Rămâi conectat

Politică Administrație

Rezultate finale alegeri prezidențiale: Scor ”de infarct” între favoriți la Alba Iulia, în primul tur: 52,55% la 24,21% pentru Iohannis

Publicat

în

alba iuliaRezultatele oficiale comunicate de BEC pentru primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurate în Alba Iulia l-au dat pe Klaus Iohannis câștigător net, cu 52,55% – un scor dublu față de cel obținut de Victor Ponta (24,21%).

La mare distanță, dar cu procente care ar putea conta în ”aritmetica” turului doi sunt: Călin Popescu Tăriceanu – 6,26%; Elena Udrea – 4,85%; Monica Macovei – 4,52%.

Dintre cele 34.867 de persoane care s-au prezentat la vot, 18.324 l-au ales pe Iohannis; 8.441 l-au preferat pe Ponta; 2.186 au optat pentru Călin Popescu Tăriceanu; 1.692 au votat-o pe Elena Udrea iar 1.577 au ales-o pe Monica Macovei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Victor Ponta a avut un succes modest într-o singură secție de votare (din cele 50 amenajate în municipiu), secția nr. 33 – Grădinița nr.10 de pe str. Ghe. Șincai, unde a câștigat cu 4 voturi în fața lui Iohannis (230 de voturi – Ponta; 316 voturi – Iohannis).

Candidatul ACL a obținut cele mai bune rezultate în secția nr. 23 (Șc. Gen. Mihai Eminescu de pe str. Toporașilor) – 529 de voturi; secția nr. 16 (Cinematograful Dacia de pe B-dul Transilvaniei) – 519 voturi și secția nr. 9 (Colegiul Național HCC). Cele mai puține voturi le-a luat în secția nr.5 (Casa de Cultură a Studenților) – 205 voturi; secția nr.49 (Grădinița cu program normal din Oarda de Sus) – 208 voturi și secția nr.50 (Școala Primară din Pâclișa) – 248 de voturi.

Candidatul PSD-UNPR-PC a primit cele mai multe voturi în secțile nr.32 și 33 (Grădinița nr.10 de pe str. Gh. Șincai) – 322 și 320; de asemenea, la secția nr.16 (Grădinița nr.9 de pe str. V. Goldiș) a obținut 284 de voturi. La polul opus se află secțiile nr. 49 (Grădinița cu program normal din Oarda de Sus), 42 (Grădinița cu program normal din Partoș) și 50 (Școala Primară din Pâclișa), unde a obținut 73, 97 și respectiv 98 de voturi.

Din punct de vedere statistic mai este interesant de menționat faptul că la secțiile nr.16 (Cinematograful Dacia), 10 (Colegiul HCC) și 14 (Grădinița nr.9 de pe str. V. Goldiș) s-a înregistrat cel mai mare număr de alegători pe liste suplimentare – 186, 140 și respectiv 135.

La secțiile 16 (Cinematograful Dacia), 8 (Colegiul HCC) și 7 (Colegiul Economic) s-a înregistrat cel mai mare număr de alegători pe listele pentru urna mobilă – 123, 46 și respectiv 15.

Cei mai mulți alegători au fost înregistrați la secțiile nr. 16 (Cinematograful Dacia), 23 (Șc. Mihai Eminescu de pe str. Toporașilor) și 9 (Colegiul HCC) – 1.058, 1.012 respectiv 976, iar cei mai puțini la secțiile nr.49 (Grădinița cu program normal din Oarda de Sus), 50 (Șc. Primară din Pâclișa) și 5 (Casa de Cultură a Studenților) – 356, 420 și 451 de persoane cu drept de vot.

Potrivit autorităților, la Alba Iulia primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat în cele mai bune condiții, fără incidente sau evenimente care ar fi putut perturba procesul de vot.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare