Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

România cumpără 32 de avioane vechi de 40 de ani pe care Norvegia voia să le caseze. Suma pe care o plătim pentru ele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România cumpără 32 de avioane vechi de 40 de ani pe care Norvegia voia să le caseze. Suma pe care o plătim pentru ele

România vrea să cumpere 32 de avioane de vânătoare F-16. Pentru aparatele care aparțin Norvegiei statul român ar putea să plătească 354 milioane de euro.

Solicitarea aparține ministrului Apărării, Vasile Dîncu, care îi cere Parlamentului să aprobe achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-16.

Aparatele ar urma să fie cumpărate din Norvegia și, potrivit scrisorii trimise în Parlament, România va plăti 354 de milioane de euro.

De asemenea, statul român va aloca 100 de milioane de euro care constituie suportul logistic și echipamentele din SUA.

Justificarea ministerului este că avioanele din Norvegia sunt superioare din punct de vedere tehnic celor 17 cumpărate din Portugalia.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au analizat vineri solicitarea ministrului Apărării Naţionale de aprobare prealabilă în vederea iniţierii de către MApN a procedurii de atribuire a contractului de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane de la Guvernul Norvegiei şi a pachetului de bunuri şi servicii de la Guvernul Statelor Unite ale Americii. Solicitarea a fost transmisă către Comisiile de apărare ale Parlamentului.

„Prin concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului ‘Avion multirol al Forţelor Aeriene, aprobată prin hotărâre de CSAT, este prevăzută realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie, prin continuarea dotării cu avioane F-16 transferate din excedentul altor state prin constituirea unei capabilităţi formate din minimum 3 escadrile a câte 16 avioane F-16 fiecare, necesare apărării spaţiului aerian pe timp de pace, criză şi război, precum şi asigurării contribuţiei naţionale la apărarea colectivă. (…). Singura soluţie identificată în prezent, ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informaţii, constă în achiziţia de la Guvernul Norvegiei a unui pachet format din 32 de avioane F-16, echipamente de suport logistic şi servicii de instruire”, se arată în solicitarea lui Dîncu.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea