Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Reîncep săpăturile arheologice la Râpa Robilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Luni, 2 iulie 2012, reîncep săpăturile arheologice la Râpa Robilor din Aiud, în cadrul unei campanii de investigaţii demarate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), ce continuă proiectul de anul trecut, obiectivul fiind identificarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în Penitenciarul Aiud, în perioada comunistă, a anunţat Ada Rus, purtătorul de cuvânt al municipalităţii aiudene. Cercetarea arheologică din acest an are drept scop căutarea, recuperarea şi deshumarea osemintelor unor foşti deţinuţi politici, precum şi identificarea acestora. Datorită lucrărilor efectuate în zonă, investigaţiile se vor desfăşura doar într-un anumit sector din fosta parcelă de teren rezervată în trecut pentru cimitirul penitenciarului, pe o suprafaţă ce nu a fost afectată de lucrările menţionate. Cercetarea arheologică va fi realizată de o echipă de arheologi coordonată de către Marius Oprea, directorul Departamentului de Investigaţii din cadrul IICCMER. În teren, lucrările vor fi coordonate de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, alături de care se vor afla Paul Scrobotă (director Muzeul de Istorie Aiud), Gabriel Rustoiu (director Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia) şi Horaţiu Groza (Muzeul de Istorie Turda).
La sfârşitul lunii mai, la Râpa Robilor, a fost dezvelită, la iniţiativa primarului Horaţiu Josan şi a lui Marius Oprea, o troiţă în memoria foştilor deţinuţi politici, moment marcat de o slujbă religioasă. Primăria municipiului Aiud salută campania IICCMER care ia startul în 2 iulie şi susţine demersul de recuperare a memoriei, în scopul redării adevărului istoric, al reparaţiilor morale şi, deopotrivă, cel al cinstirii memoriei deţinuţilor politici ucişi în temniţele comuniste. Forţa de muncă necesară pentru săpăturile arheologice va fi asigurată de către Penitenciarul Aiud.
Conform actelor nominale de deces aflate la Primăria Aiud, în perioada 1945- 1947, nu mai puţin de 149 de persoane au decedat în Penitenciarul Aiud, jumătate din aceştia fiind acuzaţi de delicte politice. În intervalul 1948-1964, aici au decedat 437 de persoane, însă după unele estimări neoficiale, cifra deceselor ar fi de circa 700. IICCMER precizează că acţiunea de la Aiud are inclusiv o dimensiune de recuperare a memoriei, căutând să cinstească amintirea celor care, pentru convingerile lor democratice, au fost eliminaţi în sistemul carceral al regimului comunist.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea