Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Recuperarea rapidă a creanțelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dacă deja ați așteptat prea mult după banii dumneavoastră, e cazul să începeți să faceți ceva concret. Bineînțeles, presupunem situația în care nu aveti deja un titlu executoriu împotriva debitorului și încercați să obțineți unul cât mai curând.

Dacă creanța dumneavoastră este constatată printr-un titlu executoriu – cele mai comune în practică sunt actul autentic notarial sau o hotărâre judecătorească – este simplu. Nu aveți decât să vă adresați unui executor judecătoresc din raza judecătoriei unde domiciliază/are sediul debitorul și să avansați cheltuielile de executare pentru a începe urmărirea silită a debitorului. Cele mai multe situații însă apar când creditorul nu are încă un titlu executoriu pentru a executa silit datornicul și trebuie să-l obțină repede.

*Somarea debitorului

Puteți începe cu somarea debitorului dumneavoastră pentru a-i notifica acestuia să vă achite debitul. Ca o regulă, pentru a avea dovada transmiterii somației și a conținutului acesteia, preîntâmpinând o posibilă apărare a debitorului, orice comunicare se face prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire și cu conținut declarat.

Sigur că există și opțiunea transmiterii somației prin executor judecătoresc, dar presupunând costuri ușor mai mari decât o scrisoare recomandată, creditorii apelează destul de rar la această modalitate de somare a debitorului.

*Termen

Termenul pe care îl acordați debitorului trebuie să fie de cel puțin 15 zile de la primirea somației pentru ca în cazul refuzului acestuia de a achita restanțele să puteți să vă adresați instanței cu o cerere de emitere a ordonanței de plată. În această procedură urgentă, somarea debitorului prin modalitatea descrisă mai sus este obligatorie.

Dupa expirarea termenului puteți să vă gândiți la o acțiune în instanță, care în funcție de detaliile fiecărei spețe în parte poate să fie o ordonanță de plată, cerere de valoare redusă sau procedura de drept comun. Dacă debitorul este în insolvență, executarea silită și acțiunile în instanță se suspendă de drept și nu aveți altă opțiune decât înscrierea la masa credală a debitorului. Este o procedură mai greoaie și mai lentă, poate dura ani de zile până la finalizare, iar rezultatul este incert. Desigur există și posibilitatea rezolvării litigiului prin mediere, deși este greu de crezut că debitorul care nu și-a achitat restanțele la termen va fi deschis unei soluționări amiabile a conflictelor.

*Soluție

Soluția preîntâmpinării tuturor problemelor care pot apărea de la neplata creanțelor la scadentă rezidă în contracte bine întocmite, cu garanții accesorii, care să vă protejeze de aceste situații. Oricine poate fi în situația imposibilității recuperării debitelor. Important este să nu așteptați până se prescrie dreptul la acțiune și să nu mai puteți să vă recuperați creanțele restante. Dacă e vorba de debite obișnuite, termenul de prescripție este de 3 ani și începe să curgă de la scadența creanței. Daca nu încercați să vă recuperați banii înăuntrul acestui termen, după împlinirea prescripției, debitorul poate refuza plata, iar dumneavoastră nu mai puteți apela la forța de constrângere a statului pentru a-l executa silit.

*Procedura

E important de știut toți pașii pe care îi aveți de parcurs pentru a vă recupera banii.

Aceștia sunt: un contract/act bine întocmit; punerea în întârziere a debitorului; somarea acestuia; acționarea în instanță a debitorului; executarea silită a rău-platnicului, după obținerea titlului executoriu.

Dacă respectați toți acești pași, recuperarea debitelor restante este ușoară și are șanse mari de reușită.

av. COLTUC Marius
Cabinet de avocat Coltuc, www.coltuc.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024 frumoase. SMS-uri, felicitări de Florii și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare. Texte cu mesaje de Florii haiose și amuzante . Mesaje de la mulți ani de Florii • Urări de Florii creștine. Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, ziua […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea