Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

RMGC a cerut Agenției Naționale pentru Resurse Minerale prelungirea licenței de exploatare a aurului de la Roșia Montană

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

RMGC a cerut Agenției Naționale pentru Resurse Minerale prelungirea licenței de exploatare a aurului de la Roșia Montană

Canadienii de la Gabriel Resources nu renunță la ideea de a exploata zăcământul minier de la Roșia Montană, chiar dacă au pierdut procesul prin care solicitau daune de peste 6 miliarde de dolari Statului Român pentru neavizarea proiectului din Munții Apuseni.

Cu două zile înainte de pronunțarea sentinței Tribunalului Arbitral de la Washington, în 6 martie 2024, subsidiara din România a companiei Gabriel Resources – societatea Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale prelungirea licenței de exploatare pentru perimetrul minier din Roșia Montană. Licența datează din anul 1999.

Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial a solicitat ANRM detalii cu privire la acest demers, răspunsul primit fiind faptul că întreaga procedură este secretă.

„RMGC a depus în data de 6 martie 2024 soliictarea de prelungire a licenței. ANRM, prin direcțiile de specialitate, este în proces de analizare a documentațiilor, urmând ca până la data de 20 iunie 2024 să își precizeze poziția față de această solicitare, pe baza tuturor prevederilor legale în vigoare. Contractul de concesiune, respectiv licența de concesiune pentru exploatare nr. 47/02.06.1999, deși a fost declasificat pentru necesitățile procesului care a fost pe rolul Curții de Arbitraj ICSID Washington, în care statul român a avut calitatea de pârât, își păstrează caracterul confidențial între părți și rămâne la aprecierea Curții să decidă dacă vor deveni publice”, se precizează în adresa transmisă de ANRM, semnată de președintele instituției, Adriana Petcu.

Citește și: Care este viitorul comunei Roșia Montană, după ce statul român a câștigat definitiv procesul cu Gabriel Resources

Alături de peste 50 de localnici din Roșia Montană, alți 22.700 de cetățeni români cer Guvernul României și ANRM, prin intermediul unei petiții online, ca această licență și blocajul impus de ea localității să nu fie prelungit. „Licența pentru Roșia Montană a fost acordată, în 1999, companiei de stat Minvest, fără licitație. Un an mai târziu, a fost transferată, tot fără licitație, la compania privată Roșia Montană Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources).

La fel s-a întâmplat și cu cea pentru Certej. Reînnoirea acestor licențe ar perpetua ilegalitățile, dar și agonia în care sunt ținute cele două sate, la mila companiilor miniere. Acordarea acestor licențe, în secret, acum mai bine de 25 de ani, a fost făcută în defavorea statului român. Drept dovadă stau încercările multiple de renegociere a redevențelor miniere din ultimii ani.

Ambele proiecte miniere propun utilizarea cianurii, o metodă extrem de toxică de extracție, cu consecințe devastatoare asupra mediului și sănătății umane.

În plus, ambele proiecte sunt încă blocate în instanță, fapt ce subliniază lipsa viabilității lor economice și sociale.

Singurul motiv pentru care Guvernul român ar prelungi aceste proiecte este pentru că negociază din nou, în secret, reluarea proiectelor miniere, chiar dacă asta înseamnă încălcarea sentințelor judecătorești”, susține organizația Declic, în petiția menționată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Un dealer de droguri „a lucrat” de 1 mai și a fost prins de jandarmii din Alba. Ce au descoperit aceștia asupra bărbatului

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Un dealer de droguri „a lucrat” de 1 mai și a fost prins de jandarmii din Alba. Ce au descoperit aceștia asupra bărbatului Jandarmii din Alba Iulia au găsit în mașina unui bărbat 27 de plicuri cu substanță albă-cristalină ascunse în două pachete de țigări, după ce au efectuat un control asupra unui bărbat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea