Rămâi conectat

Actualitate

România, în topul consumului de alcool: Bărbații români „domină” clasamentul european

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

România, în topul consumului de alcool: Bărbații români „domină” clasamentul european

Un raport recent arată că bărbații din România domină clasamentul european al consumului de alcool, depășindu-și concurența într-un mod clar. Aproximativ 60% dintre bărbații români se engagează în consumul excesiv de alcool, consumând mai mult de șase pahare de vin sau halbe de bere într-o singură întâlnire cu prietenii.

Fenomenul cunoscut sub numele de „binge drinking” devine tot mai frecvent în rândul românilor, referindu-se la consumul rapid de peste 60 de grame de alcool pur într-un interval scurt de timp, echivalentul a șase pahare de vin sau halbe de bere.

În ceea ce privește consumul de alcool, femeile din România rămân în umbră față de bărbați, depășindu-ne doar cu un procent mediu european, conform unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Pe plan european, doar danezii ne întrec în acest capitol, iar țări precum Turcia, Italia și Grecia se disting prin cel mai mic procentaj de cetățeni care consumă alcool în mod excesiv.

Dacă am realiza un top al preferințelor românilor în materie de alcool, berea ar câștiga cu siguranță, reprezentând 74% din consumul total. Vinul ocupă locul doi, cu 22%, în timp ce băuturile spirtoase sunt preferate de doar 5% dintre consumatori.

Cu toate că gusturile s-au rafinat, românii păstrează o preferință pentru alcoolul produs în gospodărie, având în vedere nivelul mai accesibil al prețurilor. Tudor Furir, vicepreședintele Asociației Patronale Spirits România, explică: „Băuturile spirtoase au un nivel de preț mai ridicat, suntem afectați de creșterile succesive de accize. Alcoolul produs în gospodărie reprezintă aproximativ 50% din totalul consumului de băuturi spirtoase.”

Românii consumă adesea băuturi alcoolice în diverse situații, fie că este vorba de bucurie sau tristețe. Pentru unii, alcoolul devine un refugiu în momentele dificile, în timp ce pentru alții reprezintă o modalitate de socializare. Consumul de alcool devine astfel un factor care facilitează comunicarea și face conversațiile mai interesante.

Cu toate că în ultimul deceniu, consumul de alcool pe cap de locuitor a scăzut în multe țări din vest, în România acesta a crescut cu aproximativ un litru. Astfel, țara noastră se situează acum la un consum de aproximativ 11 litri de alcool pe cap de locuitor pe an.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Transhumanța, inclusă oficial pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO: Obicei vechi de sute de ani şi păstrat cu sfinţenie de unii ciobani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Transhumanța, inclusă oficial pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO: Obicei vechi de sute de ani şi păstrat cu sfinţenie de unii ciobani Transhumanţa sau mutarea sezonieră a animalelor este un obicei vechi de sute de ani şi e păstrat cu sfinţenie de unii ciobani. Transhumanţa face parte oficial din lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO. Asta […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare