Rămâi conectat

Actualitate

Raed Arafat, declarații referitoare la prelungirea stării de alertă. Ce a spus șeful DSU

Ziarul Unirea

Publicat

în

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat, marți, 16 iunie, că aprobarea Guvernului privind prelungirea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile a fost decisă în baza unei analize a situației actuale a pandemiei de COVID-19.

„După o analiză amănunţită a situaţiei actuale, în pofida faptului că avem o curbă descendentă, totuşi, există semne că situaţia poate oricând să se deterioreze şi să avem cel puţin focare serioase sau să avem o situaţie mai grea în următoarea perioadă, dacă nu se respectă măsurile compensatorii care au fost deja menţionate şi anume purtatul măştilor, distanţarea fizică, triajul la intrare în spaţii în închise, purtatul măştilor în transportul în comun. Toate astea sunt extrem de necesare ca să păstrăm un control al situaţiei la acest moment şi să păstrăm o curbă descendentă”, a declarat Arafat, la finalul şedinţei de Guvern.

Şeful DSU a subliniat că, în ultima perioadă, au existat creşteri care au depăşit 300 de cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore şi un procent de testări pozitive care a ajuns până la 5% din totalul celor efectuate.

„Analiza care a fost făcută împreună cu INSP-ul şi împreună cu colegii de la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei şi împreună cu alţi specialişti a arătat că conducerea şi comanda unică, luarea unor măsuri rapide vor fi necesare pe mai departe. Există o creştere, faţă de cum a fost acum două săptămâni, acum câteva zile, la numărul pacienţilor în terapiile intensive, există focare care au apărut în instituţii medicale, care necesită detaşare de personal, care necesită mişcare de personal pentru acoperirea nevoilor unităţilor sanitare unde personalul este în izolare sau este chiar bolnav şi internat în spital. Acestea sunt unele dintre motivele pentru care s-a optat pentru propunerea prelungirii stării de alertă”, a explicat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, se păstrează obligativitatea purtării măştilor, a triajului epidemiologic la intrare în instituţii şi în spaţiile închise şi purtatul măştilor în transportul în comun.

El a mai anunţat că mai multe puncte de frontieră urmează să fie deschise.

„S-a luat această decizie şi aici menţionez: Negru Vodă, judeţul Constanţa, Turnu Măgurele, judeţul Teleorman, Sighetul Marmaţiei, judeţul Maramureş, Rădăuţi-Prut, judeţul Botoşani, Oancea, judeţul Galaţi, precum şi Jimbolia-feroviar, judeţul Timiş, cu excepţia traficului de marfă. Deci, acestea urmează să fie redeschise la acest moment şi să fie funcţionale”, a spus Arafat.

Referitor la călătoriile aeriene, şeful DSU a precizat că Institutul Naţional de Sănătate Publică, cu aprobarea CNSU, va emite periodic lista ţărilor unde urmează să fie reluate zborurile sau, eventual, întrerupte dacă situaţia dintr-o ţară se deteriorează pe o durată de 14 zile.

„INSP va stabili lista noilor ţări care vor fi introduse pentru eliminarea măsurii de izolare şi carantinare la întoarcere din ţările respective şi automat pentru reluarea zborurilor cu ţările respective. Următoarea evaluare va fi la sfârşitul acestei săptămâni pentru a intra în vigoare în cursul zilei de luni”, a menţionat Raed Arafat.

El a precizat că, în cadrul prelungirii stării de alertă, nu se mai găsesc propunerile privind „achiziţiile directe” sau alte propuneri „care nu sunt necesare în această fază”.

„Deci, veţi vedea o diferenţă între propunerile de acum şi situaţiile care au fost înainte în timpul stării de urgenţă şi în timpul în care am avut până acum, în care s-au permis anumite aspecte care nu mai sunt necesare”, a declarat Arafat.

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea