Rămâi conectat

Politică Administrație

Radu Cristian: În acest an, la Liceul German învață 338 de elevi și preșcolari iar educația NEMȚEASCĂ se face cu cadre didactice calificate, vorbitoare de limba germană

Publicat

în

Liceul German, singura unitate de învățământ cu predare în limba maternă germană s-a înființat în anul 2015, la solicitarea agenților economici dar și a părinților care își doreau pentru copiii lor să învețe într-o școală care să le ofere calitate învățării și mediu optim desfășurării procesului instructiv-educativ.

Astfel, din secțiile de limba germană care funcționau la Școala Gimnazială Nr.2 și Școala Gimnazială Petrești s-a format Liceul German, unitate de învățământ cu personalitate juridică. Începutul nu a fost ușor din pricina spațiilor școlare, dar începând cu anul școlar 2016-2017, Liceul German a primit spre administrare prin Hotărâre de Consiliu Local, clădirie situate pe strada Ștefan cel Mare nr. 7 și nr. 1, unde funcționează și câteva clase ale Liceului Tehnologic Sebeș.

Și pentru că educația NEMȚEASCĂ înseamnă calitate și nu cantitate, la Liceul German sunt încadrate cadre didactice calificate, vorbitoare de limba germană în proporție de 97% și 3% în curs de calificare. De asemenea, din bugetul local, la solicitarea administrației liceului s-au renovat interioarele sălilor de clase,s-a rezolvat problema gravă cu mirosul provenit de la grupurile sanitare și instalația de canalizare veche, s-a introdus apa caldă la băi, etc. De aceste renovări, considerate de unii “mulgere de bani de la bugetul local”, beneficiază în prezent peste 500 elevi (atât ai Liceului German, cât ai Liceului Tehnologic) .

Elit - Gustul Desăvârșit

În anul școlar 2017-2018, la Liceul German nu s-a realizat clasa a IX-a, motivul principal fiind numărul mic de elevi din clasele terminale preluate din secțiile de limba germană. Acest fapt nu se va mai repeta în viitor, ne asigură conducerea Liceului German, datorită faptului că cererea pentru înscrierea în clasele de început fiind într-o continuă creștere (în prezent, la ciclul primar învață aprox. 200 de elevi și la ciclul gimnazial aprox. 94 de elevi).

Unii elevi nu sunt pregătiți a face față unui învățământ în limba germană maternă. Acesta implică un efort în plus,  necesar frecventării cursurilor în limba germană (ore în plus de limba germană în orarul zilnic, o teză în plus și o probă în plus la Examenele Naționale și Bacalaureat Național), deși pe termen lung, în plan profesional vor fi avantajați.

Deși la început de drum, rezultatele calității educației la Liceul German nu au încetat să apară. Datorită profesionalismului cadrelor didactice și interesului pentru învățătură a elevilor, Liceul German s-a situat în top 10 la promovabilitate în Evaluarea Națională la clasa a VIII-a din județul Alba, s-a participat și s-au obținut premii I, II, III și mențiuni la olimpiade și concursuri școlare județene și naționale de limba germană, matematică, limba romănă și educație civică.

De asemenea, s-a încheiat un Parteneriat Educațional cu școala “ Dr. Wilhelm Polthier Oberschule Wittstock” din orașul Brandenburg, Germania, în urma căruia s-au desfășurat și se desfășoară în continuare schimburi de experiență între elevii și profesorii celor două instituții de învățământ.

Așadar, prin înființarea și dezvoltarea acestui Liceu German cu dascăli calificați și vorbitori de limba germană se oferă municipiului și județului nostru forța de muncă calificată pentru agenți economici și un renume important adus prin delegații germane orașului Sebeș, cu care suntem înfrățiți și cu care se pozează edilii orașului prin presă.

Radu Cristian, consilier local, Sebeș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dorin Nistor: „La Sebeș a fost turnată fundația noului liceu tehnologic. Până la finalul anului estimăm că vor fi realizate lucrările de zidărie, iar în sezonul rece se va lucra la interioare.”

Publicat

în

Comunicat de presă| Dorin Nistor: „La Sebeș a fost turnată fundația noului liceu tehnologic. Până la finalul anului estimăm că vor fi realizate lucrările de zidărie, iar în sezonul rece se va lucra la interioare.”

Una din cele mai importante finanțări nerambursabile atrase de echipa primarului Dorin Nistor din cadrul primăriei Sebeș este cea destinată construirii unui nou liceu tehnologic, la Sebeș: 27.308.048,99 lei, prin Programul POR 2014-2020.

Miercuri, 6 iulie 2022, a fost turnat planșeul peste subsol, estimându-se că până la finalul anului vor fi încheiate lucrările de zidărie, astfel încât, în sezonul rece să se poată interveni pentru amenajările interioare.
Conform contractului adjudecat prin licitație publică de compania Lincoln Plus, termenul de finalizare este 30noiembrie 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

Va rezulta o clădire nouă și modernă pentru Liceul Tehnologic Sebeș, care va cuprinde: 34 de săli de clasă, 3 laboratoare de informatică, un laborator de fizică, un laborator de mecanică, un laborator de chimie, o sală profesorală, o sală de festivități, o sală de sport, realizarea sistemului de încălzire centralizat, amenajarea curții și a terenului aferent liceului, amenajarea terenului de sport în curtea liceului, branșamentele la rețelele de utilități. De noua clădire vor beneficia cei 777 de actuali elevi, urmând ca unitatea școlară să crească până la numărul de 900 de elevi.

„În mod simbolic, la temelia noii clădiri am zidit memoriile academicianului Dorin Pavel, «Arhitectura apelor», ca un omagiu adus părintelui hidroenergeticii românești, o mare personalitate a acestor locuri, urmând ca acesta să fie și mentorul generațiilor de tineri care vor studia la noul liceu tehnologic de la Sebeș”, a transmis primarul Dorin Nistor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu Marcel: Implementarea PNRR şi absorţia banilor europeni rămân o prioritate pentru miniştrii Partidului Social Democrat

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu Marcel: Implementarea PNRR şi absorţia banilor europeni rămân o prioritate pentru miniştrii Partidului Social Democrat

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă poate reprezenta ultima oportunitate substanţială pentru comunităţile locale din România de a mai recupera din decalajele de dezvoltare dintre noi şi Europa Centrală sau de Vest.

Partidul Social Democrat este puternic ancorat în actul de guvernare, miniştrii PSD accelerând discuţiile cu instituţiile europene pentru deblocarea anumitor #proiecte de interes naţional, care nu au fost cuprinse în proiectul iniţial al #PNRR redactat de „partidul salvator din România”, care acum se dezintegrează de la o zi la alta.

Ca şi în primul trimestru al anului trecut, miniştrii Partidului Social Democrat îşi vor demonstra profesionalismul rezolvând integral toate #jaloanele din PNRR care le revin pentru a accelera şi impulsiona atragerea fondurilor europene. De altfel, jaloanele care revin miniştrilor PSD au fost în mare parte îndeplinite, majoritatea celor care încă nu au o rezolvare regăsindu-se la ministere conduse de partenerii actualei coaliţii.

Elit - Gustul Desăvârșit

În concluzie, jaloanele care sunt în sarcina PSD sunt într-un stadiu avansat al clarificărilor tehnice sau au depins de dialogul cu alte instituţii internaţionale – deci micile întârzieri nu pot fi imputate miniştrilor PSD.

Cel mai mare partid din România rămâne cel mai puternic partener al fiecărui român în parte, fie că vorbim despre sprijinul acordat autorităţilor locale pentru accesarea fondurilor structurale, fie că vorbim de criza economică sau cea energetică.”

Deputat PSD de Alba,
Tuhuț Radu Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

DEMISII și excluderi în PSD Teiuș: Consilierului local Ovidiu Cordoș pleacă din funcție

Publicat

în

DEMISII și excluderi în PSD Teiuș: Consilierului local Ovidiu Cordoș pleacă din funcție

Există tensiuni în acest moment la nivelul PSD Teiuș, din cauza demisiei consilierului local Ovidiu Cordoș, membru al partidului majoritar.

Mai mult, potrivit surselor ziarulunirea.ro, vineri, în cadrul unei ședințe al biroului politic local, ar urma să se decidă soarta altor trei consilieri social-democrați.

Contactat pentru un punct de vedere referitor la această situație, primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai, nu a fost disponibil.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Îndepărtăm pe toți cei ce îndrăznesc să aibă idei, păreri, alte puncte de vedere, diferite de ale Conducătorului Suprem.

Ne întoarcem la vremurile apuse, când dictatura ne conducea cu mână de fier ?”, a fost reacția unor membri, în legătură cu prezentul conflict.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare