Rămâi conectat

Politică Administrație

Răspunsul Ministerului Economiei la întrebarea senatorului Alexandru Pereș, privind introducerea reţelei de gaz metan în Ţara Moţilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senatorul PNL Alexandru Pereș a solicitat Ministerului Economiei clarificări privind condiţiile legale care trebuie îndeplinite pentru ca locuitorii din zona Munţilor Apuseni să poată beneficia de gazul metan necesar pentru un trai decent în anul 2017.

Întrebarea parlamentarului și răspunsul primit pot fi citite mai jos:

”În zona Munţilor Apuseni, locuitorii se încălzesc pe timp de toamnă – iarnă cu lemne, aceasta fiind singura sursă de încălzire pentru aproximativ 60% din gospodăriile din România. In ultimul timp, însă, lemnul de foc este din ce în ce mai costisitor, ultimele reglementări legislative cu privire la Codul silvic au determinat o explozie a preţului privind achiziţionarea masei lemnoase.

În opinia autorităţilor locale din regiunile care se confruntă cu aceste probleme, varianta care poate contrabalansa criza lemnului de foc, este introducerea gazului metan în zonă!

Având în vedere aspectele mai sus menţionate, vă întreb, domnule ministru – care sunt condiţiile legale pentru ca locuitorii din zona Munţilor Apuseni să poată beneficia de gazul metan necesar pentru un trai decent acum în anul 2017?

Solicit răspuns scris.
Cu stimă,

Alexandru Pereş Senator PNL de Alba
26 iunie 2017”

 

”Stimate domnule senator

Referitor la întrebarea dumneavoastră, formulata în şedinţa Senatului din data de 26.06.2017, avand ca obiect „introducerea reţelei de gaz metan in Tara Moţilor” vă comunicam următoarele:

Pentru înfiinţarea unor noi distribuţii de gaze naturale pentru localităţile din zona Munţii Apuseni, este necesara parcurgerea următoarelor etape:

•    înfiinţarea unor asociaţii de dezvoltare intercomunitare care sa intocmeasca studii de fezabilitate pentru localităţile care vor intra in asociaţie (conţinutul cadru se gaseste pe site-ul ANRE, Ordin nr. 37/2013 emis de preşedintele ANRE)
•    Avizarea studiilor de fezabilitate ANRE
•    Depunerea studiilor de fezabilitate (vizate de ANRE) la Ministerul Energiei in vederea aprobării concesionarii sistemului de distribuţie
•    Procedura de concesionare a sistemului de distribuţie conform legislaţiei in vigoare
•    Concesionarii Sistemului de Distribuţie vor solicita la TRANSGAZ racordarea la Sistemul National de Transport Gaze Naturale respectiv acordul de acces la SNT conform Legii Energiei 123/2012 si a HG 1043/2004.

Menţionam ca in cazul in care nu se doreşte înfiinţarea unor asociaţii, se vor parcurge aceleaşi etape de mai sus pentru fiecare localitate in parte care solicita racordarea la un sistem de distribuţie gaze naturale.

In funcţie de rezultatele studiilor de fezabilitate, pentru înfiinţarea de noi distributii SNTGN TRANSGAZ va analiza oportunitatea includerii in strategia de dezvoltare investiţiile necesare extinderii Sistemului National de Transport Gaze Naturale (SNT).

În urma unei analiza preliminarii efectuate, in zona de consum Alba Iulia-Zlatna exista un debit disponibil de gaze naturale pentru înfiinţarea de noi distribuţii.

Sperând că informaţiile furnizate aduc lămuririle necesare referitoare la problema ridicată de dumneavoastră, vă asigur, domnule senator, de disponibilitatea Ministerului Economiei de a vă comunica în termen orice alt răspuns ce va fi solicitat”, se arată în răspunsul Ministerului Economiei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea