Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

România și Bulgaria vor face parte din spațiul Schengen: Ce schimbări vor avea loc pentru călători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România și Bulgaria vor face parte din spațiul Schengen: Ce schimbări vor avea loc pentru călători

Începând cu data de 31 martie, România și Bulgaria vor face parte din spațiul Schengen, astfel vor avea loc mai multe schimbări pentru cei care trec granițele naționale.

Începând cu 31 martie anul acesta, România și Bulgaria se vor alătura spațiului Schengen, care permite libera circulaţie între statele membre a patru sute de milioane de cetățeni. Cele două țări sunt din 2007 membre ale Uniunii Europene, dar, nefăcând parte din zona fără granițe, călătorii trebuiau să-și prezinte pașapoartele la intrare. În 2024, controalele la frontieră ale celor două țări vor fi simplificate, relatează Euronews citat de Rador Radio România.

Iată ce trebuie să știe persoanele care călătoresc în România și Bulgaria în privinţa acestor schimbări.

Pentru a intra în România şi în Bulgaria este nevoie de paşaport?

Când România și Bulgaria vor intra în zona Schengen în acest an, călătorilor le va fi mai ușor să viziteze cele două țări. În luna decembrie, cele două ministere de Interne au anunțat că unele controale la frontieră vor fi eliminate.

Călătorii care sosesc cu avionul sau pe mare din alte țări din spațiul Schengen nu vor mai avea nevoie să-și prezinte pașaportul la sosire. Ceea ce înseamnă că persoanele care sosesc în aceste ţări cu avionul, pe mare, din alte ţări din Spaţiul Schengen nu vor fi supuși verificărilor (pasagerii zborurilor, croazierelor și feribotului nu vor fi supuși controalelor)

Cei care sosesc în România și Bulgaria cu mașina, trenul sau autocarul vor trebui totuși să deţină un act de identitate, întrucât regulile care reglementează frontierele terestre nu au fost încă stabilite. Acest lucru se datorează dreptului de veto exercitat de Austria. ”Va trebui luată o nouă decizie pentru a stabili o dată pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre”, explică Consiliul European pe site-ul său.

În ce țări europene se poate intra fără pașaport?

Ultima țară care a aderat la zona Schengen a fost Croația, în 2022. În fiecare an, în această zonă au loc 1,25 miliarde de călătorii și 3,5 milioane de oameni trec zilnic granițele țărilor membre în fiecare zi.

Fără a pune la socoteală România și Bulgaria, spațiul Schengen include 27 de state. Douăzeci și trei aparțin UE și patru sunt state membre ale Asociației Europene de Liber Schimb: Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein.

Spațiul Schengen a fost creat în 1995 în urma semnării Acordului Schengen, care a avut loc cu zece ani mai devreme, între cinci state membre ale Comunității Economice Europene: Germania, Belgia, Franța, Luxemburg și Țările de Jos.

Au urmat mai multe alte acorduri până la extinderea din 2007, care a integrat alte nouă țări în zona de liberă circulație. Călătorii fără cetățenie UE sunt sfătuiți să rețină că sejururile în Bulgaria și România sunt luate în calcul pentru timpul petrecut în spațiul Schengen, care nu poate depăși 90 de zile într-o perioadă totală de 180 de zile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea