Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Cultură Educație

Rectorul UAB apreciază sprijinirea învățământului de către Klaus Iohannis:„Învăţământul este cel mai important segment de dezvoltare a unei ţări, persoanele educate ducând societatea spre prosperitate”

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Breaz 1Miercuri, de la ora 9.00, rectorul Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Breaz a susținut o conferință de presă în Sala Senatului UAB, în care a prezentat aspectele de interes major privind starea și perspectivele învățământului românesc, abordate în cadrul dezbaterilor consultative de la Palatul Cotroceni (din data de 22 aprilie 2015). Este vorba despre întâlnirea dintre președintele României, Klaus Iohannis, și mai mulți rectori din țară. Conferința s-a axat în principal pe tema „Învăţământul şi cercetarea în România, încotro?”.

Rectorul Daniel Breaz vede educația și cercetarea, sectoarele aflate în atenția lui Klaus Iohannis, ca și ”factori de propseritate”, iar câteva dintre chestiunile abordate în dezbaterea de la București au fost prezentate de către acesta și în fața jurnaliștilor din Alba Iulia.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

 Prima chestiune pe lista de notițe a rectorului universității albaiuliene a fost cea a „importanţei dezvoltării oraşelor în care există universităţi”, marşându-se pe ideea că „orice universitate duce la creşterea numărului celor ce au acces la educaţie”. Actualmente, 27% din populaţia ţării noastre urmează studii superioare, procent ce situează România pe ultimele locuri în Uniunea Europeană. De asemenea, 10% dintre tineri abandonează şcoala, unii chiar de la vârsta de 12 ani.

 Învăţământul şi cercetarea au fost prezentate de Klaus Iohannis ca „priorităţi naţionale”, în viziunea lui, împărtăşită şi de rectorii chemaţi la discuţii, fiind nevoie „de o reformă în educaţie făcută de oameni ce au legătură cu învăţământul”.

S-a menţionat şi posibilitatea adoptării în viitor a două legi ale educaţiei (pentru învăţământul preuniversitar şi universitar), care „să nu blocheze dezvoltarea sistemului şcolar la toate nivelele”. Procentul din P.I.B. alocat educaţiei trebuie să ajungă la 6%, faţă de 4% cât e acum, iar fondurile europene atrase de România „se impune a fi direcţionate în scopul obţinerii performanţei la catedră”. Problema salariilor din învăţământ a fost atinsă, căci acum lefurile medii sunt echivalentul a 300-400 de euro/lună în mediul preuniversitar, ceea ce „nu e încurajator pentru atragerea resurselor umane de calitate”. Injust e şi faptul că „alocaţia lunară pentru un puşcăriaş este mai mare decât alocaţia de bază la profilul socio-uman (2.320 de lei)”.

Statutul cadrelor didactice ar merita o îmbunătăţire, inclusiv prin modificarea constituţiei, iar „autonomia universitară s-ar cuveni lărgită, în Germania, spre exemplu, primele 8 universităţi având o autonomie majoră”. Nu a putut fi pusă sub tăcere nici chestiunea scăderii numărului de studenţi din cauza procentului mic de promovabilitate a bac-ului, dar nici cea a punerii accentului pe „formarea practică a tinerilor, nu pe îndoparea lor cu o mulţime de cunoştinţe”, întrucât ei trebuie „să se integreze rapid pe piaţa muncii”. Colaborarea dintre mediul academic şi cel de afaceri se impune a fi intensificată (per ţară), la Alba Iulia, în opinia lui Daniel Breaz, situaţia fiind bună din acest punct de vedere. Componenta internaţionalizării învăţământului a fost punctată şi ea, deoarece universităţile româneşti au nevoie de studenţi străini. Ţara noastră „dispune de resurse financiare şi intelectuale spre a-i instrui, mai e nevoie doar să le deschidem larg poarta”. Concluzia conferinţei de presă, desprinsă din dezbaterile de la Palatul Cotroceni, a fost aceea că „preşedintele României sprijină învăţământul”, fapt apreciat de către Daniel Breaz. Credinţa acestuia din urmă este că „învăţământul reprezintă cel mai important segment de dezvoltare a unei ţări, persoanele educate ducând societatea spre prosperitate”. Suntem şi noi întrutotul de acord cu viziunea rectorului universităţii albaiuliene şi sperăm că multe dintre subiectele de mare actualitate discutate la Bucureşti, la cel mai înalt nivel, să fie transpuse în practică.

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan

Bera Larisa

Published

on

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea