Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

România va deveni centru de pregătire militară a piloților de vânătoare NATO! Ministrul Apărării Naţionale a semnat scrisoarea de intenție

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

România va deveni centru de pregătire militară a piloților de vânătoare NATO! Ministrul Apărării Naţionale a semnat scrisoarea de intenție

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a semnat, marţi, în cadrul unei ceremonii, Scrisoarea de intenţie între Ministerul Apărării Naţionale din România, Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România, conform Agerpres.

Evenimentul a avut loc în contextul participării la Reuniunea Informală a miniştrilor apărării din Uniunea Europeană, desfăşurată la Toledo, în Spania.

„Scrisoarea de intenţie pe care am semnat-o vizează înfiinţarea Centrului de Pregătire F-16 din România, iniţiativă menită să sprijine dezvoltarea competenţelor piloţilor români în operarea aeronavelor F-16, în derularea unui spectru variat de misiuni strategice. Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina” a afirmat ministrul Apărării Naţionale, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

În vederea implementării acestui proiect, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, facilitând astfel pregătirea efectivă a piloţilor români. De asemenea, Compania Lockheed Martin va asigura sprijin tehnic de cel mai înalt nivel, prin intermediul instructorilor de zbor şi personalului tehnic-ingineresc. Prin această cooperare solidă se asigură o pregătire complexă, în conformitate cu standardele internaţionale, menţionează MApN.
Se vor antrena și piloți ucraineni

Centrul de Pregătire F-16 de la Baza 86 Aeriană va deveni un centru regional relevant, fapt consolidat deja prin semnarea Declaraţiei Comune în cadrul Summit-ului NATO de la Vilnius, în iulie 2023. Prin acest acord, România se alătură altor naţiuni aliate, cum ar fi Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în susţinerea pregătirii piloţilor ucraineni pentru utilizarea, în viitor, a aeronavelor F-16.

„Îmi exprim speranţa că Centrul de Pregătire F-16 din România îşi va demonstra importanţa strategică, ce îşi propune să răspundă cerinţelor complexe de securitate ale României, aliaţilor şi partenerilor din regiune. Acest efort comun consolidează poziţia României în calitate de lider regional în instruirea piloţilor F-16, contribuind la coeziunea alianţelor, demonstrarea unităţii şi consolidarea apărării euroatlantice”, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

Potrivit MApN, acest proiect nu doar că subliniază angajamentul României pentru securitatea colectivă, dar reflectă şi sprijinul solid acordat partenerilor noştri. Prin intermediul Centrului de pregătire F-16, România îşi consolidează rolul de furnizor de securitate, contribuind în mod substanţial la sprijinirea capacităţilor Ucrainei în cadrul eforturilor colective pentru stabilitate şi securitate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când începe vacanța de vară 2024: Data la care elevii vor intra în vacanța mare, în funcție de clasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când începe vacanța de vară 2024: Data la care elevii vor intra în vacanța mare, în funcție de clasă Vacanţa de Paşte s-a încheiat de câteva săptămâni, iar elevii au revenit în bănci, dar cei mai mulţi dintre ei se gândesc deja la vacanţa mare care nu mai începe la cunoscuta dată de 15 iunie. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea