Rămâi conectat

Ştirea zilei

Războiul căruțelor din Cetatea Albei Iulia: Cea mai scumpă închiriere a domeniului public din România: 1 mp a ajuns să coste peste 550 euro!

Publicat

în

Cea mai scumpă închiriere a domeniului public din România: 1 mp a ajuns să coste peste 550 euro! Trei căruţe (trăsuri de epocă) din Cetatea Albei Iulia au ajuns să fie adjudecate la chirii lunare cuprinse între 6.000 şi 7.000 de euro!

Ieri, sediul Direcției de Programe al Primăriei Alba Iulia, locul unde se desfășoară lunar ședințele Consiliului Local, a fost luat cu asalt de micii întreprinzători ce-și desfășoară activitatea în zona Cetății Albei Iulia, pentru a lua parte la licitația organizată de primărie în vederea închirierii a 9 trăsuri de epocă pentru comerț alimentar, 4 trăsuri de epocă pentru artizanat, precum și a 6 tonete mobile.

De menționat faptul că în toamna anului trecut, în cadrul unei ședințe de Consiliu Local, s-a luat hotărârea ca acestea să fie din nou scoase la licitație. Ei bine, cum toți cei ce-și desfășoară activitatea aici au investit în perioada amintită destul de multă energie, sume importante de bani pentru construcția trăsurilor de epocă și dotarea acestora și a teraselor aferente cu tot ceea ce este necesar, în achiziționarea tonetelor mobile, precum și multă, multă gândire în a găsi cele mai bune forme de servire a turiștilor ce vizitează cetatea, deși s-au mai înscris și alții din afară, nu prea a vrut nimeni să renunțe foarte ușor la ceea ce a realizat cu multă muncă în ultimii 4 ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Practic, toți s-au luptat într-un fel pentru a nu-și pierde ”locul de muncă”, respectiv afacerea pe care au înjghebat-o cu multă trudă, care de fapt le-a asigurat o pâine zilnică pe masă lor și familiilor lor.

Pentru trăsurile de epocă, licitația publică a început de la 500 de euro, cu un pas de licitație de 20 de euro, iar pentru cele pentru artizanat de la 100 de euro, cu un pas de licitație de 10 euro. De aici, să te ții, frate, în cadrul licitației au ajuns mulți să se concureze între ei, unii probabil având și unele ”interese” ale unor firme mai mari de comerț în spate, sau și cu cei din afară, astfel că prețurile cu care au fost adjudecate trăsurile și tonetele au ajuns de-a dreptul exorbitante.

Cum bine ziceau unii dintre ei, nici pentru spațiile închiriate în Centrul vechi al Bucureștiului, ”la kilometrul zero”, cum se spune, din capitala României, nu s-a ajuns ca un metru pătrat (la căruțe este vorba de 12 metri pătrați), ca spațiu de amplasare să coste peste 500 de euro !!!, cum este cazul la trei dintre trăsurile licitate. Iată, în continuare, la ce prețuri record au fost adjudecate cele 13 trăsuri de epocă (căruțe) și cele 6 tonete mobile: trăsurile numerotate de la 1 la 5 pentru comerț alimentar, care vor fi în șanțurile Cetății, Latura de Vest: trăsura nr.1 – 2.200 de euro/lună; nr. 2 – 580 de euro/lună; nr. 3 – 1000 de euro/lună; nr. 4 – 640 de euro/lună; nr. 5 – 580 de euro/lună.

Cele 4 trăsuri pentru activitate de comerț artizanal numerotate de la 6 la 9 au fost adjudecate la următoarele prețuri: nr. 6 – 730 de euro/ lună; nr. 7 – 2.100 de euro/ lună; nr. 8 – 1500 de euro/lună; nr. 9 – 2.700 de euro/lună. Cea mai mare bătălie s-a dat pentru trăsurile din Piața Cetății, îndeosebi pentru cele două trăsuri (căruțe) care sunt plasate pe lateralele statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul.

Astfel, trăsura de epocă nr. 11 a ajuns să fie adjudecată la exorbitantul preț de 7.000 de euro/lună!, iar cea cu nr. 12 la prețul de 6.020 de euro/lună de către cei doi întreprinzători care au investit și și-au desfășurat până acum activitatea aici și nu au vrut să renunțe cu nici un preț la munca lor. Însă și trăsura cu numărul 13, care, la fel, are un anumit spațiu de terasă, a fost adjudecată cu 6.250 de euro/lună! De asemenea, trăsura ”La Măruță” a fost adjudecată la o chirie lunară de 2.820 de euro.

Iată și chiriile lunare cu care au fost închiriate cele 6 tonete mobile, care, de asemenea, sunt destul de exagerate, dacă ne raportăm la posibilitățile lunare de câștig. Tonete pentru comerț alimentar: nr. 1 – 522 de euro/lună; nr. 2 – 462 de euro/lună; nr. 3 – 552 de euro/lună; nr. 4 – 550 de euro/lună; nr. 5 – 580 de euro/lună; nr. 6 – 564 de euro/lună. Cele două tonete mobile pentru comerț artizanal au fost închiriate totuși la prețuri acceptabile, respectiv una cu 34 de euro, iar cea de-a doua cu 36 de euro.

Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, organizatorul licitației, contractele trebuie semnate de cei ce și-au adjudecat licitațiile în termen de 30 de zile, altfel vor pierde garanțiile, care la trăsurile pentru comerț alimentar se ridică la 3000 de euro, precum și dreptul de a mai participa la orice licitație publică organizată de primărie în următorii 5 ani. Rămâne totuși de văzut câți se vor înhăma să ducă aceste afaceri în continuare la asemenea prețuri pe chirii lunare de-a dreptul inimaginabile și câți vor renunța, nesimțindu-se în stare să le poată onora mai departe.

Oricum, la final, toți cei ce le-au adjudecat le-au cerut celor doi viceprimari prezenți ca de aici înainte, fiindcă, din păcate, așa s-a cam întâmplat până acum, nu trebuie ca în zona licitată să mai primească aprobare la evenimentele cultural-artistice, sportive sau de altă natură nicio firmă cu tot felul de produse alimentare, bere sau băuturi răcoritoare, pentru a le face concurență. Fie ei și mari sponsori ai manifestărilor.

Altfel, sigur va fi mare scandal!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

TOPUL RUȘINII la BACALAUREATUL 2022 din Alba: Liceele cu ZERO candidați promovați

Publicat

în

TOPUL RUȘINII la BACALAUREATUL 2022 din Alba: Liceele cu ZERO candidați promovați

42 de licee din România au 0% promovabilitatea la Bacalaureat 2022, potrivit platformei bacplus.ro. 4 dintre aceste licee se află doar în județul Maramureș, câte 3 sunt în Sălaj și Constanța, iar câte 2 licee în județele Alba, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Ialomița și Tulcea

Procentul de reușită reprezintă procentul elevilor care au depășit nota minimă necesară, adică 5 per disciplină, respectiv 6 în total. Acest procent este raportat la numărul total de candidați înscriși, inclusiv cei absenți și cei eliminați din examen.

Lista liceelor cu rata de reușită 0% la BAC 2022, sesiunea iunie:

Elit - Gustul Desăvârșit
Liceu Județ Număr de candidați
Liceul Tehnologic Cojasca Dâmbovița 6
Liceul Tehnologic Special ”Beethoven” Craiova Dolj 17
Liceul Tehnologic “Andrei Șaguna” Botoroaga Teleorman 10
Liceul Tehnologic „Iordache Zossima” Armășești Ialomița 17
Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Elena Doamna” Focșani Vrancea 6
Liceul Tehnologic ”Ioachim Pop” Ileanda Sălaj 11
Liceul Tehnologic ”Aurel Persu” Târgu Mureș Mureș 11
Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” Călugăreni Giurgiu 5
Liceul Tehnologic Ocna Șugatag Maramureș 9
Liceul Tehnologic Oraș Pătârlagele Buzău 4
Liceul Tehnologic ”Constantin Ianculescu” Carcea Dolj 1
Liceul Tehnologic Nr. 1 Surduc Sălaj 3
Liceul Tehnologic Țăndărei Ialomița 21
Liceul de Agricultură și Industrie Alimentară Odobești Vracea 9
Liceul Tehnologic Comuna Lopătari Buzău 1
Liceul Teoretic ”Anastasie Basota” Pomarla Botoșani 3
Școala Profesională, Comuna Starchiojd Prahova 1
Liceul Tehnologic ”Iosif Coriolan Buracu” Prigor Caraș-Severin 5
Liceul Tehnologic ”General de Marină Nicolae Dumitrescu Maican”, Localitatea Galați Galați 4
Liceul Tehnologic ”Unio-Traian Vuia” Satu Mare Satu-Mare 6
Școala Profesională Berzovia Caraș-Severin 2
Liceul Tehnologic Agroindustrial ”Tamasi Aron” Borș Bihor 1
Liceul Tehnologic “Tivai Nagy Imre” SANMARTIN Harghita 11
Liceul Tehnologic “Nicolae Istrătoiu” Deleni Constanța 4
Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” Tulcea Tulcea 2
Liceul Tehnologic ”Simion Leonescu” Luncavita Tulcea 4
Liceul Tehnologic ”Alexandru Filipascu” Petrova Maramureș 7
Liceul Tehnologic ”Timotei Cipariu” Blaj Alba 2
Liceul Tehnologic Nr. 1 Borcea Călărași 6
Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Albatros” Constanța Constanța 5
Liceul Tehnologic Transporturi Auto Călărași Călărași 15
Liceul Tehnologic Mîrșa Sibiu 5
Școala Profesională Ruscova Maramureș 1
Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca Cluj 11
Liceul Tehnologic Pucioasa Dâmbovița 10
Liceul Tehnologic ”Zeyk Domokos” Cristuru Secuiesc Harghita 2
Liceul Tehnologic ”Dobrogea” Castelu Constanța 7
Liceul Tehnologic Stoina Gorj 9
Liceul Tehnologic ”Petru Rareș”, sat Vetrișoaia Vaslui 2
Liceul Tehnologic ”Petri Mor” Nusfalau Sălaj 1
Școala Profesională Poienile de Sub Munte Maramureș 1
Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni Alba 2

Printre județele care au un singur liceu cu rata de promovare 0% se numără: Bihor, Cluj, Giurgiu, Gorj, Prahova, Mureș, Satu-Mare, Sibiu, Vaslui, Vrancea, Teleorman.

De remarcat este că în lista de mai sus se regăsește și un liceu teoretic. Este vorba despre Liceul Teoretic ”Anastasie Basota” Pomarla din județul Botoșani.

Amintim că Edupedu.ro a scris că Ministrul Educației a anunțat o analiză a liceelor cu rezultate slabe la BAC 2022: “Vom analiza chiar de azi cu maximă atenție acele școli care au obținut rezultate mult sub medie. Vom vedea în ce măsură au fost școli care nu a avut niciun candidat reușit examenul de bacalaureat”. Mai multe detalii aici.

Anul acesta au fost cu 40.000 de elevi mai puțini înscriși la BAC, deși ei erau în clasa terminală a XII-a sau a XIII-a la începutul anului școlar, ministrul spune că în curând va prezenta și motivele pentru care acești elevi nu au mai ajuns să dea examenul de Bac. Sorin Cîmpeanu a subliniat că este vorba despre cel mai mic număr de elevi înscriși la Bacalaureat din istoria postdecembristă a României.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Lucrări de reparații a crucilor și aleilor din Cimitirul Eroilor din Alba Iulia: Licitația de aproape 850.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Lucrări de reparații a crucilor și aleilor din Cimitirul Eroilor din Alba Iulia: Licitația de aproape 850.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări de reparații a crucilor și aleilor la Cimitirul Eroilor din Municipiul Alba Iulia.

Valoarea totală estimată a investiției este de 840.180 lei, fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cimitirul Eroilor, cu o suprafaţă de 1904 mp, este înscris în proprietatea Oraşului Alba Iulia.

Este împărţit în 2 parcele, în stânga cea a eroilor români cu 14 terase, 173 de morminte şi un monument, în dreapta cea a eroilor ruşi cu 9 terase, 110 morminte şi un monument funerar, în partea superioară. În dreptul parcelei veteranilor se mai găsesc 164 de morminte şi un monument.

Situaţia actuală:

– Monumentele funerare sunt afectate de infiltraţiile de apă , iar plăcile care le îmbracă prezintă fisuri şi au tendinţa de a se detaşa,

– Majoritatea crucilor sunt înclinate , ciobite sau sparte, fără fundaţie

– înscrisurile de pe cruci nu sunt vizibile

– în dreptul parcelei veteranilor lipsesc aleile amenajate

Necesitatea achiziţiei execuţiei lucrărilor de renovare

Cimitirul Eroilor a fost amenajat, după al Doilea Război Mondial, în majoritate cu morminte de soldaţi români şi sovietici care au murit luptând pentru libertate, credinţă, întregirea neamului şi a teritoriului naţional.

Cinstindu-ne înaintaşii, făcând cunoscute faptele şi jerfa lor în slujba patriei, ne respectăm actele istorice şi pe făptuitorii lor.

Îngrijirea locurilor în care aceştia îşi dorm somnul de veci, constituie nu numai un gest de recunoştinţă, dar şi o operă de educaţie şi cultură pentru generaţiile viitoare.

Există, de asemenea, tradiţia de a respecta monumentele şi mormintele cetăţenilor stăini căzuţi pe teritoriul ţării noastre, indiferent dacă ne-au fost aliaţi sau inamici.

Descrierea succintă a lucrărilor

Se vor repara monumentele, se vor înlocui crucile, atât a eroilor români, 337 buc , cât şi a soldaţiilor sovietici, 110 buc. Acestea se vor executa din beton armat cu oţel beton PC52 0 8 şi se vor fixa pe fundaţii continue din beton armat, îngropate în pământ.

În partea superioară, în dreptul parcelei veteranilor, se vor realiza 2 alei de-alungul mormintelor, din dale şi borduri de beton. Se vor fixa pe fiecare cruce din beton armat plăcuţe din marmură pe care se vor încripţiona datele de identificare a soldatului îngropat.

Se va sectoriza zona de morminte prin bordura realizată din beton armat cu o lungime de aprox. 200 ml. Lucrările ce se vor realiza se regăsesc în listele de cantităţi ataşate prezentei. înainte de demontarea crucilor se va face un inventar al mormintelor cu poziţia şi datele de identificare a soldaţilor îngropaţi, inclusiv dovezi fotografice.

Articolele de realizare a crucilor vor cuprinde inclusiv cheltuielile cu plăcuţa de marmură şi vopsirea în alb a acestora.

După finalizarea lucrărilor se va preda beneficiarului un plan de amplasament care să cuprindă toate crucile noi cu datele de identificare a soldaţilor îngropaţi şi poziţia monumentelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Eficientizarea energetică a Căminului rezidențial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia. Proiectul, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Eficientizarea energetică a Căminului rezidențial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia. Proiectul, pe masa consilierilor locali

Între proiectele de pe ordinea de zi, din cadrul ședinței Consiliului Local Alba Iulia, din data de 29 iunie, se află și proiectul pentru aprobarea documentației tehnico-economice – faza DALI și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Eficiență energetică și confort sporit în cadrul Căminului rezidențial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia”.

Amplasamentul pe care se va amplasa pompa de căldură sol – apă face parte din parcela pe care este amplasat Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit
Rezultatele studiului de prefezabilitate şi concluzii rezultate în urma auditului energetic:

Proiectul propune eficientizarea energetică a clădirii principale şi creşterea confortului interior prin montarea de pompe geotermale, înlocuirea sistemului de distribuţie a agentului termic şi monitorizarea performanţelor obţinute printr-un sistem inteligent de tip Building Energy Management System (BEMS).

Se urmăreşte reducerea consumului de energie convenţională şi a emisiilor aferente prin utilizarea pompelor de căldură sol-apă ca surse termice pentru încălzirea spaţiului interior.

De asemenea soluţia va creşte confortul în interiorul clădirii, pompele geotermale propuse fiind cu ciclu reversibil, va fi posibilă climatizarea pentru perioada caldă a anului. în plus sistemul de distribuţie nou propus va uniformiza temperatura ambientală pe durata sezonului rece cu ajutorul reglajelor locale intercalate în sistem.

Rezultate estimate prin auditul energetic şi indicatori de proiect:

Indicatori de rezultat final:

• Reducere preconizată anuală a emisiilor de C02 (în tone C02 echivalent/an): 175,3

• Energie produsă din surse geotermale (în MWh/an): 1174,5

• Reducere preconizată a costurilor (în euro/an): 29945

Indicatori de rezultat direct:

• Numărul de instalaţii noi sau retehnologizate pentru producţia de energie geotermală: 1 (incluzând 3 pompe de căldură)

• Capacitatea instalată de producţie a energiei termale (în MW): 0.36

• Numărul angajaţilor instruiţi prin proiect: 2.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare