România, pe același loc cu Germania în topul celor mai mici creșteri la preţurile locuinţelor din Uniunea Europeană
Preţurile locuinţelor din România au crescut cu 4,7%, în trimestru al doilea din 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Eurostat – Biroul european de statistică.
O creştere similară s-a înregistrat în Germania, astfel că acestea două au ocupat împreună locul 10 în Top 10 al celor mai mici creşteri la preţurile locuinţelor din Uniunea Europeană (UE), în perioada citată, reiese din datele publicate vineri de Eurostat. Cele două au fost aproape atât de media UE, cât şi de cea a zonei euro, care a fost de 4,3% pentru fiecare.
În schimb, preţurile locuinţelor din Suedia au scăzut cu 1,7%, în trimestru al doilea al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe locul al doilea al acestui top s-a clasat Italia, unde preţurile au stagnat, în condiţiile în care scăderea a fost de 0,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În plus, preţurile locuinţelor din Finlanda au crescut cu 0,7%, astfel că s-a poziţionat pe locul 3 al acestui top.
De asemenea, în aceleaşi perioade, creşteri de sub 5% s-au înregistrat în următoarele ţări: Cipru (1,2%), Franţa (2,8%), Marea Britanie (3,4%), Austria (3,7%), Belgia (3,9%), Croaţia (4,5%) şi Danemarca (4,8%).
Creşteri de peste 10% la preţurile locuinţelor au fost în: Ungaria (10,4%), Portugalia (11,2%), Irlanda (12,6%) şi Slovenia (13,4%).
Spre comparaţie, alte ţări din regiune au avut aprecieri importante la preţurile locuinţelor: de 6,2% în Polonia; de 7% în Slovacia; de câte 7,5% în Bulgaria, respectiv Cehia.
În schimb, România este una dintre ţările UE unde au crescut cel mai mult preţurile faţă de primul trimestru, cu 3,1%, mult peste media de 1,4% atât a UE, cât şi a zonei euro.
În această perioadă, ţara nostră a fost depăşită doar de Slovenia (4,2%) şi Malta (3,2%), fiind la egalitate cu Letonia (3,1%). În acelaşi timp, în Croaţia, preţurile locuinţelor au scăzut cu 0,2%, aceasta fiind cea mai slabă evoluţie, iar creşteri de sub 1% au fost în Suedia (0,6%), Cipru (0,6%), Italia (0,8%), Austria, Franţa şi Luxemburg (fiecare cu câte 0,9%).
Spre comparaţie, ţările din regiune au înregistrat creşteri mai mici în aceeaşi perioadă, în această ordine: Bulgaria (2,8%), Cehia (2,4%), Polonia (2,3%), Ungaria (1,4%) şi Slovacia (1,2%).
Datele din Grecia lipsesc atât pentru acest an, cât şi pentru anul trecut.
Sursa Zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Dezastrul de la Praid s-ar putea repeta și la un alt simbol al României: Salina Turda are nevoie urgentă de lucrări de consolidare
Dezastrul de la Praid s-ar putea repeta și la un alt simbol al României: Salina Turda are nevoie urgentă de lucrări de consolidare Autoritățile locale din Cluj cer ajutor pentru un alt simbol al României, Salina Turda, pentru a evita un alt dezastru, asemenea celui de la Praid. Este nevoie urgentă de lucrări de consolidare, după […]
Premierul Bolojan interzice tuturor ministerelor deplasările externe fără aprobarea sa: Vor fi limitate și vor respecta reguli clare
Premierul Bolojan interzice tuturor ministerelor deplasările externe fără aprobarea sa: Vor fi limitate și vor respecta reguli clare Miercuri, 9 iulie 2025, toate ministerele au primit o circulară prin care sunt informate că, de acum înainte, deplasările externe vor fi limitate și vor respecta reguli clare. Ilie Bolojan le-a cerut tuturor ministerelor să reducă pe […]
Leul, în prăbușire: A treia zi consecutiv în care scade în raport cu moneda unică europeană
Leul, în prăbușire: A treia zi consecutiv în care scade în raport cu moneda unică europeană Leul își continuă deprecierea față de moneda unică europeană. Conform cursului de referință anunțat miercuri, 9 iulie 2025, de Banca Națională a României, euro se apreciază și mai mult față de moneda națională. Dacă marți, 8 iulie 2025, un […]