările de sănătate: Angajații care își iau concediu medical în 2024 vor avea salariul mai mic. Excepții
Astfel, românii fără venituri fiscalizate, care se asigură opțional la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, datorează CASS calculată aplicând cota de 10% asupra bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe economie.
Pașii pe care trebuie să îi urmeze românii
Costurile ar putea crește în condițiile în care salariul minim pe economie se va modifica, așa cum se preconizează, în iulie 2024.
Persoanele care doresc să se asigure opțional la sănătate, în ianuarie, trebuie să completeze declarația unică, care va fi transmisă la Fisc.
În baza sa persoana respectivă urmează să beneficieze de asigurarea de sănătate obligatorie.
Deocamdată modelul declarației unice pe care contribuabilii trebuie să îl folosească pentru a se asigura opțional la sănătate în 2024 nu a fost oficializat de ANAF.
Modelul declarației unice se aprobă ori la final de an, ori în cursul lunii ianuarie, prin Ordin al preşedintelui ANAF, şi e valabil pentru veniturile estimate că vor fi realizate în anul următor, inclusiv pentru oamenii care se asigură opţional la sănătate, potrivit Economica.net.
În 2023, ANAF a lansat în dezbatere publică, la 28 decembrie, proiectul de model al declaraţiei unice ce va fi utilizat în 2024.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie Guvernul de Sofia a hotărât miercuri, 18 decembrie 2024, că va introduce controale la granița cu România, începând din 1 ianuarie 2025. Decizia este una temporară și a fost luată cu scopul de a preveni potenţialele ameninţări la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci