Rămânem fără ţară…!

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

E criză şi, în principiu, toată lumea ar trebui să strângă cureaua. De la vlădică la opincă. Ei bine, nu-i aşa. Pensionarii strâng cureaua şi mor de foame şi de frig în case, calculându-şi banii care nu le ajung nici măcar de medicamente. Unele categorii profesionale altădată respectate şi prospere, care constituiau clasa de mijloc, au ajuns şi ele în pragul sărăciei (în unele cazuri particulare chiar l-au depăşit). Mă refer la profesori, la medici şi la mărunţii funcţionari. Bugetele destinate protecţiei sociale scad iar beneficiarii sunt verificaţi la sânge, nu cumva să „fure” vreun leu din averea statului. Până şi persoanele cu handicap de gradul I, care aveau dreptul la însoţitor, au ajuns să fie nevoite să se descurce singure, căci… nu mai sunt bani pentru aceşti însoţitori. În schimb, marii funcţionari, politicienii şi o parte a administraţiei se lăfăie în funcţii, în bani şi în avantaje de tot felul. Sincer, aş fi de acord cu toate măsurile de austeritate pe care le propun guvernanţii României de azi, dacă strânsul curelei ar avea loc şi în rândurile lor şi ale clientelei lor. Dacă aş vedea că au măcar voinţa de a-i determina şi pe acoliţii lor, pe rubedenii şi pe „copiii de casă” să strângă cureaua. Din păcate nu-i aşa. Mare parte din banii pe care-i împrumută azi ţara se duc, e adevărat, la susţinerea bugetului de pensii, dar şi la salariile cu care sunt răsplătiţi băgătorii de seamă şi ajutorii de băgători de seamă de rangul I, de rangul II, de rangul III etc. Repet o afirmaţie pe care am mai făcut-o şi altădată: Bucureştiul geme de funcţionari, angajaţi de companii de stat şi de agenţii, dar printre ei nu intră nimeni cu sabia disponibilizării. Aceasta în ciuda faptului că numărul angajaţilor „la stat” din Bucureşti este comparabil cu numărul celor de la Moscova, în condiţiile în care Rusia are o populaţie de opt ori mai mare decât a noastră.
În altă ordine de idei, pe de-o parte strâng cureaua amărăştenii, care tot ei (şi copiii lor) vor trebui să ramburseze împrumuturile europene, iar pe de altă parte s-a făcut şi se face jaf din avuţia naţională. Iar fără avuţie, de unde să mai avem profit şi venituri? Petrol nu mai avem, gaze nu mai avem, pădure şi sare nu mai avem, ba chiar şi pământul începem să-l vindem. Pe de-o parte ni se impune cât grâu să cultivăm şi cât să subvenţionăm (ca să nu devenim un competitor serios pentru marii producători agricoli din Europa), iar pe de altă parte Comisia Europeană ne cere să reducem perioada în care cetăţenii străini pot cumpăra direct pământ în ţară (acum sunt unele restricţii). „Recomandarea” europeană vine în contextul în care taxa pe terenurile nelucrate va determina o vânzare în masă a acestora. Oricum, cu toate restricţiile, după cum apreciază „Ziarul Financiar”, între 3 şi 5 procente din terenul nostru arabil este azi deţinut de străini, deşi suprafaţa totală intrată în posesia lor nu este cunoscută de nicio instituţie românească. Numai italienii şi danezii deţin cumulat 450.000 ha., ceea ce înseamnă 4,8 la sută din terenul agricol lucrat (9,4 milioane de hectare). Prin comparaţie, marii agricultori români (Culiţă Tărâţă, Ioan Niculae, Adrian Porumboiu, Mihai Anghel şi Ştefan Poienaru) deţin împreună 170.000 ha., adică abia 1,8 la sută din suprafaţa lucrată. Şi iată câteva exemple: o familie de miliardari danezi, Ingelby, are 11.500 ha., nemţii de la  Vital&Heyl deţin 27.000 ha., un om de afaceri libanez are 24.000 ha. etc. Până şi Emiratul Qatarului „s-a orientat” spre România, unde vrea să-şi facă producţie „proprie” căci importurile costă prea mult. Lasă, în schimb, să importăm noi, românii! Iar ce nu vindem „retrocedăm”. Pe criterii „istorice”. De pildă cererile de retrocedare ale urmaşilor grofilor din judeţul Mureş însumează 130.000 ha., numai urmaşii comitelui Banffy cerând 40.000 ha., respectiv toată pădurea dintre Topliţa şi Reghin! Domnilor, puneţi o limită în toate că altfel, credeţi-mă, rămânem fără ţară, la propriu, aşa cum am rămas şi fără avuţia ei!
Ioan HĂNŢULESCU

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

hortycultorul 29 ianuarie 2011 at 8:41

salve jegosule! Inca o pagina de mizerie in ziar. Pacat de padurile care se defrisaza pentru a-ti publica gunoiul. Ce te roade retrocedarea mai putoare? Daca s-a luat ceva de la cineva, getul moral este cel de retrocedare. Numai TU ai impreia ca daca iei ceva de la cineva, nu trebuie returnat. In rest vechea urare: armistitiu cu sapunul si apa.

rosety 29 ianuarie 2011 at 14:33

Tot mazgalit ai ramas, tata denaturat ,betiv si vindut PDL-ului. In loc sa acuzi pe incompetentii si netrebnicii tai prieteni de kla PDL faci ce faci jigodie si tot in cei nevinovati tragi vindutu-le si pupincurist ce esti.

HOREA 30 ianuarie 2011 at 13:22

INCA UN ARTICOL DE PROPAGANDA PORTOCALIE IN CARE DL. HANTULESCU INCEARCA SA INOCULEZE LA PROSTI IDEEA CA DACA ROMANIA ARATA ASTAZI ASA CUM ARATA DE VINA SUNT TOTI CEI CARE AU GUVERNAT DIN „89 INCOACE.
PROPAGANDA DE DOI LEI , NU CRED CA MAI SUNT MULTI CARE SA AIBA MEMORIA ATAT DE SCURTA SA NU-SI MAI AMINTEASCA FAPTUL CA INCEPAND DIN 2000 ROMANIA A AVUT PANA IN 2008 CRESTERE ECONOMICA SUSTINUTA, CA NIVELUL DE TRAI A CRESCUT PENTRU CEL PUTIN 80% DIN POPULATIA TARII.
VA BATETI JOC DE MESERIE DOMNULE HANTULESCU SI NU IN ULTIMUL RAND DE DVS.

felix 30 ianuarie 2011 at 15:47

vai, vai, ce limbaj!

rosca 31 ianuarie 2011 at 17:45

Cei care vin din imperiul habsburgic cu chipurile acte de mostenitori dupa nu stiu care grofhaitori, ar trebui mai bine verificati pt a se vedea daca sunt cineva, sau niste alti grofhaitori din stepa !
Pai cum sa straiga cureau mai hantule si sefii daca pina si cei de la tara umbla in concedii vara prin tarile calde, precum si grofhatorii nostrii din Bucuresti ?
Lasa sfaturlie si da solutii PRACTICE, pt ca sti proverbul ”sfaturi da tot prostul, dar fapte face doar desteptul”

David 31 ianuarie 2011 at 22:06

D -le Hantulescu,EDITORIALELE toate, sunt o „constatare” adevarata a tristelor realitati economice,sociale etc… exsistente in tara,de acesta stare sfidatoare la adresa Dreptatii Sociale si Demnitatii Umane suntem constienti si noi,multimea proletara Rationalista,lipsesc „cauzele fundamentale” care au generat si mentin acesta stare de fapt ,de asemenea lipsesc „solutiile” de iesire din acesta stare HAOTICA dupa cum a spus si dl.rosca.
Sa credem ca,EDITORIALISTI TOTI, sunt lipsiti de RATIUNE si astfel nu pot „gindi” LOGIC!?,sau sunt aserviti SISTEMULUI sub o forma sau alta si NU pot sa „scrie” decit in virtutea mentinerii „cercului vicios”!?,a doua varianta este plauzibila,exclusa fiind prima varianta.
Deci, d-le HANTULESCU,Romania este campioana europeana absoluta la capitolul religie(prostologie), din acesta „postura” se incadreaza perfect in „sfinta porunca” patriarhal-crestina:”Nu te impotrivi celui ce’ti ia ale tale cu sila”,
asadar afirmatia dvs.:RAMÂNEM FARĂ ŢARA este comforma cu vointa „domnului zeu tata”(daca acesta ar fi fost impotriva acestei NEDRPTATI ar fi „poruncit”,IMPOTRIVITIVA,acestora,dat fiind faptul ca tot „el” spune ca,acesta „categorie” de indivizi savirsesc un PACAT si AU DE TATA PE DRACU).
Indivizii care isi insusesc „ceea ce NU este a lor” producind SUFERINTE semenilor lor,se bazeaza pe IERTAREA PACATELOR lor(a cite 70*7 pe zi,daca le pare „rau”,binenteles)) si uite asa una „veselie” ideologia patriarhal-crestina la români, li se apica,ad literam,spre deosebire de alte „natii”europene mai putin CREDICIOASE sit.patriarhal-crestin,si mai mult CREDICIOASE RATIUNII si educatiei LOGICE.
De ce EDITORIALISTI ascund ADEVARUL din ADEVAR si „scriu” doar „edificatoare realitati”,eligibile doar pt.”turma religioasa”(care habar nu are de unde „vine” si incatr’o „merge”)?,de ce NU se „scrie” ceva eligibil Rational si pt.”cetatenii Rationalisti”,(putini citi or fi ei)!?,acest „gen de articole” fara cauza(reala,binenteles) si efect ,ARGUMENTAT prin prisma Nobilei Stiinte,LOGICA,este o BLASFEMIE la adresa RATIUNII si impicit la ADRESA PUTERII DREPTATII MATERNE(MATRIARHATULUI),a carei SIMBOL ESTE(DREAPTA JUSTITIE).

Comentariile sunt oprite