Rămâi conectat

Ştirea zilei

RER Vest – RETIM Ecologic Service SA curăță la sânge conturile firmelor din Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

RER Vest – RETIM Ecologic Service SA curăță la sânge conturile firmelor din Alba

Adusă, cu strădanie și maximă atenție în urma a trei licitații organizate de Consiliul Județean Alba, să se ocupe de monopolul colectării deșeurilor menajere, asocierea RER Vest – RETIM Ecologic Service a practicat încă de la bun început tarife foarte mari.

Nu mai spunem aici despre problemele de organizare care, în ciuda tarifelor mari practicate au aruncat municipiul Alba Iulia, de exemplu, în mizerie, la propriu! Nu mai spunem nici despre problemele de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos, unele dintre acestea apărute tocmai pentru că a trecut prea mult timp între finalizarea CMID și selectarea atentă a operatorului său, aceeași asociere RER Vest – RETIM Ecologic Service.

Citește și: Dacă RER Vest NU ridică gunoiul, vine gunoiul la ei. Albaiulienii exasperați au dus o mașină încărcată de gunoi la sediul firmei de salubritate

Nu mai spunem pentru că am spus deja la vremea respectivă și sunt atât de multe de spus încât ar ocupa prea mult spațiu. Ne vom referi acum la cea mai recentă operațiune a RER Vest – RETIM Ecologic Service cu binecuvântarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Salubris Alba, majorarea tarifelor deja mari. În medie majorarea este de 11,2 la sută pentru Alba Iulia și celelalte localități din Zona 1: Aiud, Teiuș, Ocna Mureș, Berghin, Ciugud, Cricău, Fărău, Galda de Jos, Hopârta, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Mihalț, Mirăslău, Noșlac, Ohaba, Ponor, Râmeț, Rădești, Rimetea, Sântimbru, Stremț, Unirea și de  10,3 la sută pentru localitățile din Zona 2: Sebeș, Cugir, Blandiana, Ceru-Băcăinți, Câlnic, Cut, Daia Română, Doștat, Gârbova, Pianu, Săliștea, Săsciori, Șibot, Spring, Șugag și Vințu de Jos.

Aceasta este media, dar majorarea este în procente diferite în funcție de natura deșeului colectat și transportat, tipul clientului (persoană fizică sau juridică) și separarea mediu rurban –  mediu rural.

Cea mai mare lovitură o primesc persoanele juridice, mai ales firmele, pentru că instituțile nu produc cine știe ce deșeuri, iar dacă le produc ele sunt de regulă hârtie, pentru care există variante convenabile în afara RER Vest – RETIM. Firmele, mai ales cele din HoReCa sunt puternic afectate de majorarea cu aproape 100% a tarifelor pentru deșeurile reciclabile care au ajuns la 614,89 lei/tona pentru Zona 1 și la 953,29 lei/tona pentru Zona 2!

De ce sunt afectate mai ales firmele din HoReCa? Pentru că ele produc multe deșeuri reciclabile din sticlă. Sticla e grea și tona se strânge repede. Sigur că au crescut costurile cu carburanții și poate și cu forța de muncă, dar de aici până la aceste tarife absolut nesimțite este cale lungă pe care însă RER Vest – RETIM Ecologic Service SA a parcurs-o foarte repede.

Absurdul situației e că tona de deșeuri reciclabile le costă cu mult mai mult pe firme decât tona de deșeuri reziduale! Care e logica? Cum determinăm o firmă să recicleze, atâta timp cât prețul deșeurilor reciclabile este cu mult mai mare decât al celor reziduale?

Singura șansă a firmelor ”jumulite” de Asocierea RER Vest – RETIM o reprezintă să încheie un contract cu un alt operator pentru deșeurile reciclabile. Potrivit legii salubrității, operatorul de salubritate nu are exclusivitate și în ce privește deșeurile reciclabile de la firme, acestea putând apela la serviciile altor prestatori!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea