Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

România, primul loc în topul Uniunii Europeane, la neîncasarea TVA: Câți bani se pierd anual

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România, primul loc în topul Uniunii Europeane, la neîncasarea TVA: Câți bani se pierd anual

Un raport recent al Comisiei Europene, plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană la neîncasarea TVA. Potrivit acestui raport, țara noastră își adâncește pierderile din taxa pe valoare adăugată în termeni nominali.

Asta înseamnă la 9 miliarde de euro în 2021, față de 7,9 miliarde în 2020. ANAF face eforturi pentru a reduce acești indicatori și rămâne de văzut cât de eficiente vor fi măsurile agenției.

36,7% este valoarea deficitului generat de neîncasarea TVA în România în 2021. Chiar dacă procentele sunt în ușoară scădere față de anul anterior, în termeni nominali, sumele sunt în creștere. Iar România este în fruntea acestui nedorit clasament la nivel european.

Deficitul reprezintă pierderile pe care le au la TVA bugetele statelor. Cauzelor acestor fenomene sunt multiple: evaziune, fraudă, insolvențe, faliment sau erori administrative. Specialiștii citați de Agerpres observă că, dacă raportăm această sumă la deficitul bugetar al țării, observăm că jumătate din acesta ar fi putut fi acoperit dacă TVA ar fi fost colectată la un nivel mai bun. În clasamentul european, România se află la o distanță considerabilă de locul doi, Grecia, cu un avans de zece puncte procentuale.

Conform datelor, România a ocupat primul loc european la decalajul TVA începând din 2015. Acum, mai spun experții, autoritățile își pun speranțe în programele implementate sau în curs de implementare de către ANAF. Între acestea figurează casele de marcat electronice, factura electronică sau declarația electronică SAFT, depusă de către firme.

Sursa: infofinanciar.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale În urma închiderii totale a circulaţiei feroviare între stațiile Bekescsaba – Lokoshaza, petnru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară de către administrația ungară – MAV Start, la sfârșitul lunii viitoare vor interveni modificări în circulaţia trenurilor CFR Călători. Dintre acestea, trenurile Ister și Dacia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea