Rămâi conectat

Politică Administrație

România a înregistrat încasări record din TVA în 2021. Florin Cîțu atacă pe Instagram: „Mai mulți bani la buget, după ce am redus taxele”

Ziarul Unirea

Publicat

în

România a înregistrat încasări record din TVA în 2021. Florin Cîțu atacă pe Instagram: „Mai mulți bani la buget, după ce am redus taxele”

Fostul premier Florin Cîţu a reacţionat sâmbătă, printr-o postare pe Instagram, la informaţia potrivit căreia în 2021 au fost înregistrate cele mai mari încasări din TVA la buget, afirmând că aceasta este şi consecinţa reducerii taxelor.

„Mai mulţi bani la buget după ce am redus taxele. Am arătat că se poate”, scrie Cîţu pe Instagram.

Elit - Gustul Desăvârșit

El postează şi informaţia care i-a generat această reacţie, cea potrivit căreia Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a rambursat TVA în valoare de 22 de mld. de lei în 2020 şi de 24 de miliarde de lei în 2021, iar statul a încasat din TVA 61 de miliarde de lei în 2020 şi 79 de miliarde de lei în 2021, care devine astfel cel mai bun an pentru veniturile bugetului de stat.

Intervenția lui Florin Cîțu are loc în contextul în care ministrul finanțelor, Adrian Câciu, face planuri pentru introducerea unor noi taxe. Deși nu spune clar, Adrian Câciu lasă de înțeles că vizați de modificarea sistemului de impozitare ar putea fi românii care câștigă mai bine și cei care dețin mai multe apartamente sau mașini.

Ministrul a stârnit un val de reacţii în lumea politică după ce a vorbit, într-un interviu la Hotnews, despre necesitatea introducerii unor taxe pe lux, o idee pe care social-democrații o mai aduseseră în discuție în toamnă, la negocierile cu PNL pentru formarea coaliției de guvernare, și cu care liberalii n-au fost de acord. Planurile ministrului sunt respinse în continuare vehement de liberali, așa că se întrevăd noi tensiuni în coaliția de guvernare.

„Eu îmi aduc aminte, din păcate, vremea comunismului, când cam asta era: o maşină, o familie – şi atunci greu, stăteai cinci ani de zile să-ţi iei o maşină. Cam aşa sună şi asta. Pentru Partidul Naţional Liberal – şi o spun asta ca o linie roşie – proprietatea privată e sfântă. Oamenii care muncesc, oamenii care au venituri, care au plătit impozite, au plătit taxe, nu trebuie penalizaţi pentru că au avut succes în viaţă, trebuie încurajaţi. Niciodată nu vom fi de acord cu astfel de măsuri”, a declarat Florin Cîțu, președintele PNL, la TVR1.

Deși este aspru criticat, social-democrații sar în apărarea lui Adrian Câciu și spun că supraimpozitarea ar fi asumată chiar prin PNRR.

„Propunerea era în PNRR. Aici se spune, la pag. 70, că urmează ca toată sarcina fiscală, toate impozitele, inclusiv impozitul pe proprietate, să fie comparate și adaptate la ce se întâmplă în alte state din Uniunea Europeană. Or, în celelalte state europene avem un alt tip de impozit, inclusiv impozitul progresiv, avem o suprataxare pentru cei care au proprietăți, adică asta este la ceea ce s-a angajat România”, a declarat joi la Digi24 europarlamentarul PSD Victor Negrescu. El consideră că ceea ce a făcut ministrul de finanțe este un lucru constructiv, pentru că a lansat o dezbatere publică.

„O filosofie de genul ăsta nu are sens. Noi am fost destul de indulgenți cu ministrul dumneavoastră. Dacă dezbaterea publică a început abrupt, noi credem ca acest ministru a greșit puțin. Nu așa se face dezbaterea. Eu cred că prim-ministrul Ciucă ar avea mult mai multe de spus în legătură cu anunțurile făcute intempestiv, abrupt, de ministrul de finanțe”, a replicat Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL.

Adrian Câciu ar mai vrea ca anul acesta să existe o dezbatere cu privire la introducea impozitului progresiv. El spune că ar fi nevoie și de introducerea impozitului pe bacșiș în HoReCa, dar și de o regândire a impozitării IT-știlor care în momentul de față sunt scutiți de taxe pe venit.

Guvernul nu își asumă intenția de a schimba impozitarea românilor.

„Guvernul Nicolae Ciucă a transmis încă de la început că nu vor exista noi taxe. Inițiativele sigur că pot fi discutate, unele dintre ele sunt menite și pentru a genera dezbatere publică. Aceasta este poziția Guvernului”, a declarat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Executivului.

Taxele pe lux nu sunt văzute cu ochi buni nici de Opoziție.

„E o mare prostie! Luăm performanța, practic, și o mai taxăm încă o dată. De parcă românul care are două mașini nu a plătit deja o dată pentru ele! Pentru două mașini a plătit două taxe. Dacă are două case, plătește deja două taxe pe an”, a arătat la Digi24 Dragoș Tudorache, europarlamentar USR.

Ce impozite se plătesc acum și ce vrea Adrian Câciu să schimbe

Ministrul de finanțe a vorbit despre un impozit suplimentar pentru cine deține mai mult de două locuințe. De asemenea, el vrea taxe mai mari și pentru cei care au mai multe autovehicule.

De exemplu, pentru un apartament de 3 camere din Capitală impozitul plătit anul acesta este de 208 lei. În prezent, dacă o persoană deține 3 astfel de locuințe, atunci plătește câte 208 lei pentru fiecare dintre ele, asta cu condiția ca niciuna dintre locuințe să nu fie declarată a fi sediul unei firme. Adică plătește 624 de lei.

Ceea ce ministrul de finanțe a spus în interviul de la Hotnews este că nu i se pare normal să ai același impozit, dacă ai mai multe proprietăți. Prin urmare, el ar fi adeptul unei taxe crescute pentru a doua sau a treia casă. Nu a spus cu cât ar crește și nici de când.

În România a mai fost aplicată o impozitare suplimentară de la două proprietăți imobiliare în sus. Măsura a intrat în vigoare în timpul guvernului condus de Emil Boc, dar s-a renunțat la ea din 2015, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal.

Ministrul finanțelor și-ar mai dori ca și cei care dețin mai multe mașini să plătească impozite mai mari.

Acum, impozitul la mașină se stabilește în funcție de capacitatea sa cilindrică. Pentru o mașină cu un motor de 2.000 centimetri cubi, impozitul este de 210 lei pe an. Pentru mașini cu motoare mai puternice, impozitele cresc și acum destul de mult și pot ajunge la câteva mii de lei. Dar ceea ce spune șeful de la Finanțe este că cei care au, de exemplu, trei mașini cu o capacitate de 2.000 de centimetri cubi, ar trebui să plătească mai mult pentru al doilea și al treilea autovehicul. Cu cât, la fel, nu știm și nici de când.

Șeful de la Finanțe mai spune că anul acesta am putea avea și o dezbatere cu privire la introducea impozitului progresiv, adică cote mai ridicate de impozitare pentru cei cu venituri mai mari.

Adrian Câciu spune că până la jumătatea anului, Codul fiscal va fi modificat, dar dă asigurări că orice modificări se vor face la sistemul de taxare, ele vor intra în vigoare abia din 2023.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă | Lovitură de grație în ultimul fief PSD din județul Alba. Trei consilieri PSD au trecut la PNL acuzând actuala administrație de incompetență

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă | Lovitură de grație în ultimul fief PSD din județul Alba. Trei consilieri PSD au trecut la PNL acuzând actuala administrație de incompetență

Că le place unora sau nu, că acceptă unii sau nu, printre noi sunt oameni care s-au săturat să își vadă comunitatea purtată cu vorba electorală.

De prea mulți ani realizările se împlinesc o data la 4 ani, pe considerentul ca se face. De prea mult timp oamenii locului sunt amăgiți cu ideea că data viitoare va fi altfel.

Elit - Gustul Desăvârșit

Orașul Teiuș, este fără doar și poate Cenușăreasa județului, statutul fiind obținut de către o administrație slabă, fără competență reală și din păcate fără capacitatea de a înțelege cum să folosească avantajele pe care le are orașul.

Cei mai marcați membri din echipa „câștigătoare” Mihai Ungur, Bogdan Avram și Nicolae Florea, împreună cu susținătorii lor, au decis sa treacă in echipa PNL Teiuș, nemulțumiți de felul dictatorial și arogant in care erau tratați.

O parte din oamenii care înțeleg că schimbarea este un act de voința și asumare au venit azi în echipa PNL Teiuș.

Consilierii care au decis să se alăture performanței în administrație sunt practic declarația fermă că nu mai putem sta pe margine și să aplaudăm serbările câmpenești prezentate ca mari realizări.

Bine ați venit în echipa PNL!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Vieru, vicepreședinte PNL Alba Iulia: Un lider pentru sănătate! Marius Hațegan merită sprijinul comunității medicale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Vieru, vicepreședinte PNL Alba Iulia: Un lider pentru sănătate! Marius Hațegan merită sprijinul comunității medicale

Într-o lume în continuă schimbare și în fața provocărilor complexe, preocuparea pentru sănătate nu lasă loc de compromisuri.

Obligația de a transforma, de a moderniza și de a îmbunătăți lucrurile AZI, pentru un viitor în care o comunitate să aibă parte de un sistem medical performant, pleacă de la cei care ocrotesc viața zi de zi, dar în egală măsură și de la oamenii de administrație. Un corp medical profesionist trebuie susținut, fără odihnă, de cei cu puterea de a înțelege și susține investițiile din sănătate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în calitate de medic și cetățean, mă ghidez după aceleași principii care contează în viața oricui: tot binele pe care-l poți face în viață e pentru familie și pentru cei care au nevoie de tine. Mă bucur să pot spune că am lângă mine oameni cu aceleași convingeri, dovedite însutit. Iar unul dintre cei care mi-a arătat că știe să asculte, că ia totul în serios și tratează cu maximă importanță orice situație este Marius Hațegan. Deloc întâmplător și după numeroase exemple, pot spune că dacă ar trebui să-mi răspund la întrebarea simplă „Cui i-aș da încrederea mea ca om politic, administrator și gospodar?”, răspunsul meu ar fi unul onest și fără să stau pe gânduri. Pentru că Marius este unul dintre oamenii cu care am colaborat, preocupat de binele orașului și capabil să „trateze” multe dintre situațiile sau lucrurile pentru care încă nu s-a pus un diagnostic.
Nu trec peste calitățile umane, remarcabile, pe care le-am găsit în Marius, ca și coleg sau prieten. Dar i-am apreciat, cu prisosință, vocația lui pentru consecvență, timp și efort. E omul care nu renunță până când soluția nu este găsită și implementată.

A fost „de gardă” în toate momentele de grea încercare, prin care cu toții am trecut, în pandemie. Dar a demonstrat un interes permanent față de îmbunătățirea sistemului nostru de sănătate și în afara perioadelor de criză. Investițiile în spitalul nostru, reabilitarea unor secții sau relocarea ambulatoriului de specialitate sunt câteva lucruri concrete care ar merita amintite.

Marius Hațegan a dovedit, de-a lungul carierei sale în cadrul Consiliului Județean Alba că, dincolo de vorbe și promisiuni, este un susținător ferm al accesului la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii.

Am avut numeroase discuții și în privința viitoarelor obiective. Secțiile noi, propuse pentru construcție – Cardiologia intervențională, Oncologia și Radioterapia vor aduce și un suflu nou, tineri profesioniști care se vor alătura echipei pluridisciplinare din Alba Iulia. Iar tinerii medici reprezintă un aport de performanță ce merită susținut. Nu vor lipsi sesiuni informative pentru cei care vor alege să profeseze în Alba Iulia. Pentru a desluși sistemul de sănătate local, instituțiile medicale și protocoalele specifice orașului sau regiunii. La fel de importante sunt sprijinul în găsirea unei locuințe și integrarea în comunitate.

Am enunțat doar câteva proiecte propuse de Marius pentru a atrage tineri medici în Alba Iulia. Investițiile în acest domeniu sunt esențiale. Tratamentele și terapiile viitorului trebuie să ajungă și la toți pacienții noștri. Dar factorul uman este esențial pentru o medicină de calitate.

În concluzie, am convingerea că Marius Hațegan este un lider dedicat, cu o viziune clară, integrată și o abordare responsabilă în privința problemelor de sănătate publică. Ca medic, îmi exprim cu toată încrederea sprijinul pentru el și îi cer totodată să rămână alături de problemele de dezvoltare ale instituției noastre.

Radu Vieru, vicepreședinte PNL Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Claudiu Răcuci, senator PNL Alba: Trebuie identificate soluții pentru deficitul de medici, în special în micile orașe și mediul rural din Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Claudiu Răcuci, senator PNL Alba: Trebuie identificate soluții pentru deficitul de medici, în special în micile orașe și mediul rural din Alba

Senatorul PNL Claudiu Răcuci consideră că investițiile majore care se realizează în prezent în infrastructura sanitară trebuie să fie însoțite de măsuri eficiente pentru a menține în țară medicii tineri și pentru a-i stimula să lucreze în spitale mici sau medicina de familie din mediul rural:

”Nu numai județul Alba se confruntă cu deficit de medici pentru unele specializări sau cu lipsa medicilor de familie în unele localități. Aș îndrăzni să spun că stăm chiar mai bine decât alte județe. Cu toate acestea, miliarde de euro merg acum către investiții în spitale, către extinderi de secții și către dotări, iar deficitul de personal medical se adâncește. Riscăm ca infrastructura nouă să nu fie utilizată la maximum de potențial.

Mai mult decât atât, prin noile legi ale educației va trebui să reînființăm și cabinete medicale școlare, ceea ce înseamnă că avem nevoie de personal medical suplimentar. Cred că este prioritar pentru următoarea perioadă să identificăm motivele pentru care tânărul rezident își lasă țara și merge în statele dezvoltate din Uniunea Europeană.

Elit - Gustul Desăvârșit

Personal, nu cred că salarizarea mai este un factor atât de puternic ca în trecut, căci veniturile în acest domeniu sunt relativ decente. Atunci, trebuie să vedem de ce măsuri avem nevoie pentru ca un medic tânăr, la început de carieră să decidă să trateze pacienți nu numai în străinătate ori la București sau Cluj-Napoca, ci și în Munții Apuseni sau la Alba Iulia, Blaj și Sebeș. Și locuitorii din județul Alba plătesc contribuții de sănătate, motiv pentru care trebuie să beneficieze de servicii medicale de calitate în județ, nu să străbată sute de Km până la primul spital care are medic specialist. ”

Claudiu RĂCUCI
Senator PNL


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare