Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

RMGC și Gabriel Resources au contestat în instanță decizia privind impunerea sechestrului pe acțiunile companiei din județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

RMGC și Gabriel Resources au contestat în instanță decizia privind impunerea sechestrului pe acțiunile companiei din județul Alba

Companiile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) și Gabriel Resources au contestat rezoluția Oficiului Registrului Comerțului (ORC) de pe lângă Tribunalul Alba prin care a fost pus sechestru pe acțiunile RMGC. Decizia privind impunerea sechestrului, din 1 aprilie 2024, a fost luată la solicitarea reprezentanților ANAF, prin Administrația Finanțelor Publice Alba, în contul datoriei de circa 10 milioane de dolari pe care Gabriel Resources o are față de Statul Român, reprezentând daunele acordate statului român în urma câștigării procesului desfășurat la Washington, la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).

ANAF a transmis o notificare de plată celor de la Gabriel Resources la sfârșitul lunii martie 2024 și, ulterior, a solicitat ORC instituirea sechestrului asigurător pe participația de 80,69% a societății la Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), acțiunile neputând fi vândute sau transferate de către compania minieră cu sediul în județul Alba.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Restul acțiunilor sunt în proprietatea statului român, prin firma de stat Minvest SA Deva. Suma datorată va cuprinde, la momentul plății, și o dobândă calculată la rata de 3 luni a Trezoreriei SUA. Pe rolul Tribunalului Alba au fost înregistrate, în 11 aprilie 2024, trei cauze cu obiect ”plângere împotriva rezoluţiei directorului ORC, încheierea nr. 3442/01.04.2024”.

Citește și: Care este viitorul comunei Roșia Montană, după ce statul român a câștigat definitiv procesul cu Gabriel Resources

Două au ca reclamant pe RMGC SA, iar a treia a fost inițiată de către Gabriel Resources. În al treilea proces Gabriel Resources a acționat în jduecată și subsidiara sa din România (RMGC), pe lângă ORC Alba, AJFP Alba și DGFP Brașov. Deocamdată nu au fost alocate termene de judecată.

Gabriel Resources a făcut public pe 5 aprilie, un comunicat pe site-ul bursei din Toronto, Canada, unde sunt tranzacționate acțiunile societății. „Guvernul României a solicitat companiei și co-reclamantului său în arbitrajul ICSID, Gabriel Resources, să soluționeze ordinul privind costurile și a precizat că va lua măsuri pentru a le pune în aplicare. În acest sens, din documentele publice reiese că statul român a solicitat măsuri de precauție în România pentru a impune restricții privind vânzarea sau transferul acțiunilor deținute de Gabriel Jersey în filiala sa din România, Roșia Montană Gold Corporation SA, până la soluționarea ordonanței privind costurile. Compania consideră că aceste acțiuni sunt premature și suferă de vicii de procedură.

Citește și: Cine răsuflă ușurați, dupa decizia în cazul Roșia Montană?

Gabriel își va apăra viguros drepturile și interesele în România și în alte părți”, se precizează în comunicat. Reprezentanții Gabriel Resources mai afirmă că societatea canadiană dispune de fonduri disponibile de aproximativ două milioane de dolari canadieni (1,5 milioane de dolari americani) și se așteaptă ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al activității până la sfârșitul lunii mai 2024.

„Aceștia mai susțin că decizia Tribunalului de la Washington, care a dat câștig de cauză României, este „profund eronată” și „evaluează posibilitatea de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenția ICSID”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Întoarsă din Germania, o familie din Alba a dezvoltat o afacere cu afini de cultură la Rădești

Unirea Ziarul

Publicat

în

Întoarsă din Germania, o familie din Alba a dezvoltat o afacere cu afini de cultură la Rădești După cum se știe,  afinul este un arbust îndrăgit pentru fructele sale care se consumă atât în stare proaspătă cât și prelucrată sub formă de suc, sirop, dulceața, vin sau afinată. Acestea sunt bine cunoscute pentru valoarea terapeutică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea