Rămâi conectat

Actualitate

România riscă să devină groapa de gunoi a Europei. Zilnic se încearcă pătrunderea cu deșeuri periculoase pe la punctele de frontieră

Publicat

în

România riscă să devină groapa de gunoi a Europei. Zilnic se încearcă pătrunderea cu deșeuri periculoase pe la punctele de frontieră

Șeful Gărzii de Mediu vorbește despre o „amenințare la adresa siguranței naționale”: „Nu există zi să nu se încerce pătrunderea în țară”

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, susține că în fiecare zi granițele țării sunt forțate pentru introducerea de deșeuri, potrivit mediafax.ro.

„Nu există zi să nu se încerce pătrunderea în țară, sub o formă sau alta, mascată, voalată sau fățișă, cu deșeuri pe la punctele de frontieră ale României. Multe dintre aceste deșeuri au alte etichete, alte anexe completate, produse second-hand, textile second-hand, care nu vor ajunge nicăieri să fie vândute. Dacă mergem lângă gropile ilegale, lângă Craiova sau chiar lângă București, vedem ca niște straturi așa pe terenuri, textile 4 centimetri, PET-uri 3 centimetri, fier vechi 2 centimentri. Vorbesc despre istoria noastră. Mergem la malul râurilor mari din jurul orașelor și așa arată profilul de sol”, a declarat Octavian Berceanu, la Digi24.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acesta a dat exemplul celor 90 de containere cu deșeuri descoperite recent de autorități în Agigea, pe care „dacă le-ai desface ar umple un teren de fotbal”.

„Neutralizarea unei tone de deseuri pe care noi am descoperit-o la Agigea este aproape de 500 de euro, la noi o arunci pe groapă. Dacă o arunci legal pe groapă te costă 60-70 de euro, dacă o arunci într-o margine de sat, într-un râu, într-o baslastieră, iar apoi o acoperi cu pământ câștigi foarte mulți bani”, a spus Berceanu.

Citește și : Comisarul general al Gărzii de Mediu : „Numărul victimelor în România, date de poluare, este mai mare decât cel de COVID”

Acesta susține că este vorba de deșeuri periculoase, amestecate cu alte produse. „Sunt și deșeuri periculoase amestecate cu lucruri care ar trebui să ajungă în magazine. Ai primii baloți, puși în față cu diferite electrocasnice, în spate ai tocătură de electrocasnice, și acolo ai jumătate din tabelul lui Mendeleev, îți trebuiesc mii de ani ca să fie neutralizate natural în sol”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu.

Acesta a precizat că această activitate este o „amenințare la adresa siguranței naționale” și că „odată introduce deșeurile pe teritoriul României, nu le mai poți scoate, trebuie să te descurci cu ele”.

Octavian Berceanu a declarat, vineri seară, la Digi 24, că deşeurile sunt aduse în ţară cu alte etichete în care scrie conţinutul containerlui, decţt cele reale.

”Cei care ne urmăresc nu au o imagine a magnitudinii reale a fenomenului. Nu există zi să nu se încerce pătrunderea în ţară, sub o formă sau alta, mascată, cu deşeuri pe la punctele de frontieră a României. Pe de altă parte, multe dintre aceste deşeuri au altă etichetă, multe anexe completate, produse second hand, textile second hand care nu vor ajunge nicăieri să fie vândute. Dacă mergem pe lângă gropile ilegale, lângă Craiova sau chiar şi lângă Bucureşti, vedem că sunt straturi, pe terenuri. Textile – 4 cm, PET-uri – 3 cm, fier vechi – 2cm. Vorbeşte despre istoria noastră. Mergem pe malurile râurilor din jurul oraşelor şi aşa arată profilul”, a declarat Octavian Berceanu.

Citește și : Şeful Gărzii de Mediu, întrebat dacă ar bea apă din râurile din România: Pot să beau o cană, dar mai mult de o cană înseamnă boală

Comisarul general al Gărzii de Mediu a adăugat că numai un singur transport are aproximativ 20 de tone de deşeuri, potrivit news.ro.

”Un transport are la 20 şi ceva de tone. Vorbim de cele 90 de containere din Agigea. Dacă le desfacem şi am umple un teren de fotbal, am avea un strat pe el, ca să ne facem o idee, un strat cât să sădeşti un arbore. Atât de mare este presiunea şi internă şi extrenă vizavi de sănătatea oamenilor, încât noi ar trebui să avem o strategie bine dezvoltată pe combaterea infracţionalităţii de mediu, iar aceasta ar trebui să fie printre primele cinci strategii care să fie aprobată în CSAT pentru că murim cu zile din cauza poluării”, a mai precizat Berceanu.

În 11 mai, Octavian Berceanu a anunţat că în Portul Constanţa sunt 90 de containere care urmează să fie verificate şi acestea vor fi reîntoarse în ţările de origine deoarece conţin deşeuri.

El a precizat că tot ce intră în România este verificat.

În aceeaşi zi au fost descoperite alte 25 de containere cu deşeuri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Ministrul Agriculturii: Producția de grâu din acest an este mai mică, cu 15-18% comparativ cu cea a anului 2021

Publicat

în

Ministrul Agriculturii: Producția de grâu din acest an este mai mică, cu 15-18% comparativ cu cea a anului 2021

Anul acesta, producția de grâu este cu 15-18% mai mică în comparație cu cea înregistrată în anul 2021, anunță Petr Daea, ministrul Agriculturii, care a mai precizat că în cursul săptămânii viitoare va prezenta cifrele exacte.

Producţia de grâu din acest an este cu 15% – 18% mai mică faţă de cea înregistrată în 2021, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a precizat că va prezenta săptămâna viitoare cifrele exacte.

Elit - Gustul Desăvârșit

„(Producţia de grâu) este mai mică decât anul trecut, între 15% şi maxim 18% (mai mică) faţă de anul trecut”, a afirmat Daea, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

La începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, ministrului Agriculturii a informat că recoltarea grâului a fost finalizată în toată ţara, urmând ca săptămâna viitoare să fie anunţate cifrele oficiale. El a menţionat că recolta de anul acesta asigură atât consumul intern, cât şi disponibilităţi pentru export.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Persoanele care se află în dificultate financiară, sprijinite de către ANPC. Cine poate beneficia de ajutor

Publicat

în

Persoanele care se află în dificultate financiară, sprijinite de către ANPC. Cine poate beneficia de ajutor

Persoanele care se află în dificultate financiară pot fi sprijinite de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin Direcţia de Insolvenţă a Persoanelor Fizice.

Astfel, consumatorii care au accesat credite, au acumulat datorii şi nu le mai pot face faţă pot apela la procedura specifică, de insolvenţă a persoanelor fizice, prevăzută de Legea nr. 151/2015.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul întâlnirii periodice a Comisiei de Insolvenţă la Nivel Central – organism care reuneşte reprezentanţi ai ANPC, ai Ministerelor de Finanţe, al Muncii şi Protecţiei Sociale, al Justiţiei şi Oficiului Naţional al Registrului Comerţului – care s-a desfăşurat pe 10 august 2022, cu participarea vicepreşedintelui ANPC, Sebastian Hotca, au fost discutate condiţiile actuale pe care le prevede Legea nr.151/2015 şi posibilităţile amendării acesteia, în viitoarea sesiune parlamentară.

Acest demers este necesar pentru ca legislaţia în domeniu să fie actualizată, în conformitate cu evoluţia economică a momentului, astfel încât un număr cât mai mare de consumatori să poată avea acces la cele trei tipuri de proceduri.

‘Dorim ca accesibilitatea procedurilor de insolvenţă a persoanelor fizice să fie cât mai la îndemâna consumatorilor, iar pentru aceasta şi pentru alte lămuriri, îi aşteptăm la sediile noastre din toată ţara, pentru a le oferi consiliere gratuită şi sprijin’, a spus Ruxandra Badea, director al Direcţiei de Insolvenţă a Persoanelor Fizice

Prin procedura de insolvenţă a persoanelor fizice, este reglementată situaţia în care datoriile persoanelor fizice pot fi reeşalonate pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire încă un an. Persoanele fizice care au bunuri sau venituri urmăribile şi nu se încadrează pentru procedura pe bază de plan de rambursare pot opta pentru procedura prin lichidare de active.

Persoanele fizice care au peste vârsta standard de pensionare şi au pierdut jumătate sau total capacitatea de muncă pot beneficia de ştergerea datoriei, în cazul în care valoarea acesteia este de maximum 10 salarii minime pe economie.

Persoanele interesate să acceseze aceste proceduri se pot informa de pe site-ul ANPC sau pot lua legătura cu birourile teritoriale de insolvenţă din cadrul comisariatelor judeţene pentru protecţia consumatorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Peste 80% din românii care lucrează de acasă ar reveni la birou dacă angajatorul ar acorda beneficii: Sondaj

Publicat

în

Peste 80% din românii care lucrează de acasă ar reveni la birou dacă angajatorul ar acorda beneficii: Sondaj

Un sondaj realizat de o platformă de recrutare online arată că ăeste două treimi dintre români lucrează exclusiv de acasă sau împart biroul de la domiciliu cu cel din sediul companiei, iar cei mai mulţi salariaţi ar merge fizic mai de la locul de muncă dacă angajatorul le-ar oferi o serie de beneficii.

Conform datelor centralizate, în prezent, 24% dintre angajaţi spun că lucrează exclusiv „remote”, alţi 34% împart biroul de acasă cu cel din sediul angajatorului şi doar 42% s-au întors complet la birou.

Deşi activitatea de la distanţă rămâne modul de lucru preferat, 84% dintre respondenţi spun că ar fi convinşi să vină mai des la birou dacă angajatorul le-ar acorda beneficii care să le dea mai mult confort şi să-i facă să se simtă ca acasă, arată un sondaj BestJobs preluat de Agerpres.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, pe lista beneficiilor se află: mâncarea sau gustările gratuite (44%), un design al biroului care să permită distanţarea de colegi (31%) şi care să includă mai multe zone verzi (31%), un spaţiu de relaxare (29%), o atmosferă plăcută de lucru în colectiv (27%) şi, nu în ultimul rând, acces nelimitat la fructe şi cafea (21%). Totodată, 13% au declarat ar fi mai plăcut să meargă la birou dacă angajatorul le-ar permite să îşi aducă animalul de companie la job.

Cele mai răspândite beneficii acordate de companii, atât echipelor existente, cât şi pentru poziţiile pentru care recrutează în prezent prin platforma online, rămân în continuare bonurile de masă, cursurile de specialitate şi abonamentele sau asigurările private de sănătate. De asemenea, bonusurile de performanţă sau pentru vacanţă, programele de dezvoltare personală şi de creştere a coeziunii echipei, cafeaua la birou, programul flexibil, decontarea transportului sau zile suplimentare de concediu de odihnă se află pe lista doleanţelor salariaţilor.

Pe de altă parte, mai puţin de jumătate dintre angajaţi se bucură în prezent de facilităţi „extra” la actualul loc de muncă, cum ar fi să aibă spaţii verzi în birou (21%), o sală de relaxare (10%), acces la mâncare şi gustări gratuite (9%) sau la băuturi răcoritoare (7%).

Şase din zece angajaţi afirmă că şi-ar dori ca angajatorul să se preocupe de crearea unui mediu de lucru cât mai plăcut, inclusiv prin oferirea facilităţilor preferate de către angajaţi, iar aproape 14% consideră că angajatorul ar trebui să le dea libertatea să-şi personalizeze spaţiul de lucru pentru a-l face mai primitor şi mai confortabil.

Sursa: tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea