Rămâi conectat

Actualitate

România, rating de țară. Prima reacție a ministrului Finanțelor Publice în urma prezentării raportului de Agenția Standard&Poor

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, consideră de bun augur faptul că agenţia de rating Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul şi perspectiva stabilă a economiei României, fiind o confirmare a faptului că ţara noastră rămâne atractivă pentru investitorii străini.

„Consider de bun augur că o a doua agenţie reconfirmă rating-ul şi perspectiva stabilă a economiei României. Este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun cu măsurile adoptate de Guvern şi că ţara noastră rămâne atractivă pentru investitorii străini”, a afirmat Eugen Teodorovici într-un comunicat remis, sâmbătă, AGERPRES.

Agenţia de rating Standard & Poor’s a menţinut atât rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, cât şi perspectiva stabilă.

Reconfirmarea rating-ului României este susţinută de nivelul moderat al datoriei publice şi al datoriei externe în comparaţie cu majoritatea statelor din Uniunea Europeană, de perspectivele de creştere economică solidă şi de stabilitatea monedei naţionale în raport cu ţările vecine, menţionează MFP.

PIB-ul per capita, de 10 000 dolari

„Agenţia apreciază că principalii factori care ar putea îmbunătăţi ratingul de ţară şi ar conduce la o creştere economică mai stabilă şi previzibilă, respectiv la o mai bună administrare a finanţelor publice, sunt consolidarea cadrului de guvernanţă, înregistrarea unei traiectorii mai solide în consolidarea bugetară, plasarea fermă a datoriei publice nete pe o traiectorie descendentă”, se menţionează în comunicatul MFP.

Potrivit comunicatului S&P, ratingul acordat României este sprijinit de nivelul moderat al datoriei externe şi de perspectivele solide de creştere. Cu toate acestea, PIB per capita a fost în 2017, conform estimărilor, de 10.000 dolari, al doilea cel mai scăzut din Uniunea Europeană. Nivelul redus al veniturilor şi avuţiei constrâng ratingul României, alături de alţi factori, precum deficitul bugetar, slaba eficienţă instituţională şi guvernamentală, precum şi incertitudinea politică.

Sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea