Rămâi conectat

Politică Administrație

Răspunsul Ministerului Economiei la întrebarea senatorului Alexandru Pereș, privind introducerea reţelei de gaz metan în Ţara Moţilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Senatorul PNL Alexandru Pereș a solicitat Ministerului Economiei clarificări privind condiţiile legale care trebuie îndeplinite pentru ca locuitorii din zona Munţilor Apuseni să poată beneficia de gazul metan necesar pentru un trai decent în anul 2017.

Întrebarea parlamentarului și răspunsul primit pot fi citite mai jos:

”În zona Munţilor Apuseni, locuitorii se încălzesc pe timp de toamnă – iarnă cu lemne, aceasta fiind singura sursă de încălzire pentru aproximativ 60% din gospodăriile din România. In ultimul timp, însă, lemnul de foc este din ce în ce mai costisitor, ultimele reglementări legislative cu privire la Codul silvic au determinat o explozie a preţului privind achiziţionarea masei lemnoase.

În opinia autorităţilor locale din regiunile care se confruntă cu aceste probleme, varianta care poate contrabalansa criza lemnului de foc, este introducerea gazului metan în zonă!

Având în vedere aspectele mai sus menţionate, vă întreb, domnule ministru – care sunt condiţiile legale pentru ca locuitorii din zona Munţilor Apuseni să poată beneficia de gazul metan necesar pentru un trai decent acum în anul 2017?

Solicit răspuns scris.
Cu stimă,

Alexandru Pereş Senator PNL de Alba
26 iunie 2017”

 

”Stimate domnule senator

Referitor la întrebarea dumneavoastră, formulata în şedinţa Senatului din data de 26.06.2017, avand ca obiect „introducerea reţelei de gaz metan in Tara Moţilor” vă comunicam următoarele:

Pentru înfiinţarea unor noi distribuţii de gaze naturale pentru localităţile din zona Munţii Apuseni, este necesara parcurgerea următoarelor etape:

•    înfiinţarea unor asociaţii de dezvoltare intercomunitare care sa intocmeasca studii de fezabilitate pentru localităţile care vor intra in asociaţie (conţinutul cadru se gaseste pe site-ul ANRE, Ordin nr. 37/2013 emis de preşedintele ANRE)
•    Avizarea studiilor de fezabilitate ANRE
•    Depunerea studiilor de fezabilitate (vizate de ANRE) la Ministerul Energiei in vederea aprobării concesionarii sistemului de distribuţie
•    Procedura de concesionare a sistemului de distribuţie conform legislaţiei in vigoare
•    Concesionarii Sistemului de Distribuţie vor solicita la TRANSGAZ racordarea la Sistemul National de Transport Gaze Naturale respectiv acordul de acces la SNT conform Legii Energiei 123/2012 si a HG 1043/2004.

Menţionam ca in cazul in care nu se doreşte înfiinţarea unor asociaţii, se vor parcurge aceleaşi etape de mai sus pentru fiecare localitate in parte care solicita racordarea la un sistem de distribuţie gaze naturale.

In funcţie de rezultatele studiilor de fezabilitate, pentru înfiinţarea de noi distributii SNTGN TRANSGAZ va analiza oportunitatea includerii in strategia de dezvoltare investiţiile necesare extinderii Sistemului National de Transport Gaze Naturale (SNT).

În urma unei analiza preliminarii efectuate, in zona de consum Alba Iulia-Zlatna exista un debit disponibil de gaze naturale pentru înfiinţarea de noi distribuţii.

Sperând că informaţiile furnizate aduc lămuririle necesare referitoare la problema ridicată de dumneavoastră, vă asigur, domnule senator, de disponibilitatea Ministerului Economiei de a vă comunica în termen orice alt răspuns ce va fi solicitat”, se arată în răspunsul Ministerului Economiei.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă PSD Alba: Alba Iulia este orașul Unirii și reunirii naționale! La mulți ani tuturor românilor!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alba Iulia este orașul Unirii și reunirii naționale! La mulți ani tuturor românilor!

Din 1918, Alba Iulia este pentru toți românii ”Orașul Marii Uniri”. Însă pentru noi, locuitorii județului Alba, Alba Iulia este mult mai mult decât atât. Alba Iulia este o adevărată capitală, un oraș unic, un oraș simbol în istoria României.

Ziua de 1 Decembrie este una specială pentru toți românii, dar mai ales pentru noi, cetățenii din Alba, județ aflat în inima României și în centrul reunificării naționale. Astăzi reflectăm asupra sacrificiilor și eforturilor înaintașilor noștri, ne bucurăm de prezent și privim cu speranță spre viitor, către o Românie mare, puternică și unită!

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

România a parcurs un drum lung și anevoios de la Marea Unire până în prezent. Am trecut prin momente dificile, dar am reușit să ne menținem unitatea și să ne dezvoltăm într-o țară modernă, stabilă, democratică și influentă la nivel european. Astăzi privim cu recunoștință față de cei care au dus la îndeplinire cel mai înalt act de voință al tuturor românilor – Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României – reușind să formeze o țară mare, puternică și unită.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

Social-democrații au jucat un rol-cheie în realizarea Marii Uniri. Aceștia au fost prezenți în număr mare de 1 Decembrie, în anul 1918 și au reprezentat jumătate din numărul membrilor Consiliului Național Român Central, organismul politic care a dat glas revendicărilor politice ale românilor. De altfel, la inițiativa PSD Alba busturile social-democraților români care au contribuit la acest obiectiv sunt din nou amplasate în cetate, de jur-împrejurul Sălii Unirii, unde le este locul.

În această zi de sărbătoare, este important să ne reamintim că fiecare dintre noi are un rol de jucat în construirea viitorului nostru comun. Trebuie să continuăm să lucrăm împreună pentru a consolida valorile noastre fundamentale: democrația, libertatea, solidaritatea și respectul reciproc.

Cu sprijinul premierului PSD, Marcel Ciolacu, Alba Iulia a primit anul acesta o sumă record pentru sărbătorirea Zilei Naționale și dezvoltarea frumosului nostru oraș. Un PSD Alba nou, modern, mândru de tradiția social-democrată din Ardeal și de rezultatele noastre pentru județul Alba transmite gânduri bune tuturor românilor! La mulți ani, România! La mulți ani, albaiulieni!

PSD Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare