Rămâi conectat

Societate

Război între AJVPS Alba şi proprietarii de terenuri, pentru administrarea fondurilor de vânătoare

Publicat

în

Între Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Alba şi asociaţiile proprietarilor de terenuri pe care se află fondul cinegetic (vânatul) din judeţul nostru, a început de la sfârşitul anului trecut un război surd. Pentru a înţelege natura conflictului declanşat trebuie să ştiţi că AJVPS Alba a administrat fondul cinegetic al judeţului nostru încă dinainte de 1989, fără a fi tulburată în vreun fel, şi a continuat şi după aceea, în virtutea unui contract încheiat cu ministerul de resort, respectiv Ministerul Mediului şi Pădurilor. Contractul respectiv a luat sfârşit anul trecut, în data de 27 noiembrie, şi trebuie încheiat unul nou. Dar iată că între timp legislaţia s-a schimbat şi, dacă până acum ea favoriza net AJVPS-ul, acum toate asociaţiile similare acesteia au aceleaşi drepturi. Astfel, potrivit Legii nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, modificată şi completată prin OUG nr. 102/2010, proprietarii de terenuri, persoane fizice sau juridice, precum şi administraţia publică locală, pot constitui asociaţii de proprietari. Dacă acestea, conform legii, fac dovada că au în proprietate terenuri ce reprezintă peste 50% din suprafaţa unui fond de vânătoare, pot PROPUNE gestionarului faunei cinegetice (ministerul) ORICE ASOCIAŢIE doresc, pentru a le administra fondul cinegetic. În acest context, dacă avem în vedere că în ultimii ani din AJVPS Alba s-au desprins mai multe asociaţii legale şi licenţiate, este posibil ca AJVPS Alba să nu mai deţină monopolul asupra fondurilor de vânătoare din judeţul nostru. Dacă ministerul va decide, ţinând cont de propunerea asociaţiilor de proprietari, că anumite fonduri de vânătoare pot fi la fel de bine întreţinute şi exploatate de alte asociaţii, atunci contractele se vor încheia cu acestea. Şi iată care sunt asociaţiile de acest gen legal constituite în judeţul nostru, desprinzându-se din AJVPS-ul „mamă”: „Mistreţul” Cugir, „Căprioara” Cib, „Diana” Aiud, „Târnavele” Blaj, „Cerbul Carpatin” Zlatna şi „Cerbul” Câlnic.
lAJVPS atacă „la baionetă” consiliile locale şi solicită sprijinul Prefecturii Alba
Simţind că poate pierde multe dintre fondurile de vânătoare pe care le-a avut în administrare, AJVPS Alba a găsit cu cale să atace asociaţiile de proprietari legal constituite. La redacţia noastră s-au prezentat mai mulţi consilieri locali care ne-au declarat că au fost ameninţaţi, mai mult sau mai puţin voalat, cu dosare penale, pentru că au fost de acord cu înfiinţarea asociaţiilor respective. Mai mult decât atât, repezentanţii AJVPS s-au prezentat la Prefectura Alba cu jalba-n proţap, solicitând atacarea în contencios administrativ a hotărârilor consiliilor locale prin care s-au constituit asociaţiile. La această solicitare prefectul a răspuns printr-un control al legalităţii hotărârilor de consiliu şi, în urma acestuia, s-a trezit acuzat de intervenţii în favoarea AJVPS Alba. Contactat de către noi, prefectul Ştefan Bardan ne-a demonstrat însă că nu şi-a făcut decât datoria: „Noi nu am făcut decât să verificăm legalitatea actelor emise de consiliile locale, pentru că asta intră în atribuţiile noastre. De asemenea, pentru că, în virtutea legii informaţiilor de interes public, ni s-au cerut date cu privire la suprafeţele de teren pe care le deţin diferite asociaţii de proprietari, am luat legătura cu OCPI (Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) cu ADS (Agenţia Domeniilor Statului) şi cu autorităţile administrative locale, am solicitat la rândul nostru datele respective şi le-am pus la dispoziţia petenţilor de la AJVPS. Eram obligaţi prin lege să procedăm ca atare, iar dacă unii au intrat în panică la nivel local, aflând că ne-am interesat despre terenuri şi despre proprietari, au greşit. Nu trebuiau să interpreteze demersurile noastre ca pe nişte presiuni, ci ca pe nişte acţiuni strict legale, care ne-au fost solicitate printr-o petiţie…”
Prefectul a mai declarat că au fost două cazuri în care a atacat în contencios astfel de hotărâri, dar în mod justificat: în asociaţiile respective (constituite chiar cu sprijinul unor primari PDL!!!) fuseseră cooptate şi persoane fizice, anterior apariţiei OUG 102/2010. Odată cu aparţia ordonanţei, care permite şi acest lucru, acţiunea Prefecturii a fost retrasă… În concluzie, prefectul Bardan apreciază pe bună dreptate că asociaţiile respective sunt constituite legal şi că legea le permite să propună orice administrator doresc pentru fondul de vânătoare de pe terenurile lor. Dar, desigur, atribuirea o va face ministerul! Conform legii: prin încredinţare directă, la solicitarea asociaţiilor, sau prin licitaţie, dacă asociaţiile nu optează pentru o asociaţie anume. Iar la licitaţie pot participa toate asociaţiile de vânători legal constituite şi licenţiate.
lGestionarii fondului cinegetic trebuie să plătească un anumit tarif proprietarilor de terenuri
Cele declarate de către prefectul Bardan sunt confirmate şi de reprezentantul ministerului de resort, respectiv secretarul de stat Cristian Apostol, de la Direcţia Generală Juridică din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor. Ba chiar mai mult, acesta vorbeşte despre faptul că administratorii faunei cinegetice de pe orice fond de vânătoare trebuie să plătească un tarif de gestionare propietarilor terenurilor pe care se află fondul respectiv. Plata se face pe baza documentelor de proprietate, conform prevederilor contractului cadru de gestionare, aprobat prin Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 219/2010, la solicitarea proprietarului. Nu ştim dacă anterior acestui ordin exista obligativitatea vreunei plăţi din partea administratorului unui fond de vânătoare către proprietarul terenului pe care se află fondul, dar din afirmaţiile proprietarilor pe care i-am contactat reiese că până acum nimeni nu le-a plătit vreodată ceva pentru faptul că s-a vânat pe terenurile lor.
Încheiem aici cu menţiunea că legislaţia a fost modificată în acest sens la solicitarea Comisiei Europene, „pentru acordarea de şanse egale tuturor formelor de asociere în vederea adiministrării fondului cinegetic”. Sperăm, în acest context, că noile prevederi nu vor atrage după sine jefuirea iraţională a averii cinegetice a României. Pentru că administratorii nu trebuie doar să exploateze fauna ci şi s-o protejeze. Ar fi tragic dacă peste câţiva ani, după câteva „plimbări de plăcere” ale unor vânători europeni bine situaţi financiar, ne vom trezi că de pe la noi au dispărut mistreţii, cerbii, căprioarele şi cocoşii. E de-ajuns jaful pe care l-au făcut până acum „ai noştri”…
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă

Zeci de oameni care au venit la Noaptea Muzeelor să viziteze Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, au fost nemulțumiți de faptul că vizitarea a fost întreruptă pe parcursul unui concert desfășurat în exterior.

Oamenii spun că după ce au stat mai multe ore la coadă, li s-a transmis că vizitarea bibliotecii se va întrerupe în timpul concertului orchestrei de cameră „Harmony of Sounds”. Deși aceștia le-au spus organizatorilor că acest lucru nu este trecut în programul evenimentului, li s-ar fi răspuns că deși nu scrie pe site că se întrerupe, acest lucru se subînțelege.

Grupul care a fost mai vocal a fost lăsat să intre, însă nu se știe ce se va întâmpla cu restul, destul de mulți, rămași afară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Biblioteca ar trebui să fie deschisă pentru vizitare timp de 5 ore, de la 18.00 la 23.00.

UPDATE: „Inițial, da, ne gândeam să facem pauză, că oamenii să fie atenți la concert, însă în 5 minute s-a schimbat totul, ne-au atras atenția oamenii și am zis că au dreptate”, a transmis Cristian Mladin, șef birou al Bibliotecii Batthyaneum, filiala Bibliotecii Naționale a României.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare