Războiul căruțelor din Cetatea Albei Iulia: Cea mai scumpă închiriere a domeniului public din România: 1 mp a ajuns să coste peste 550 euro!
Cea mai scumpă închiriere a domeniului public din România: 1 mp a ajuns să coste peste 550 euro! Trei căruţe (trăsuri de epocă) din Cetatea Albei Iulia au ajuns să fie adjudecate la chirii lunare cuprinse între 6.000 şi 7.000 de euro!
Ieri, sediul Direcției de Programe al Primăriei Alba Iulia, locul unde se desfășoară lunar ședințele Consiliului Local, a fost luat cu asalt de micii întreprinzători ce-și desfășoară activitatea în zona Cetății Albei Iulia, pentru a lua parte la licitația organizată de primărie în vederea închirierii a 9 trăsuri de epocă pentru comerț alimentar, 4 trăsuri de epocă pentru artizanat, precum și a 6 tonete mobile.
De menționat faptul că în toamna anului trecut, în cadrul unei ședințe de Consiliu Local, s-a luat hotărârea ca acestea să fie din nou scoase la licitație. Ei bine, cum toți cei ce-și desfășoară activitatea aici au investit în perioada amintită destul de multă energie, sume importante de bani pentru construcția trăsurilor de epocă și dotarea acestora și a teraselor aferente cu tot ceea ce este necesar, în achiziționarea tonetelor mobile, precum și multă, multă gândire în a găsi cele mai bune forme de servire a turiștilor ce vizitează cetatea, deși s-au mai înscris și alții din afară, nu prea a vrut nimeni să renunțe foarte ușor la ceea ce a realizat cu multă muncă în ultimii 4 ani.
Practic, toți s-au luptat într-un fel pentru a nu-și pierde ”locul de muncă”, respectiv afacerea pe care au înjghebat-o cu multă trudă, care de fapt le-a asigurat o pâine zilnică pe masă lor și familiilor lor.
Pentru trăsurile de epocă, licitația publică a început de la 500 de euro, cu un pas de licitație de 20 de euro, iar pentru cele pentru artizanat de la 100 de euro, cu un pas de licitație de 10 euro. De aici, să te ții, frate, în cadrul licitației au ajuns mulți să se concureze între ei, unii probabil având și unele ”interese” ale unor firme mai mari de comerț în spate, sau și cu cei din afară, astfel că prețurile cu care au fost adjudecate trăsurile și tonetele au ajuns de-a dreptul exorbitante.
Cum bine ziceau unii dintre ei, nici pentru spațiile închiriate în Centrul vechi al Bucureștiului, ”la kilometrul zero”, cum se spune, din capitala României, nu s-a ajuns ca un metru pătrat (la căruțe este vorba de 12 metri pătrați), ca spațiu de amplasare să coste peste 500 de euro !!!, cum este cazul la trei dintre trăsurile licitate. Iată, în continuare, la ce prețuri record au fost adjudecate cele 13 trăsuri de epocă (căruțe) și cele 6 tonete mobile: trăsurile numerotate de la 1 la 5 pentru comerț alimentar, care vor fi în șanțurile Cetății, Latura de Vest: trăsura nr.1 – 2.200 de euro/lună; nr. 2 – 580 de euro/lună; nr. 3 – 1000 de euro/lună; nr. 4 – 640 de euro/lună; nr. 5 – 580 de euro/lună.
Cele 4 trăsuri pentru activitate de comerț artizanal numerotate de la 6 la 9 au fost adjudecate la următoarele prețuri: nr. 6 – 730 de euro/ lună; nr. 7 – 2.100 de euro/ lună; nr. 8 – 1500 de euro/lună; nr. 9 – 2.700 de euro/lună. Cea mai mare bătălie s-a dat pentru trăsurile din Piața Cetății, îndeosebi pentru cele două trăsuri (căruțe) care sunt plasate pe lateralele statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul.
Astfel, trăsura de epocă nr. 11 a ajuns să fie adjudecată la exorbitantul preț de 7.000 de euro/lună!, iar cea cu nr. 12 la prețul de 6.020 de euro/lună de către cei doi întreprinzători care au investit și și-au desfășurat până acum activitatea aici și nu au vrut să renunțe cu nici un preț la munca lor. Însă și trăsura cu numărul 13, care, la fel, are un anumit spațiu de terasă, a fost adjudecată cu 6.250 de euro/lună! De asemenea, trăsura ”La Măruță” a fost adjudecată la o chirie lunară de 2.820 de euro.
Iată și chiriile lunare cu care au fost închiriate cele 6 tonete mobile, care, de asemenea, sunt destul de exagerate, dacă ne raportăm la posibilitățile lunare de câștig. Tonete pentru comerț alimentar: nr. 1 – 522 de euro/lună; nr. 2 – 462 de euro/lună; nr. 3 – 552 de euro/lună; nr. 4 – 550 de euro/lună; nr. 5 – 580 de euro/lună; nr. 6 – 564 de euro/lună. Cele două tonete mobile pentru comerț artizanal au fost închiriate totuși la prețuri acceptabile, respectiv una cu 34 de euro, iar cea de-a doua cu 36 de euro.
Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, organizatorul licitației, contractele trebuie semnate de cei ce și-au adjudecat licitațiile în termen de 30 de zile, altfel vor pierde garanțiile, care la trăsurile pentru comerț alimentar se ridică la 3000 de euro, precum și dreptul de a mai participa la orice licitație publică organizată de primărie în următorii 5 ani. Rămâne totuși de văzut câți se vor înhăma să ducă aceste afaceri în continuare la asemenea prețuri pe chirii lunare de-a dreptul inimaginabile și câți vor renunța, nesimțindu-se în stare să le poată onora mai departe.
Oricum, la final, toți cei ce le-au adjudecat le-au cerut celor doi viceprimari prezenți ca de aici înainte, fiindcă, din păcate, așa s-a cam întâmplat până acum, nu trebuie ca în zona licitată să mai primească aprobare la evenimentele cultural-artistice, sportive sau de altă natură nicio firmă cu tot felul de produse alimentare, bere sau băuturi răcoritoare, pentru a le face concurență. Fie ei și mari sponsori ai manifestărilor.
Altfel, sigur va fi mare scandal!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Accident GRAV pe DN14: Plan Roșu de intervenție după impactul dintre patru autoturisme. Două fetițe și doi adulți au ajuns la spital
Accident GRAV pe DN14: Plan Roșu de intervenție după impactul dintre patru autoturisme. Două fetițe și doi adulți au ajuns la spital Un accident rutier grav a avut loc duminică, în jurul orei 12.00, pe DN14, la Slimnic. A fost activat planul roșu de intervenție după impactul dintre 4 autoturisme. Citește și: ACCIDENT rutier în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun