Referendum pentru proiectul “Roșia Montană” chiar în ziua alegerilor parlamentare
Liderii grupurilor politice din cadrul Consiliului Județean Alba au decis astăzi rediscutarea propunerii de organizăre în data de 9 decembrie a unui referendum privind dezvoltarea mineritului în Apuseni, cu referire în special la exploatarea zăcămintelor de aur și argint de la Roșia Montană.
În acest sens cei 35 de primari care au solicitat în luna octombrie, printr-un memoriu, consultarea publică, se vor întâlni luni pentru a stabili întrebarea sau întrebările la care locuitorii zonelor miniere vor trebui să răspundă.
Umează apoi redactarea unei Hotărâri de CJ, pe care consilierii județeni o vor supune votului în următoarea ședință, în data de 16 noiembrie.
Memoriul întocmit în data de 2.10.2012 și înregistrat la Consiliul Județean Alba la data de 12.102012 cu nr. de înregistrare 13.054, solicita comisiei juridice din cadrul CJ, un punct de vedere consultativ asupra legalității și oportunității organizării acestei consultări populare. El este semnat de primarii localităţilor Abrud, Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Bucium, Ceru Băcăinţi, Ciuruleasa, Cricău, Galda de Jos, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Râmetea, Râmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Stremţ, Vadu Moţilor, Vidra şi Zlatna.
Cele 35 de primării, dintr-un total de 78 care compun județul Alba, reprezintă peste 150.000 de cetățeni, aproape jumătate din locuitorii județului.
La ultima ședință de CJ, moment în care a fost dezbătut memoriul, consilierii județeni concluzionau faptul că nu este oportună data de 9 decembrie, fiind vehiculată luna martie 2013, pentru respectiva consultare populară.
foto arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]