Rămâi conectat

Actualitate

Rectificarea bugetară a înzdrăvenit asistenţa sanitară

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

– Banii sunt motorul cam în toate, inclusiv în sistemul de sănătate unde problemele sunt cu duiumul în ultima perioadă. Ştim că aşteptaţi suplimentarea fondurilor Casei de Asigurări de Sănătate Alba pe acest an ca urmare a rectificării bugetare. S-a materializat acest lucru şi dacă da, unde vor ajunge banii?
– Ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2010 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2010, Casa de Asigurări de Sănătate Alba a primit întradevăr fonduri suplimentare în valoare totală de 13.984.000 lei, adică peste 139 de miliarde de lei vechi. Acest buget suplimentat este destinat plăţii serviciilor medicale spitaliceşti, medicinii primare, dispozitivelor şi echipamentelor medicale şi îngrijirilor medicale la domiciliu. Banii respectivi au fost împărţiţi astfel: dispozitive şi echipamente medicale – 447.000 lei; asistenţă medicală primară – activitate curentă – 341.000 lei; asistenţă medicală pentru specialităţi clinice – 7.000 lei; asistenţă medicală pentru specialităţi paraclinice – activitate curentă – 221.000 lei; asistenţă medicală în centrele medicale multifuncţionale – activitate curentă – 50.000 lei; servicii de urgenţă prespitaliceşti şi transport sanitar – 718.000 lei; spitale generale – activitate curentă – 12.128.000 lei, plus 4.400.000 lei credite de angajament; unităţi de recuperare-reabilitate a sănătăţii – activitate curentă – 62.000 lei şi îngrijiri medicale la domiciliu – 10.000 lei.
– Cum vor resimţi această suplimentare de bani, bolnavii?
– Spre exemplu, suplimentarea bugetului pentru dispozitive medicale a permis plata restanţelor către furnizorii de dispozitive medicale şi aprobarea a 385 de dosare aflate pe listele de aşteptare. Am acordat prioritate copiilor şi persoanelor cu handicap, dosarele fiind împărţite astfel: 61 pentru proteze auditive, 33 pentru proteze de membru inferior sau superior, 29 pentru dispozitive de mers, 159 pentru orteze şi 103 pentru încălţăminte ortopedică. Suma totală pentru aceste dosare s-a ridicat la 268.368,09 lei, adică peste 2,6 miliarde de lei vechi. Dacă e să facem o retrospectivă, la nivelul întregului an 2010, până în prezent au fost aprobate 1927 de dosare pentru dispozitive medicale, în valoare totală de 1.734.000 lei, adică peste 17 miliarde de lei vechi. La acestea se adaugă dosarele pentru dispozitive de protezare stomi şi pentru aparate pentru administrare continuă cu oxigen, dosare care au prioritate şi se aprobă pe loc, în acest an numărul acestora fiind de 834 de dosare în valoare totală de 837.248 lei (peste 8 miliarde de lei vechi). Trebuie menţionat că în comparaţie cu anul 2009, în anul 2010 s-a înregistrat o creştere a valorii acestor dosare de protezare stomi şi pentru oxigen, suma achitată de CAS Alba în anul curent crescând cu 126.924 lei faţă de anul trecut.
– Să vorbim despre plata serviciilor oferite pacienţilor de către unităţile sanitare de la noi din judeţ, dar şi despre plăţile făcute pentru produsele farmaceutice şi materialele sanitare. Cum stăm din acest punct de vedere?
– În ceea ce priveşte valoarea servicilor spitaliceşti achitate unităţilor sanitare cu paturi, trebuie menţionat că bugetul suplimentat va permite achitarea acestora către toate spitalele din judeţ pentru perioada ce va include luna noiembrie, şi parţial luna decembrie 2010, restul cheltuielilor aferente lunii decembrie 2010 urmând a fi achitate în anul viitor conform Contractului cadru pe anul curent. Legat de plăţile cu produse farmaceutice şi materiale sanitare, în intervalul ianuarie – noiembrie 2010 acestea s-au ridicat la 61.097.000 lei. Cele mai mari plăţi s-au făcut pentru medicamentele gratuite şi compensate – 48.515.000 lei. Medicamentele pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naţionale cu scop curativ au costat 10.532.850 lei, din care: TBC – 55.500 lei; HIV/SIDA – 275.030 lei; boli rare şi sepsis – 123.000 lei; diabet zaharat – 3.737.000 lei; transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană – 613.410 lei; oncologie – 5.728.910 lei. Restul de 685.540 lei au constituit plata materialelor sanitare specifice utilizate în programele naţionale cu scop curativ. Sumele achitate farmaciilor acoperă inclusiv luna februarie, iar plăţile pentru lunile martie – decembrie 2010 se vor efectua în anul 2011, înregistrându-se restanţe peste 180 de zile pentru lunile martie – iunie 2010, perioada cuprinsă între iulie şi decembrie încadrându-se în prevederile Normelor metodologice. În ceea ce priveşte programele naţionale de sănătate, în luna decembrie Casa de Asigurări de Sănătate Alba va achita sumele aferente lunilor martie – aprilie 2010, existând însă programe naţionale pentru care s-au plătit medicamentele inclusiv pentru luna octombrie, cum ar fi programul de tuberculoză şi HIV/SIDA, restul lunilor urmând a fi plătite în anul 2011, după cum prevede legislaţia în vigoare. Este important de precizat că, exceptând farmaciile, la toate celelalte domenii de asistenţă medicală nu se înregistrează restanţe. Astfel, domenii precum asistenţa medicală primară, dispozitivele medicale, transportul sanitar, specialităţi clinice şi paraclinice etc. au fost acoperite integral. Bugetul pentru anul 2010 s-a dovedit a fi suficient pentru toate domeniile de asistenţă medicală, singurele probleme înregistrându-se la plăţile către farmacii.
– Printre atribuţiile Casei de Asigurări de Sănătate Alba se numără şi activitatea de control. Care sunt principalele disfuncţionalităţi constatate de inspectori?
– CAS Alba desfăşoară în mod regulat controale la furnizorii de servicii medicale. În lunile octombrie şi noiembrie ale acestui an, Serviciul nostru de control a efectuat un număr de 54 de controale, împărţite astfel: asistenţă medicală primară – 15 controale; ambulatoriu de specialitate paraclinic – 3 controale; ambulatoriu de specialitate stomatologic – 5 controale; asistenţă medicală spitalicească – un control; asistenţă medicală de recuperare-reabilitare – un control; furnizori de medicamente – 7 controale. De asemenea au fost efectuate controale şi la: persoane fizice care au obligaţia să vireze contribuţia de asigurări de sănătate la FNUASS – 20 controale; controale la persoane juridice sau fizice ai căror salariaţi beneficiază de concediu medical conform OUG nr. 158/2005 – un control; controale la persoane fizice care beneficiază de concediu medical conform OUG 158/2005 – un control. Sumele imputate s-au ridicat la 45.320 lei, din care s-au recuperat 2759 lei. Printre disfuncţionalităţile şi iregularităţile constatate s-au numărat şi neconcordanţe între datele raportate la CAS Alba şi evidenţele primare ale cabinetelor unor medici de familie şi ale unor medici stomatologi. În ambulatoriu de specialitate clinic s-au raportat servicii în plus care nu se regăsesc consemnate în evidenţele primare ale cabinetului, iar în ambulatoriu de specialitate paraclinic s-a constat că nu toate serviciile medicale efectuate sunt înregistrate corect în evidenţele primare ale laboratorului.
– Cardul european de asigurări de sănătate este un act pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl deţină. Câte astfel de documente au fost emise în judeţ pe parcursul acestui an?
– De la începutul anului şi până în prezent au fost eliberate un număr de 5458 carduri europene. Pe perioada sărbătorilor de iarnă numărul de cereri pentru cardul european creşte considerabil. Drept urmare aş vrea să îi informez pe asiguraţii care vor să călătorească în spaţiul Uniunii Europene şi care doresc să intre în posesia cardului, să se prezinte la sediul nostru cu cel puţin două săptâmâni înainte de plecare cu o copie după actul de identitate şi cu un act doveditor al calităţii de asigurat: adeverinţă de la locul de muncă, cupon de pensie, adeverinţă de student, copie după carnetul de şomaj etc. În şapte zile lucrătoare după depunerea acestor acte, persoana asigurată va primi la domiciliu cardul european de asigurări de sănătate. Documentul are valabilitatea de 6 luni şi conferă asiguratului dreptul de a beneficia de asistenţa medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene.
– Aveţi un mesaj pentru furnizorii de servicii şi asiguraţii din judeţ?
– Aş vrea să menţionez că, pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost postat Proiectul Contractului cadru pentru anul 2011. Recomandăm tuturor furnizorilor de servicii medicale, precum şi asiguraţilor, să îl citească şi să vină cu propriile propuneri pentru modificarea acestuia, astfel încât să se asigure îmbunătăţirea relaţiilor dintre furnizori şi asiguraţi şi buna funcţionare a domeniului de asigurări sociale de sănătate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea