Rămâi conectat

Actualitate

Românii ar putea scăpa de cozile clasice de la ghișeu. Legea care prevede digitalizarea serviciilor de stat, votată de senatori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senatorii doar ce au votat o lege care elimină toate hârtiile din administrația publică. Dacă actul va fi adoptat și de Camera Deputaților, fiecare instituție a statului va trebui să creeze o aplicație prin care să poată fi încărcate și eliberate toate tipurile de documente.

Desi suntem încă în stare de alertă, mulți români stau la cozi în fața instituțiilor statului pentru că nu își pot rezolva problemele online.

La un punct de lucru al Registrului de Comerț din Capitală, oamenii stăteau nu la una, ci la două cozi. Nelipsitele declarații tip au fost așezate pe mașinile din fata sediului. Acest antreprenor a așteptat la rând trei ore.

Bărbat: “Peste două zile trebuie să vin să stau iar la coadă trei ore să le ridic.”

Bărbat: “Am de ridicat niște documente. Trebuiau trimise prin poștă, trebuiau să vină acum trei săptămâni și nu au venit. E a treia încercare când vin aici să stau la coadă să le iau.”
Bărbat: “Din păcate nu le putem ridica online, iar instituțiile statului ni le cer în original. (Reporter: Deci le luați de aici și le duceți în altă parte). Exact.”

Am găsit aceeași coada și în sectorul 2.

Bătrân: “Am încercat să facem programare online. E blocat, așa că am venit aici, stau la rând, încerc să nu mă enervez.”

Bătrân: ″(reporter: Se poate rezolva problema dumnevoastră și online?) Nu, am încercat, dar nu. E foarte primitiv.”
”Fără hârtii în administrația publică”

Ca să forțeze intrarea României în realitatea prezentului, senatorii au adoptat legea “Fară hârtii în administrația publică”.

Proiectul propus de USR presupune că toate instituțiile statului să își dezvolte aplicații prin care oamenii să poată depune și primi toate documentele de care au nevoie.

Cristian Ghica, senator USR (inițiatorul proiectului): “Legea asta a fost gândită ca să interconectăm toate instituțiile publice.”

Senatorii își doresc că odată ce un act este emis de o instituție, nu cetățeanul să fie responsabil să îl trimiță dintr-o parte în alta, ci funcționarii statului.

Adoptată de Senat, legea ajunge pe masa deputaților. Daca va intra în vigoare, rămâne de văzut în ce măsură proiectul va fi pus în practică.

România are o istorie tristă a încercărilor de digitalizare. Desi s-au cheltuit în ultimii ani sute de milioane de euro pentru soft-uri și servicii IT, suntem pe ultimul loc în Europa când vine vorba de digitalizarea serviciilor oferite de instituțiile publilce, potrivit EUROSTAT.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea