Rămâi conectat

Politică Administrație

Radu Vieru stabileşte „coordonatele degradării” municipiului Alba Iulia

Publicat

în

    Hotărât să candideze la fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia, tânărul nostru lider Radu Vieru se raliază la opinia critică a multor cetăţeni care îşi doresc să trăiască într-un oraş modern, civilizat, demn de gloria lui istorică: „Toţi vrem o Alba Iulie frumoasă şi dezvoltată. Să fim mândri că suntem albaiulieni. Să ne facă plăcere să ne plimbăm prin oraş, să putem arăta oraşul altora cu mândrie. După 1990, Alba Iulia a încercat să-şi recapete strălucirea pierdută a unei foste capitale a Transilvaniei. Şi toate administraţiile locale de după 1990 au declarat dezideratul renaşterii oraşului ca şi căpătâi al programului lor politic. Din păcate, după 22 de ani, s-a construit prea puţin în acest oraş, în schimb s-a distrus foarte mult. Nu e cazul şi timpul acum să enumerăm toate nenorocirile economice, sociale şi urbanistice care au marcat Alba Iulia în perioada menţionată, însă aş dori să supun atenţiei diriguitorilor oraşului, opiniei publice, albaiulienilor în general, două dintre multele coordonate ale degradării oraşului în care trăim.
Poate mulţi dintre albaiulieni au auzit în ultimii ani întrebarea: “Mergem la Cluj la un film, la Multiplex?”. Cu toţii ne aducem aminte de anii copilăriei şi adolescenţei, când împreună cu părinţii şi mai târziu, cu prietenii şi colegii, mergeam la un film la “Dacia” sau “Columna”. Ce a mai rămas din “Dacia” şi “Columna”? Jalnice locuri, ruşinoase. Dragi albaiulieni, practic, acest oraş, care se doreşte în mai puţin de 8 ani, Capitală Culturală Europeană, nu are nici măcar un cinematograf decent. Să nu mai vorbim de un teatru… Mulţi vor spune: “Hai domnule, cine mai merge acum la film? Toţi stau în casă şi vizionează filme pe DVD!”. Corect, poate nu mai există o masă aşa de mare de eventuali spectatori, dar de aici până a te situa la nivelul de comună din punct de vedere al cinematografelor din oraş, e cale lungă. Dezinteresul cras al conducerii urbei noastre în această privinţă este cât se poate de evident. În urmă cu câţiva ani, municipalitatea albaiuliană mai da o lovitură oraşului. Semnează un contract de asociere în participaţiune cu un SRL controlat de câţiva oameni de afaceri foarte influenţi din Alba pentru construcţia unui Mall pe amplasamentul fostului Stadion “Mecanica” din oraş. Nu judecăm acum  prevederile acelui contract şi câştigurile pe care muncipalitatea, de fapt noi toţi, ni se cuvin din asocierea cu pricina. Însă, mai marii oraşului nici măcar nu s-au catadicsit să impună viitorilor proprietari ai Mall-ului încorporarea în centrul comercial al unui cinematograf, aşa cum este firesc în cazul marilor centre comerciale moderne, din oraşele civilizate. Păcat! Mare păcat că acesta este nivelul la care s-au apărat interesele albaiulienilor din acest punct de vedere. Apoi, după cum ştim, se rade de pe faţa pământului, Stadionul Mecanica. Care, într-adevăr nu se afla într-o stare foarte bună, dar până una – alta era o bază sportivă a oraşului. În locul său, se “reabilitează” un teren de antrenament al Stadionului “Cetate”. Într-adevăr, această afacere este un mare câştig pentru albaiulieni, domnilor diriguitoiri ai acestui oraş! La momentul respectiv, conducerea oraşului a considerat că a construi un parteneriat public-privat, un mall pe locaţia fostului Stadion “Mecanica”  a fost o decizie optimă. Ţin să le reamintesc domnilor consilieri şi domnului Mircea Hava, că Alba Iulia este printre puţinele reşedinţe de judeţ din România care nu are în anul 2012 o Sală a Sportului!!! Da, dragi albaiulieni, aceasta este realitatea! Suntem de râsul ţării!!  Ruşinos dar adevărat! Invităm albaiulienii la un exerciţiu de imaginaţie: cum ar fi arătat o Sală Polivalentă modernă în locul fostului Stadion “Mecanica”?
Iată dragi albaiulieni două răni, două pete pe obrazul oraşului! Din postura de candidat al PNŢCD la funcţia de primar al municipiului Alba Iulia, consider unele dintre priorităţile majore ale oraşului, construirea unei Săli Polivalente şi reabilitarea cel puţin a unuia dintre cinematografele albaiuliene. Poate că pentru diriguitorii PDL-işti ai oraşului aceste două deziderate nu sunt printre priorităţi, însă pentru albaiulieni sunt! Sau mai aşteptăm să termine atotputernica şi atotştiutoarea firmă de construcţii Grup Corint –  Cetatea –  ca să poată să se apuce tot ei de cinematograf şi de Sala Polivalentă? Nu de alta, dar să ştim şi noi la ce să ne aşteptăm…

Biroul de Presă al PNŢCD
Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare