Ziarul Unirea

Radu Coclici: Cetatea Aiudului merită să fie pusă în valoare

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Cetatea Aiudului este cel mai important obiectiv turistic din Aiud. Din păcate, ani de-a rândul a fost ignorat de guvernele care s-au perindat, astfel că abia acum se fac primele lucrări de reparaţii din ultimii 30 de ani. Reabilitarea cetăţii nu înseamnă doar reabilitarea unui monument istoric, ci va oferi şansa municipiului de a deveni o destinaţie turistică de prim rang.
La Aiud, cercetările arheologice au relevat existenţa unei aşezări daco-romane din secolul III, peste care ulterior a fost înălţată o fortificaţie de pământ. Peste această fortificaţie a fost ridicată cetatea, în două faze. Cercetările arheologice au descoperit prima fază ca având loc în secolul XIV. Aceste date intră în contradicţie cu tradiţiile locale săseşti, care indică ridicarea cetăţii înainte de marile invazii ale tătarilor din 1241, dar nu a putut fi confirmată această ipoteză. În prima fază, cetatea era de fapt o biserică fortificată, similară multor alte biserici fortificate transilvănene. A doua fază de construcţie a Cetăţii Aiudului a avut loc în perioada secolelor XVI-XVII. Forma actuală a cetăţii a fost definită în cea de-a doua fază de construcţie, când zidurile au fost extinse. Planurile de reabilitare a cetăţii sunt mai vechi. Mai precis, din septembrie 2008, când consilierii locali au aprobat, la iniţiativa primarului Mihai Horaţiu Josan, studiul de fezabilitate al investiţiei, estimat la o valoare totală a lucrărilor de aproximativ 20 de milioane de lei. A urmat un lung şir de discuţii şi intervenţii la ministerele de resort, dar fără rezultat. Aiudul nu a primit bani nici măcar pentru intervenţiile urgente la zidurile cetăţii. Primăria a încercat să obţină finanţarea necesară pentru reabilitarea Turnului Măcelarilor şi pe un proiect lansat de Ambasada SUA, dar cererea a fost respinsă din cauză că ambasada era interesată să finanţeze integral proiecte care vizau obiective culturale, istorice, iar valoarea totală a lucrărilor prevăzute pentru cetatea din Aiud era mult prea mare. În tot acest timp, municipalitatea a insistat cu consecvenţă în scopul obţinerii fondurilor necesare proiectului de reabilitare a cetăţii. Direcţia Tehnică de Restaurare a Monumentelor Istorice, din cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului, a dat un răspuns favorabil abia anul trecut, când a comunicat primăriei că proiectul tehnic “Reabilitarea Cetăţii Aiudului” a fost înaintat Ministerului Culturii şi Patrimoniului, în vederea avizării şi a fost inclus în Programul Cultural Pilot 2011-2012, pentru finanţarea lucrărilor. Documentaţia tehnică vizează reabilitarea zidului de incintă cu 8 turnuri pe diverse planuri poligonale, Castelul princiar Bethlen, înglobând turnul porţii, cu intrarea principală în incintă şi clădirile din exteriorul cetăţii, alipite zidului de incintă. Primele lucrări care vor fi executate sunt cele de intervenţie de maximă urgenţă asupra clădirilor din ansamblul cetăţii, ţinând cont de starea avansată de degradare a unor părţi din structura de rezistenţă şi pentru care a fost alocată suma de un milion de lei, urmând ca restul de 19 milioane de lei să fie alocate în anii următori.
Alături de primarul Mihai Horaţiu Josan voi face toate demersurile pentru ca municipalitatea să primească toate fondurile de care are nevoie, astfel încât Cetatea Aiudului să devină o atracţie turistică de calibru. Îmi doresc ca oraşul să se poată dezvolta graţie turiştilor şi investitorilor care vor veni aici.

Radu COCLICI, candidatul USL la
Camera Deputaţilor în
Colegiul Aiud – Ocna Mureş

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Sorin Ioan Bumb: Senatul a aprobat acordul cu SUA pentru modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă

Ședința Senatului de ieri, 22 iunie, constituie un moment istoric pentru siguranța energetică a României și pentru viitorul energiei nucleare… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

14 Comentarii

Horea 20 noiembrie 2012 at 13:11

„Cetatea Aiudului merită să fie pusă în valoare”

E foarte adevarat; MERITA!
Baiul e ca doar in campaniile electorale se mai repara cate ceva pe la cetate. Dupa campanie totul ramane in respectivul stadiu.
Si tot asa pana la o viitoare … campanie.

Victor 20 noiembrie 2012 at 16:39

Ai putintica rabdare. In primavara va fi referendum pentru suspendarea lui Basescu.
Deci iar se mai dă 1 milion de lei si iar se mai pun niste țigle pe acoperisul ciuruit al Cetații.

Horea 20 noiembrie 2012 at 17:54

Cu banii cheltuiti pentu un eventual referendum, chiar ca s-ar putea amenaja total CETATEA din Aiud.

Si atunci, oare ce-i mai important?

Aurelian 20 noiembrie 2012 at 13:42

Coclici, a scimbat WHISCKY-UL, cu vinul de la Aiud, de tip „Porto”, de 15º, si s-a indragostit de Cetatea Aiudului!

Ionica 20 noiembrie 2012 at 14:23

Idiotenie de la centru sa-l mai propui pe Coclici pentru Parlament! Ce initiativa are omu asta, vai de capul lui!

Mariusica 20 noiembrie 2012 at 14:33

Bre, Coclici ai gresit fundalul- nu gasesti alcool acolo fratioare. Ti-a recomanda un fundal cu o carciumioara. Asa te-ar recunoaste camarazii si ai avea votanti! Josan e bine langa tine. Rusu, fac pariu, ca obligat de sefii de partid a stat la poza.

Tetea 20 noiembrie 2012 at 15:12

Mariusica tata sa stii ca fundalul chiar daca nu este unul potrivit cel putin incadrarea este potrivita alaturi de betivul sef din Aiud ,mare amator de excursii si festivaluri pe banii aiudenilor si de neveste de colegi consilieri!:)

Tetea 20 noiembrie 2012 at 15:21

Domnule Cock*lici acum o intrebare :concret ce ai facut pt Aiud in precedentii ani din postura de parlamentar?…spune doar un singur lucru!…bine fara beriile si betiile ce le-ai tras prin tara si strainatate precum edilul nostru sef ca asta stim ca tot pt noi ai facuto ca tu de fapt nu ai fii vrut!…Aiudul este varza draga omule pt ca in Aiud se asfalteaza trotuarele si se paveaza soselele intelegi cat de profesionisti sunteti voi astia din poza!…acum circula zvonul ca se face parc fotovoltaic in Aiud poate cu ocazia asta ne aprinde domnul Joarsa*n si becurile care le-a stins ca nu avea bani orasul sa plateasca energia electrica desi ma indoiesc ca asa ar avea mai putini bani de bautura !

Parerea mea... 20 noiembrie 2012 at 17:11

CEA MAI TARE POZA din aceasta campanie. 3 Doamne si toti 3!!! Astia au saracit Aiudul de la revolutie incoace. Cei 2 apostoli ai lui Bachus(Josan si Rusu)s-au perindat pe rand la primaria Aiud. Rezultatul se vede domnilor…Pusca si cureaua lata…ce betzii trageam odata!!!
Cat de mult tupeu jegos tre’ sa ai ca sa faci poza asta!!! penibili, penibili!!! Hhuuuoooo !!!

radu 20 noiembrie 2012 at 18:29

ce fete au ,doamne fereste

sucu 20 noiembrie 2012 at 19:06

Astora nu le place alcoolul ,cu siguranta servesc doar…sucuri!!!

Aiudeanul 20 noiembrie 2012 at 19:35

Bine, domnule Coclici…si pana acum de ce nu ai pus-o in valoare?

Ivan Turbinca 20 noiembrie 2012 at 22:10

Daca „astia trei” au prapadit Aiudul oare cine”ARD-de-i-ar” focul IADULUI au prapadit tara asta?Nu cumva Basescu si „OLIGOFRENII” lui? Mai vedeti-va de treaba mai habaucilor ca sfarsitul este nesperat de aproape.O sa deveniti toti niste pirati ratati alaturi de piratul sef de care o sa se mai auda doar prin lanurile ce trebuie aparate de”ciori ” ca si tine !!!!!!!

Status Quo 21 noiembrie 2012 at 10:22

Ivane,
beutul de vodca iti face rau. Ti s-au intunecat mintile mai baiete si ai cam luat-o pe aratura. Vezi-ti tu de oligofrenii tai ca ai marfa, nu gluma.

Marfa proasta ce sunteti voi astia sustinatorii turmei USListe. Voua nu va pasa de tara asta ci doar de burdihanul vostru plin de beutura si mancare.

Pensia si ajutoarele sa va vina – mai habaucilor – ca de restul prafu sa se aleaga. Ati stricat socialismu’ acu stricati si capitalismu’ mai ratatilor.

Niste natarai care dau in gropi cu ifose de patrioti.

Comentariile sunt oprite