Ziarul Unirea

Reprezentanţii USL din Consiliul Judeţean Alba, duri cu bugetul judeţului, blânzi cu împărţirea banilor

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Bugetul judeţului Alba, în valoare de 283 de milioane lei, a fost adoptat joi, cu toate că cei 14 reprezentanţi ai USL din Consiliul Judeţean Alba au votat împotrivă. Au fost suficiente voturile consilierilor PDL, 19 la număr, care s-au pronunţat „pentru” atât la votul pe articole cât şi la cel privind bugetul în ansamblul lui.

Dacă atitudinea consilierilor democrat-liberali este de înţeles având în vedere că proiectul de hotărâre a fost propus de conducerea PDL a CJ Alba şi nu puteau decât să funcţioneze ca o maşină de vot, reprezentanţii USL au votat oarecum ilogic. Deşi s-au pronunţat împotriva bugetului judeţului Alba în ansamblul său, au fost articole din buget pe care liberalii şi social-democraţii le-au aprobat, altele la care s-au abţinut şi altele pe care le-au respins prin vot.

ELIT

Astfel, articole ale bugetului, precum cel privind bugetul Spitalului Judeţean Alba şi cel al Spitalului de Pneumoftiziologie din Aiud, bugetul pentru sănătate, bugetul pentru Teatrul de Păpuşi Prichindel, bugetul alocat Centrului de Cultură Augustin Bena, bugetul pentru Camera Agricolă au trecut cu unanimitate de voturi, pentru ele ridicând mâna toţi consilierii prezenţi, inclusiv cei de la PNL şi PSD.

La alte articole s-a votat conform intereselor. Spre exemplu, la bugetul privitor la capitolul învăţământ, în afară de liberala Elena Ignat, director al Şcolii generale nr. 3, care a votat „pentru”, ceilalţi colegi ai săi s-au abţinut sau s-au pronunţat „împotrivă”. Aceeaşi situaţie s-a reptat când a venit rândul aprobării bugetului Slavamont Alba, pentru care un reprezentant USL a votat „pentru” – Petru Cristea, iar restul „împotrivă”.

Ioan Dîrzu, lider al consilierilor PSD din CJ Alba, s-a abţinut la articolul de buget privind Programul „Cornul şi laptele”, pentru a nu se afla în conflict de interese, în vreme ce colegii săi din USL au votat „pentru” acest articol. Ioan Dîrzu este director în cadrul companiei Albalact, cea care furnizează produsele lactate în cadrul acestui program. Au fost şi alţi reprezentanţi ai USL care s-au abţinut să voteze anumite bugete pe motiv că fac parte din asociaţii care primesc bani de la CJ Alba. Este şi cazul consilierului PSD Sergiu Şolea şi al alesului liberal Petru Cristea.

În cele din urmă cei 14 reprezentanţi ai USL au votat „împotriva” bugetului judeţului Alba pentru anul 2012, cu toate că, liderul PNL din CJ Alba, Simion Creţu, a remarcat „dibăcia” cu care a fost realizat bugetul pe partea tehnică şi a felicitat aparatul de specialitate al CJ Alba. El a criticat însă modificarea legislaţiei naţionale care a lăsat autorităţile judeţene fără 7% din buget. „Atrag atenţia că anul viitor nu vom mai avea excedentul din 2011 pe care am reuşit să-l realizăm din economii şi atunci o să avem nişte probleme că nu mai avem de unde acoperi ceea ce ni s-a luat”, a spus Creţu.

Mai blânzi s-au arătat la vot reprezentanţii USL din Consiliul Judeţean Alba la proiectul de hotărâre privind împărţirea sumelor din bugetul CJ Alba pentru investiţiile din comunele, oraşele şi municipiile judeţului, în total circa 10 milioane de lei. Liberalii şi social-democraţii nu au votat „împotriva” acestui proiect, ci doar s-au abţinut, semn că au fost cât de cât mulţumiţi de cum s-au împărţit banii, inclusiv la localităţi conduse de primarii liberali şi social- democraţi.

Singurele localităţi care nu au primit niciun leu pentru investiţii din bugetul judeţului sunt oraşul Ocna Mureş, condus de primar PNŢCD, şi comuna Întregalde, cu primar PRM. „Cine-mparte parte-şi face”, a fost concluzia consilierului PSD Ioan Florea care însă nu a taxat cu un vot negativ modul de împărţire a banilor.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

ezio 27 ianuarie 2012 at 0:42

gainareala tipic romaneasca… astia suntem, nu mai are rost sa ne ascundem dupa deget…

sgaiba 27 ianuarie 2012 at 14:44

Si cand te gandesti ca Ocna Mures are 2 consilieri
judeteni PDL pentru care,populatia orasului e cel mai mare dusman,altfel nu pricepem dece se comporta asa.Bravo doctore Cojocaru,spitalull-ai”reformat”,
cum vrei sa „modernizezi” orasul? In tot mandatul vostru n-ati adus nici un ban pentru oras,degeaba dati vina pe altii,voi cum ati votat la sedinta CJ?
Va asteptam cu nerabdare sa ne bateti la porti in
campania electorala,ca sa va aratam recunostinta noastra…

Comentariile sunt oprite