Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Românii care nu au veniturile fiscalizate își vor putea plăti singuri asigurarea de sănătate. Care sunt documentele necesare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Românii care nu au veniturile fiscalizate își vor putea plăti singuri asigurarea de sănătate. Care sunt documentele necesare

Românii fără venituri înregistrate vor putea să își plătească singuri contribuțiile la asigurarea de sănătate în 2024.

Românii care nu au venituri fiscalizate, dar vor să beneficieze de servicii medicale în sistemul public pot alege plata din buzunar a contribuțiilor pentru sănătate.

Este foarte important de cunoscut faptul că este că cei care nu au o astfel de asigurare vor avea dreptul doar la servicii de urgenţă, în pachet minimal.

Prețul în prezent pentru plata asigurării de sănătate este de 1.980 de lei, iar dacă se efectuează în luna ianuarie asigurarea acoperă 12 luni, iar suma poate fi plătită la Fisc până în 25 mai 2025.

Citește și: Impozit de 10% pentru asigurările de sănătate: Angajații care își iau concediu medical în 2024 vor avea salariul mai mic. Excepții

Astfel, românii fără venituri fiscalizate, care se asigură opțional la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, datorează CASS calculată aplicând cota de 10% asupra bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe economie.

Pașii pe care trebuie să îi urmeze românii

Costurile ar putea crește în condițiile în care salariul minim pe economie se va modifica, așa cum se preconizează, în iulie 2024.

Persoanele care doresc să se asigure opțional la sănătate, în ianuarie, trebuie să completeze declarația unică, care va fi transmisă la Fisc.

În baza sa persoana respectivă urmează să beneficieze de asigurarea de sănătate obligatorie.

Deocamdată modelul declarației unice pe care contribuabilii trebuie să îl folosească pentru a se asigura opțional la sănătate în 2024 nu a fost oficializat de ANAF.

Modelul declarației unice se aprobă ori la final de an, ori în cursul lunii ianuarie, prin Ordin al preşedintelui ANAF, şi e valabil pentru veniturile estimate că vor fi realizate în anul următor, inclusiv pentru oamenii care se asigură opţional la sănătate, potrivit Economica.net.

În 2023, ANAF a lansat în dezbatere publică, la 28 decembrie, proiectul de model al declaraţiei unice ce va fi utilizat în 2024.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea