Rămâi conectat

Ştirea zilei

Reprezentanţii USL din Consiliul Judeţean Alba, duri cu bugetul judeţului, blânzi cu împărţirea banilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bugetul judeţului Alba, în valoare de 283 de milioane lei, a fost adoptat joi, cu toate că cei 14 reprezentanţi ai USL din Consiliul Judeţean Alba au votat împotrivă. Au fost suficiente voturile consilierilor PDL, 19 la număr, care s-au pronunţat „pentru” atât la votul pe articole cât şi la cel privind bugetul în ansamblul lui.

Dacă atitudinea consilierilor democrat-liberali este de înţeles având în vedere că proiectul de hotărâre a fost propus de conducerea PDL a CJ Alba şi nu puteau decât să funcţioneze ca o maşină de vot, reprezentanţii USL au votat oarecum ilogic. Deşi s-au pronunţat împotriva bugetului judeţului Alba în ansamblul său, au fost articole din buget pe care liberalii şi social-democraţii le-au aprobat, altele la care s-au abţinut şi altele pe care le-au respins prin vot.

Astfel, articole ale bugetului, precum cel privind bugetul Spitalului Judeţean Alba şi cel al Spitalului de Pneumoftiziologie din Aiud, bugetul pentru sănătate, bugetul pentru Teatrul de Păpuşi Prichindel, bugetul alocat Centrului de Cultură Augustin Bena, bugetul pentru Camera Agricolă au trecut cu unanimitate de voturi, pentru ele ridicând mâna toţi consilierii prezenţi, inclusiv cei de la PNL şi PSD.

La alte articole s-a votat conform intereselor. Spre exemplu, la bugetul privitor la capitolul învăţământ, în afară de liberala Elena Ignat, director al Şcolii generale nr. 3, care a votat „pentru”, ceilalţi colegi ai săi s-au abţinut sau s-au pronunţat „împotrivă”. Aceeaşi situaţie s-a reptat când a venit rândul aprobării bugetului Slavamont Alba, pentru care un reprezentant USL a votat „pentru” – Petru Cristea, iar restul „împotrivă”.

Ioan Dîrzu, lider al consilierilor PSD din CJ Alba, s-a abţinut la articolul de buget privind Programul „Cornul şi laptele”, pentru a nu se afla în conflict de interese, în vreme ce colegii săi din USL au votat „pentru” acest articol. Ioan Dîrzu este director în cadrul companiei Albalact, cea care furnizează produsele lactate în cadrul acestui program. Au fost şi alţi reprezentanţi ai USL care s-au abţinut să voteze anumite bugete pe motiv că fac parte din asociaţii care primesc bani de la CJ Alba. Este şi cazul consilierului PSD Sergiu Şolea şi al alesului liberal Petru Cristea.

În cele din urmă cei 14 reprezentanţi ai USL au votat „împotriva” bugetului judeţului Alba pentru anul 2012, cu toate că, liderul PNL din CJ Alba, Simion Creţu, a remarcat „dibăcia” cu care a fost realizat bugetul pe partea tehnică şi a felicitat aparatul de specialitate al CJ Alba. El a criticat însă modificarea legislaţiei naţionale care a lăsat autorităţile judeţene fără 7% din buget. „Atrag atenţia că anul viitor nu vom mai avea excedentul din 2011 pe care am reuşit să-l realizăm din economii şi atunci o să avem nişte probleme că nu mai avem de unde acoperi ceea ce ni s-a luat”, a spus Creţu.

Mai blânzi s-au arătat la vot reprezentanţii USL din Consiliul Judeţean Alba la proiectul de hotărâre privind împărţirea sumelor din bugetul CJ Alba pentru investiţiile din comunele, oraşele şi municipiile judeţului, în total circa 10 milioane de lei. Liberalii şi social-democraţii nu au votat „împotriva” acestui proiect, ci doar s-au abţinut, semn că au fost cât de cât mulţumiţi de cum s-au împărţit banii, inclusiv la localităţi conduse de primarii liberali şi social- democraţi.

Singurele localităţi care nu au primit niciun leu pentru investiţii din bugetul judeţului sunt oraşul Ocna Mureş, condus de primar PNŢCD, şi comuna Întregalde, cu primar PRM. „Cine-mparte parte-şi face”, a fost concluzia consilierului PSD Ioan Florea care însă nu a taxat cu un vot negativ modul de împărţire a banilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton 

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia și CSM Alba Iulia, vă invită să participați, în ziua de 26 Aprilie 2024, la Programul educativ – sportiv ”START LA […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea