Retrocedarea clădirii Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia a fost respinsă de ANRP

Comisia Specială de Retrocedare din subordinea Guvernului României a respins cererea depusă de Arhiepiscopia Romano Catolică din Alba Iulia privind retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum, pe motiv că nu s-a făcut dovada de proprietate asupra imobilului. Anunțul a fost făcut, miercuri, într-o conferință de presă, de către primarul municipiului, Mircea Hava.

biblioteca batthyaneumEl a precizat că decizia poate fi contestată în instanță și nu a dorit s-o comenteze însă a dat de înțeles că este firească având în vedere că ”și testamentul episcopului Batthyány este legat de faptul de a rămâne țării, nu cuiva anume”.

ELIT

Reamintim că în luna septembrie 2015 Comisia din cadrul Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților (ANRP) a respins ca neîntemeiată o altă cerere a Episcopiei Romano-Catolice din Alba Iulia – de retrocedare a manuscrisului Codex Aureus.

Ambele decizii confirmă precizările făcute de reprezentanții Bibliotecii Naționale a României, în luna iunie a acestui an, în urma unor articole publicate în presa națională, în care se spunea că manuscrisul Codex Aureus s-ar afla în posesia Ungariei. ”Aceste afirmaţii sunt complet eronate, manuscrisul fiind păstrat în continuare, în condiţii de prezervare şi securitate, în colecţiile Bibliotecii Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naționale a României”, s-a arătat în comunicatul de presă. (Z.U.)

Mihail David - 2020

CITEȘTE ȘI: CEDO: Despăgubiri de 25.000 de euro pentru Arhiepiscopia Catolică din Alba Iulia

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

ha 29 octombrie 2015 at 7:52

normal!!!

au inceput sa le fie frica sa mai faca retrocedari fictive, din care sa si ia comisionele grase!

toti s au crezut urmasii lui Stefan cel Mare si a lui Matei Corvin, si au cerut si ce n au visat …

HH 29 octombrie 2015 at 10:55

ORICUM COMUNITATEA MAGHIARA DIN ROMANIA A BENEFICIAT DE MAI MULTE RETROCEDARI NECUVENITE ALE UNOR BUNURI MOBILE SI IMOBILE CARE NU FACEAU OBIECTUL PREVEDERILOR LEGILOR DE RESTITUIRE/ RETROCEDARE IN VIGOARE , DAR ANUMITE COMPLETE DE JUDECATA ( FARA JUDECATA) AU SATISFACUT MAI MULTE CERERI ABERANTE!!!

pilu 29 octombrie 2015 at 12:12

Sa multumim partidului evaporat care au aprobat acea lege cu retitutio in integrum. Cica au facut o lege pentru tara.Bine ca v-au dezintegrat securistii.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...