Rămâi conectat

Politică Administrație

România a înregistrat încasări record din TVA în 2021. Florin Cîțu atacă pe Instagram: „Mai mulți bani la buget, după ce am redus taxele”

Ziarul Unirea

Publicat

în

România a înregistrat încasări record din TVA în 2021. Florin Cîțu atacă pe Instagram: „Mai mulți bani la buget, după ce am redus taxele”

Fostul premier Florin Cîţu a reacţionat sâmbătă, printr-o postare pe Instagram, la informaţia potrivit căreia în 2021 au fost înregistrate cele mai mari încasări din TVA la buget, afirmând că aceasta este şi consecinţa reducerii taxelor.

„Mai mulţi bani la buget după ce am redus taxele. Am arătat că se poate”, scrie Cîţu pe Instagram.

El postează şi informaţia care i-a generat această reacţie, cea potrivit căreia Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a rambursat TVA în valoare de 22 de mld. de lei în 2020 şi de 24 de miliarde de lei în 2021, iar statul a încasat din TVA 61 de miliarde de lei în 2020 şi 79 de miliarde de lei în 2021, care devine astfel cel mai bun an pentru veniturile bugetului de stat.

Intervenția lui Florin Cîțu are loc în contextul în care ministrul finanțelor, Adrian Câciu, face planuri pentru introducerea unor noi taxe. Deși nu spune clar, Adrian Câciu lasă de înțeles că vizați de modificarea sistemului de impozitare ar putea fi românii care câștigă mai bine și cei care dețin mai multe apartamente sau mașini.

Ministrul a stârnit un val de reacţii în lumea politică după ce a vorbit, într-un interviu la Hotnews, despre necesitatea introducerii unor taxe pe lux, o idee pe care social-democrații o mai aduseseră în discuție în toamnă, la negocierile cu PNL pentru formarea coaliției de guvernare, și cu care liberalii n-au fost de acord. Planurile ministrului sunt respinse în continuare vehement de liberali, așa că se întrevăd noi tensiuni în coaliția de guvernare.

„Eu îmi aduc aminte, din păcate, vremea comunismului, când cam asta era: o maşină, o familie – şi atunci greu, stăteai cinci ani de zile să-ţi iei o maşină. Cam aşa sună şi asta. Pentru Partidul Naţional Liberal – şi o spun asta ca o linie roşie – proprietatea privată e sfântă. Oamenii care muncesc, oamenii care au venituri, care au plătit impozite, au plătit taxe, nu trebuie penalizaţi pentru că au avut succes în viaţă, trebuie încurajaţi. Niciodată nu vom fi de acord cu astfel de măsuri”, a declarat Florin Cîțu, președintele PNL, la TVR1.

Deși este aspru criticat, social-democrații sar în apărarea lui Adrian Câciu și spun că supraimpozitarea ar fi asumată chiar prin PNRR.

„Propunerea era în PNRR. Aici se spune, la pag. 70, că urmează ca toată sarcina fiscală, toate impozitele, inclusiv impozitul pe proprietate, să fie comparate și adaptate la ce se întâmplă în alte state din Uniunea Europeană. Or, în celelalte state europene avem un alt tip de impozit, inclusiv impozitul progresiv, avem o suprataxare pentru cei care au proprietăți, adică asta este la ceea ce s-a angajat România”, a declarat joi la Digi24 europarlamentarul PSD Victor Negrescu. El consideră că ceea ce a făcut ministrul de finanțe este un lucru constructiv, pentru că a lansat o dezbatere publică.

„O filosofie de genul ăsta nu are sens. Noi am fost destul de indulgenți cu ministrul dumneavoastră. Dacă dezbaterea publică a început abrupt, noi credem ca acest ministru a greșit puțin. Nu așa se face dezbaterea. Eu cred că prim-ministrul Ciucă ar avea mult mai multe de spus în legătură cu anunțurile făcute intempestiv, abrupt, de ministrul de finanțe”, a replicat Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL.

Adrian Câciu ar mai vrea ca anul acesta să existe o dezbatere cu privire la introducea impozitului progresiv. El spune că ar fi nevoie și de introducerea impozitului pe bacșiș în HoReCa, dar și de o regândire a impozitării IT-știlor care în momentul de față sunt scutiți de taxe pe venit.

Guvernul nu își asumă intenția de a schimba impozitarea românilor.

„Guvernul Nicolae Ciucă a transmis încă de la început că nu vor exista noi taxe. Inițiativele sigur că pot fi discutate, unele dintre ele sunt menite și pentru a genera dezbatere publică. Aceasta este poziția Guvernului”, a declarat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Executivului.

Taxele pe lux nu sunt văzute cu ochi buni nici de Opoziție.

„E o mare prostie! Luăm performanța, practic, și o mai taxăm încă o dată. De parcă românul care are două mașini nu a plătit deja o dată pentru ele! Pentru două mașini a plătit două taxe. Dacă are două case, plătește deja două taxe pe an”, a arătat la Digi24 Dragoș Tudorache, europarlamentar USR.

Ce impozite se plătesc acum și ce vrea Adrian Câciu să schimbe

Ministrul de finanțe a vorbit despre un impozit suplimentar pentru cine deține mai mult de două locuințe. De asemenea, el vrea taxe mai mari și pentru cei care au mai multe autovehicule.

De exemplu, pentru un apartament de 3 camere din Capitală impozitul plătit anul acesta este de 208 lei. În prezent, dacă o persoană deține 3 astfel de locuințe, atunci plătește câte 208 lei pentru fiecare dintre ele, asta cu condiția ca niciuna dintre locuințe să nu fie declarată a fi sediul unei firme. Adică plătește 624 de lei.

Ceea ce ministrul de finanțe a spus în interviul de la Hotnews este că nu i se pare normal să ai același impozit, dacă ai mai multe proprietăți. Prin urmare, el ar fi adeptul unei taxe crescute pentru a doua sau a treia casă. Nu a spus cu cât ar crește și nici de când.

În România a mai fost aplicată o impozitare suplimentară de la două proprietăți imobiliare în sus. Măsura a intrat în vigoare în timpul guvernului condus de Emil Boc, dar s-a renunțat la ea din 2015, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal.

Ministrul finanțelor și-ar mai dori ca și cei care dețin mai multe mașini să plătească impozite mai mari.

Acum, impozitul la mașină se stabilește în funcție de capacitatea sa cilindrică. Pentru o mașină cu un motor de 2.000 centimetri cubi, impozitul este de 210 lei pe an. Pentru mașini cu motoare mai puternice, impozitele cresc și acum destul de mult și pot ajunge la câteva mii de lei. Dar ceea ce spune șeful de la Finanțe este că cei care au, de exemplu, trei mașini cu o capacitate de 2.000 de centimetri cubi, ar trebui să plătească mai mult pentru al doilea și al treilea autovehicul. Cu cât, la fel, nu știm și nici de când.

Șeful de la Finanțe mai spune că anul acesta am putea avea și o dezbatere cu privire la introducea impozitului progresiv, adică cote mai ridicate de impozitare pentru cei cu venituri mai mari.

Adrian Câciu spune că până la jumătatea anului, Codul fiscal va fi modificat, dar dă asigurări că orice modificări se vor face la sistemul de taxare, ele vor intra în vigoare abia din 2023.

sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea