Rămâi conectat

Politică Administrație

Rețelele de alimentare cu apă și canalizare din comuna Gârbova vor fi modernizate și extinse. Primăria a solicitat emiterea acordului de mediu de la APM

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rețelele de alimentare cu apă și canalizare din comuna Gârbova vor fi modernizate și extinse. Primăria a solicitat emiterea acordului de mediu de la APM

Rețelele de alimentare cu apă și canalizare din comuna Gârbova vor fi modernizate și extinse. Primăria a solicitat emiterea acordului de mediu de la APM Alba.

Comuna Gârbova dispune în prezent de un sistem de alimentare cu apă și un sistem de canalizare ce acoperă localitățile Gârbova și Reciu. Localitatea Cărpiniș nu dispune de sisteme de alimentare cu apă și canalizare menajeră.

În ceea ce privește canalizarea apelor uzate menajere, localitatea Cărpiniș nu dispune în prezent de rețea de canalizare sau stație de epurare a apelor uzate. Localitățile Reciu și Gârbova dispun de sisteme de colectare și transport a apelor uzate menajere către o stație de epurare amplasată în estul localității Gârbova și care funcționează la capacitatea maximă.

Conform strategiei operatorului regional, în vederea operării unitare a sistemului de canalizare din comuna Gârbova sunt necesare măsuri de investiții pentru realizarea de rețele de canalizare în localitatea Cărpiniș și pentru transferul acestora către stația de epurare propusă pentru comuna Gârbova, satele Cărpiniș, Gârbova și Reciu. Având în vedere capacitatea stației de epurare existente, este necasară extinderea acesteia și luarea unor măsuri de optimizare și modernizare ale întregului proces de epurare.

Citește și: La Gârbova de Sebeș, ca la oraș! Alimentarea cu gaz, prioritatea administrației locale

În localitatea Cărpiniș, evacuarea apelor uzate menajere se realizează în prezent direct în factorii de mediu, prin latrine sau fose neetanșe, contribuind la creșterea conținutului în poluanți a apei freatice peste limitele admise și compromiterea acestora ca factor de mediu cât și ca folosință de apă pentru localitățile din aval. Neluarea unor măsuri urgente pentru realizarea unui sistem conform de canalizare menajeră în comuna Gârbova prin acoperirea tuturor zonelor locuite, va conduce în mod cert la cerşterea semnificativă a riscului de îmbolnăvire sau apariție a unor focare de infecție nedorite în imobilele de locuit, creând premisele neîncadrării în normele Ordinului ministrului sănătății nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igienă privind mediul de viață al populației.

O altă deficienţă majoră generată de lipsa unui sistem centralizat de canalizare a apelor uzate care să acopere tot arealul construit al comunei este dezvoltarea economică lentă a zonelor fără infrastructură adecvată, datorită neatractivităţii acestora pentru investitori. În lipsa dezvoltării economice şi turistice a zonei, nu pot fi asigurate locuri de muncă pentru populaţia activă, fiind înregistrat fenomenul de depopulare şi respectiv de îmbătrânire a populaţiei.

Citește și: FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Infiintarea sistemului de canalizare menajera din localitatea Cărpiniș, judetul Alba presupune realizarea unor colectoare de canalizare care sa preia apa uzata din gospodariile consumatorilor, statii de pompare pentru zonele in care transportul apelor uzate nu se poate realiza gravitational, statie de epurare în care să se realizeze epurarea apelor uzate înainte de descărcarea acestora în emisar, precum si refacerile suprafetelor afectate de sapaturile pentru pozarea conductelor necesare sistemului de canalizare menajera.

Investiția cuprinde rețea de canalizare pentru localitatea Cărpiniș și extindere rețea de canalizare menajeră în localitatea Gârbova. Stația de epurare propusă va deservi întreaga comună, fiind capabilă să epureze apele uzate menajere din localitățile Gârbova, Reciu și Cărpiniș.

Principalele efecte pozitive directe ale implementării investiției în zona studiată sunt:

– Ridicarea standardului de viață a populației rezidente în zonă prin asigurarea accesului la cele două utilități în condiții corespunzătoare;
– Dezvoltarea spațiului rural;
– Susținerea stopării fenomenului de depopulare din mediul rural prin reducerea decalajelor rural-urban;
– Atragerea de noi investiții în zonă, dezoltarea turismului rural;
– Diminuarea tendințelor de declin social și economic;
– Crearea de noi locuri de muncă;
– Diminuarea discrepanțelor dintre diferite zone rezidențiale învecinate, prin asigurarea accesului la utilități publice de calitate, furnizate de un operator unic, cu tarif unitar;
– Centralizare și evidență unitară a tuturor construcțiilor și instalațiilor de alimentare cu apă și canalizare, ce vor fi pe viitor operate de un Operator Regional unic.

Valoarea investiției este 8.308.786,48 lei (inclusiv T.V.A) pentru investiția de bază, iar perioada de implementare propusă este de 24 de luni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Realizări importante ale deputatului Radu Marcel Tuhuț în Parlamentul României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Realizări importante ale deputatului Radu Marcel Tuhuț în Parlamentul României Deputatul Radu Marcel Tuhuț are peste 100 de inițiative legislative, la care este semnatar ori cosemnatar, pe care le-a elaborat sau susținut, dintre dintre care 32 au devenit legi. Mandatul său a început la final de decembrie 2020, iar în anul 2021 a avut 25 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea