Recuperarea rapidă a creanțelor
Dacă deja ați așteptat prea mult după banii dumneavoastră, e cazul să începeți să faceți ceva concret. Bineînțeles, presupunem situația în care nu aveti deja un titlu executoriu împotriva debitorului și încercați să obțineți unul cât mai curând.
Dacă creanța dumneavoastră este constatată printr-un titlu executoriu – cele mai comune în practică sunt actul autentic notarial sau o hotărâre judecătorească – este simplu. Nu aveți decât să vă adresați unui executor judecătoresc din raza judecătoriei unde domiciliază/are sediul debitorul și să avansați cheltuielile de executare pentru a începe urmărirea silită a debitorului. Cele mai multe situații însă apar când creditorul nu are încă un titlu executoriu pentru a executa silit datornicul și trebuie să-l obțină repede.
*Somarea debitorului
Puteți începe cu somarea debitorului dumneavoastră pentru a-i notifica acestuia să vă achite debitul. Ca o regulă, pentru a avea dovada transmiterii somației și a conținutului acesteia, preîntâmpinând o posibilă apărare a debitorului, orice comunicare se face prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire și cu conținut declarat.
Sigur că există și opțiunea transmiterii somației prin executor judecătoresc, dar presupunând costuri ușor mai mari decât o scrisoare recomandată, creditorii apelează destul de rar la această modalitate de somare a debitorului.
*Termen
Termenul pe care îl acordați debitorului trebuie să fie de cel puțin 15 zile de la primirea somației pentru ca în cazul refuzului acestuia de a achita restanțele să puteți să vă adresați instanței cu o cerere de emitere a ordonanței de plată. În această procedură urgentă, somarea debitorului prin modalitatea descrisă mai sus este obligatorie.
Dupa expirarea termenului puteți să vă gândiți la o acțiune în instanță, care în funcție de detaliile fiecărei spețe în parte poate să fie o ordonanță de plată, cerere de valoare redusă sau procedura de drept comun. Dacă debitorul este în insolvență, executarea silită și acțiunile în instanță se suspendă de drept și nu aveți altă opțiune decât înscrierea la masa credală a debitorului. Este o procedură mai greoaie și mai lentă, poate dura ani de zile până la finalizare, iar rezultatul este incert. Desigur există și posibilitatea rezolvării litigiului prin mediere, deși este greu de crezut că debitorul care nu și-a achitat restanțele la termen va fi deschis unei soluționări amiabile a conflictelor.
*Soluție
Soluția preîntâmpinării tuturor problemelor care pot apărea de la neplata creanțelor la scadentă rezidă în contracte bine întocmite, cu garanții accesorii, care să vă protejeze de aceste situații. Oricine poate fi în situația imposibilității recuperării debitelor. Important este să nu așteptați până se prescrie dreptul la acțiune și să nu mai puteți să vă recuperați creanțele restante. Dacă e vorba de debite obișnuite, termenul de prescripție este de 3 ani și începe să curgă de la scadența creanței. Daca nu încercați să vă recuperați banii înăuntrul acestui termen, după împlinirea prescripției, debitorul poate refuza plata, iar dumneavoastră nu mai puteți apela la forța de constrângere a statului pentru a-l executa silit.
*Procedura
E important de știut toți pașii pe care îi aveți de parcurs pentru a vă recupera banii.
Aceștia sunt: un contract/act bine întocmit; punerea în întârziere a debitorului; somarea acestuia; acționarea în instanță a debitorului; executarea silită a rău-platnicului, după obținerea titlului executoriu.
Dacă respectați toți acești pași, recuperarea debitelor restante este ușoară și are șanse mari de reușită.
av. COLTUC Marius
Cabinet de avocat Coltuc, www.coltuc.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
19 noiembrie 1882, se năștea Aurel Vlaicu, unul dintre pionierii aviației mondiale: „Patru metri erau pentru mine un record”
19 noiembrie 1882, se năștea Aurel Vlaicu, unul dintre pionierii aviației mondiale: „Patru metri erau pentru mine un record” “Bucuria cea mai mare însă, am simţit-o când am zburat pentru prima oară la Cotroceni. Nu m-am ridicat atunci mai sus de patru metri. Cu toate acestea nici Alpii nu mi-i închipuiam mai înalţi ca înălţimea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată