Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Redevențele pentru anul 2022 au îmbogățit Teiușul: Aproape 350.000 de lei au intrat în „vistieria” bugetului local

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Redevențele pentru anul 2022 au îmbogățit Teiușul: Aproape 350.000 de lei au intrat în „vistieria” bugetului local

Redevenţa reprezintă plata pe care o companie sau o persoană o realizează regulat pentru dreptul de a exploata resursele naturale (minereuri, hidrocarburi, terenuri agricole, terenuri forestiere), pentru utilizarea unui bun protejat de drepturile de autor sau de un brevet de invenţie, recompensând astfel proprietarul de drept.

Conform prevederilor OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicate în „Monitorul Oficial” nr. 555/05.07.2019, „redevenţa obţinută prin concesionare se constituie venit la bugetul de stat sau la bugetele locale, după caz”.

Redevenţa obţinută prin concesionare, din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului, se constituie venit după cum urmează: a) 40% la bugetul local al judeţului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare; b) 40% la bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare; c) 20% la bugetul de stat.

Redevenţa obţinută prin concesionare, din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale unităţilor administrativ- teritoriale, se constituie venit la bugetul unităţii administrativ-teritoriale concedente.

Din categoria resurselor de suprafață fac parte apele minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, nisipul, pietrișul și alte minerale feroase și neferoase.

În baza prevederilor Codului administrativ, în anul 2022, Orașul Teiuș a încasat redevențe în valoare totală de 345.347,32 de lei (n.a. – aproape 70.000 de euro) din exploatarea nisipului și pietrișului din următoarele locații: Beldiu „Peste baltă” – amonte, Căpud Berc, Balta Pețelcii, Teiuș „Terasă” – aval 2 și „Râtu Crăiesc” 3, ne-a comunicat primarul Mirel Hălălai, într-un răspuns la solicitarea ziarului „Unirea”, formulat în baza prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Banii încasați din redevențe, sursă de venit la bugetul local, au putut fi folosiți astfel pentru finanțarea unor proiecte ale comunității locale.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea