Ziarul Unirea

Răzgândiri

O jună pasionată de politică îmi spunea deunăzi că toată tevatura cu schimbarea premierului a fost creaţia unei prese ahtiate de rating, în realitate neexistând o asemenea preocupare la nivelul decidenţilor în materie. Fără a nega rolul presei în amplificarea subiectului, eu mă îndoiesc foarte tare că lucrurile stau aşa. Argumentele cele mai solide sunt furnizate de canalele de informare apropiate preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit HotNews, de exemplu, la prima discuţie pe tema schimbării premierului Boc, consumată duminică noaptea (13 februarie), liderii PDL şi-ar fi exprimat prin vot opţiunea pentru un premier independent. Rezultatul? Din cei peste 50 de lideri prezenţi, 47 ar fi votat pentru. Acest lucru l-a şi determinat, cred, pe preşedintele Traian Băsescu să se „joace” marţi cu nervii pedeliştilor, afirmând că are numele noului premier, independent, desigur, dar nu-l spune.
Potrivit lui Dan Tapalagă, autorul articolului „Încă un Răzgândeanu? Încă o înfrângere pentru Traian Băsescu?”, apărut marţi seara, la ora 21.30, pe HotNews, „ceva abrupt a intervenit în relaţia dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc. Ceva a dat peste cap toate calculele (…) Traian Băsescu avea asigurată, teoretic, susţinerea bazei partidului pentru schimbarea premierului Boc. A pierdut-o în două zile. Însuşi preşedintele Boc a schimbat foaia. Duminică părea să-şi accepte resemnat soarta. Azi s-a răzgândit (adică marţi – n.r.) ori l-au răzgândit alţii”.
După părerea mea, ambele variante sunt concomitent valabile. Poziţia de premier este una atât de importantă, încât drogul ei n-are cum să nu dea dependenţă, oricât de multe umilinţe ar fi trebuit să îndure dl Emil Boc în supunerea lui necondiţionată faţă de preşedintele Traian Băsescu. Pe de altă parte, PDL este într-o degringoladă totală acum, când sondajele şi nu numai îl arată în cădere liberă. Prin urmare, liderii cei mai pragmatici, care sunt, cred, şi cei mai puternici, se arată hotărâţi să rămână la butoane cât mai mult timp posibil, lucru periclitat de venirea unui premier independent în fruntea Guvernului. HotNews a difuzat tot marţi un text referitor la condiţiile pe care le-ar fi pus Mugur Isărescu pentru acceptarea postului de premier şi acestea cuprindeau numirea unor tehnocraţi în fruntea principalelor ministere (Economie, Finanţe, Muncă, de exemplu) până la nivelul secretarilor de stat.
În orice caz, luptele interne din PDL, arbitrate curat neconstituţional de Traian Băsescu, se ascut pe zi ce trece, ca dovadă că întrunirea Consiliului Naţional de Coordonare al principalului partid de guvernământ, care ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă, a fost amânată pentru 5 martie, dată până la care şi UDMR îşi va fi desfăşurat congresul, ale cărui rezultate trebuie aşteptate, după cum a cerut preşedintele ţării. Până atunci nu cred că dl preşedinte al României va sta cu mâinile în sân. Unul dintre admiratorii săi fanatici, eurodeputatul Traian Ungureanu, a dat semnalul în acest sens prin postarea pe internet a unui text intitulat „Politica la firul ierbii”. Ungureanu îl face praf pe deputatul Nicuşor Pădureanu, cel care într-un moment de curaj demenţial a îndrăznit să-i spună lui Traian Băsescu că „în jurul său rar creşte iarbă” şi că ar fi bine să accepte în anturaj şi oameni care îi spun „nu”. „Dacă zicerea lui Pădureanu nu e apocrifă, atunci avem în faţă un enunţ istoric, agramat şi neghiob. Istoric, pentru că domnul Pădureanu a intrat în posesia celor 15 minute de celebritate pe care repeziciunea de gură şi încetineala de gândire le pun la dispoziţia oricui”, s-a dezlănţuit Ungureanu. El a mai spus că pentru unii din partid contează doar „nutreţurile care se dau de la centru pentru păscut local”. Să sperăm că păscutul se referă la politicieni şi nu la electoratul din teritoriu.
Maria Lucia MUNTEANU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

popa ioan 20 februarie 2011 at 21:41

spersa mearga

Comentariile sunt oprite