QUO VADIS?

După 12 ani de politică, Adrian Teban întreabă: “QUO VADIS?” 

În 3 februarie s-au împlinit 12 ani de când am decis să îmi asum responsabilitatea publică şi politică, acceptând invitaţia organizaţiei PNL Cugir de a candida la primăria oraşului. De atunci şi până în prezent mi-am pus întreaga mea capacitate pentru a demonstra că se poate face performanţă administrativă şi politică oriunde, chiar şi acolo unde lucrurile par iremediabil pierdute. Trebuie doar să îţi doreşti acest lucru şi să nu te abaţi de la câteva principii simple, dintre care consider esenţial să respecţi ordinea priorităţilor pe care le deserveşti: interesul public, urmat de interesul de partid şi abia la urmă, după ce acestea au fost atinse, să te gândeşti la interesul personal. Ion I.C. Brătianu spunea că “un partid politic nu poate fi un instrument de rezolvare a intereselor şi ambiţiilor personale, ci de promovare şi satisfacere a nevoilor generale.”

ELIT

Am văzut de multe ori acest principiu încălcat cu seninătate. Mi-aş dori să pot spune că am fost surprins de fiecare dată, însă nu am fost. Ceea ce totuşi m-a surprins constant a fost că cei care puneau interesele proprii sau de partid înaintea interesului public se aşteptau (cu aceeaşi seninătate) să aibă rezultate electorale.

Este cazul celor care au renunţat la alegerile în două tururi, deşi orice om normal înţelege că interesul general este acela de a avea oameni reprezentativi şi legitimi în funcţiile publice. Alţii, străini de orice principiu deontologic şi ignorând criteriile de competenţă, şi-au angajat soţiile, copii, nepoţii, etc. în cabinete, cu toate că mult mai mulţi oameni din rândul propriului partid sau din societate puteau ocupa cu profesionalism aceste funcţii. Unii au crezut că pot lua decizii ca pe moşia lor, fiind superficiali cu nevoile, aşteptările şi părerile celor ce contează cu adevărat. Nu puţini au fost cei care s-au preocupat de propria îndestulare, mai multe decât de problemele celorlalţi şi pe urmă cereau votul populaţiei, trimiţând tinerii la campanie “door to door”.

Sunt câteva dintre multele motive care mă determină să mă întreb: în ce direcţie o luăm? Oare putem înţelege ce ne-au învăţat Bratienii cu privire la performanţa politică sau lăsăm politica celor care cred că pot câştiga voturi cu altfel de “principii”? Dacă alegem a doua variantă, atunci să ne amintim că problema cu voturile este foarte grea: s-ar putea să le câştigi, însă vine timpul când trebuie să ştii foarte clar ce faci cu ele, altfel te vor zdrobi. Deci nu voturile sunt miza! Voturi s-au mai câştigat, promisiuni s-au mai făcut, alianţe, chiar neaşteptate, s-au mai construit, dar în acelaşi timp s-au risipit speranţe, au crescut amăgiri, s-a pierdut încredere.

ADEZIUNE PLUS

Fără nici cea mai mică intenţie demagogică, va spun că SPER că trăim alte vremuri. Vreau să cred că electoratul s-a maturizat, că este mai exigent cu oamenii politici, că tacticile parşive şi mincinoase nu mai prostesc decât o mică parte a societăţii.

Într-adevăr, oamenii ne-au transmis deja mesajele cu privire la nevoia de schimbare, au amendat ce s-a întâmplat în politica de până acum. După mult timp, am auzit din nou vocea tinerilor care cer schimbarea profundă. E timpul să ne întrebăm: ce facem noi cu această nevoie de schimbare? Ţinem cu adevărat cont de ea sau doar ne prefacem? Vom asculta în continuare glasul celor care opun rezistenţă la schimbare, sau îi vom asculta pe cei mulţi care au nevoie de altceva?

La rândul lor, oamenii trebuie să înţeleagă că nu-şi mai permit să fie indiferenţi la viaţă politică, pentru că somnul raţiunii naşte monştri. Am auzit de multe ori afirmaţia “nu mă interesează politica”. Ba chiar am auzit şi politicieni care spun “eu nu fac politică”(??). Convingerea mea este că pe toţi trebuie să ne preocupe politica, pentru că prin politică se trasează direcţii, se iau decizii cu impact general. Am văzut cât ne-a costat uşurinţa cu care o parte importantă a electoratului şi-a vândut votul pentru o porţie de cârnaţ cu fasole sau pentru o găleată. Ne-a costat nici mai mult, nici mai puţin de 26 de ani. De aceea, e timpul ca cetăţenii să se întrebe: schimbarea trebuie să se producă doar în politică sau trebuie să înceapă cu fiecare în parte, pornind de la atitudinea faţă de vot până la decizia de a te implica activ atunci când crezi că poţi face ceva pentru binele comun?

           Vă întreb pe voi, cei care activaţi în partide politice, dar mai ales, pe voi, cei care priviţi spre scena politică şi speraţi o dată la patru ani că lucrurile se vor schimbă: QUO VADIS? SUNTEM PE DIRECŢIA CARE TREBUIE?

Tu ce zici? Ar fi timpul să spui ceva…..

Adrian Teban, un om cu aspirații liberale

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

USR Alba, o nouă ”propunere cu cântec” pentru fucția de subprefect. După un fost condamnat penal, un fost polițist cu o facultate neautorizată

USR Alba, o nouă ”propunere cu cântec” pentru fucția de subprefect. După un fost condamnat penal, un fost polițist cu… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

15 Comentarii

pilu 5 februarie 2016 at 10:59

Redau din ce ai spus :
”Este cazul celor care au renunţat la alegerile în două tururi, deşi orice om normal înţelege că interesul general este acela de a avea oameni reprezentativi şi legitimi în funcţiile publice.”
”oamenii ne-au transmis deja mesajele cu privire la nevoia de schimbare”
Prin fraza asta v-ati descalificat, ca impreuna cu PSD-ul v-ati dat mana si ati facut-o. Acum ca va dati seama ca sunteti pe o cale perdanta, urlati de mama focului.
Ce fel de oameni v-au transmis masaje (mare minciuna), cand electoratul este in adormire.
Ai intrat de 12 ani in politica si inca te ti de aberatii. Nici dupa alti 12 ani nu iti dai seama ca faci parte dintr-o politica de partid total impotriva bunului mers al societatii romanesti.
Te intreb : vrei sa fie incalcata o lege care nu va convine ? Probail spui, nu, atunci tot ce scrie mai sus este o gulguta tebanista.

S 5 februarie 2016 at 12:52

Il sfatuiesc pe Teban, sa il intrebe pe Senatorul „Fonfo”, cum s-a votat, acesta lege electorala, si cine a votat-o! Acum, ca Ciolos, nu vrea „sa scoata carbuni aprinsi din foc cu mana lui, pentu voi” tu te intrebi „QUO VADIS”! Daca tot esti „raspopit”, de ce „nu ii afurisesti”?

Laura 5 februarie 2016 at 18:48

Intrebare: QUO VADIS ?

Raspuns: LA DNA !

HH 5 februarie 2016 at 12:11

EU SPUN CA OAMENII CU ASPIRATII CU ADEVARAT LIBERALE SI ONESTI SA FACETI UN PARTID CU ADEVARAT NOU, NU SA ACEPTATI LANGA VOI PSEUDOLIBERALI CARE PANA IN 2007 AU FACUT PARTE DIN INTERNATIONALA SOCIALISTA, IAR APOI AU FOST ALATURI DE BASESCU CEI CARE AU COMPROMIS IDEEA DE ” DREAPTA” IN ROMANIA, AU REVITALIZAT PRIN ACEASTA PSD-UL , SI ACUM AU COMPROMIS SI PNL, PENTRU MINE IREMEDIABIL !

S 5 februarie 2016 at 12:41

Da mai @HH, sa se inscrie toti, in „barca lui Tariceanu”, francmasonul de grad 33, care a „fericit” Romania, ca a cheltuit bugetul statului plus alte vreo 68 miliarde(de euro), in ultimii 2 ani cand a fost Primministru, fara sa faca 1 m de autostrada, ca la un moment dat nimeni nu mai imprumuta Romania cu bani, dupa capul tau(crepatiar capul, ca asa injura un sectant baptist), ca el ii „singurul liberal adevarat”! Ba mai mult, a dat petrolul din „Platoul continental” al Insulei Serpilor, unui SRL, cu capital social de 100€, inainte de a fii castigat la CEDO! Acum in Senat, a ajuns, „singurul avocat” al marilor corupti, vezi „biletelul roz”!

HH 5 februarie 2016 at 23:05

TOVARASE, VORBEAM DE UN PARTID NOU ! CALMEAZA-TE SI GANDESTE !

S 8 februarie 2016 at 14:10

Mai @HH, nu am folosit „termenul” tovarase, sau cetatene, nici cand era obligatoriu prin lege(exceptie facand stagiul militar), asa ca de si „neocomunismul”, ii acum la moda si prin Occident, nu ma simt atras de acest curent! Te sfatuiesc sa-ti cauti in alt loc, eventualii adepti!

adi 5 februarie 2016 at 14:45

„Alţii, străini de orice principiu deontologic şi ignorând criteriile de competenţă, şi-au angajat soţiile, copii, nepoţii, etc. în cabinete, cu toate că mult mai mulţi oameni din rândul propriului partid sau din societate puteau ocupa cu profesionalism aceste funcţii ”

ce sa spun ne-am lamurit de profesionalismul membrilor de pardid promovati cu hei-rupul in functii in institutii in care nu aveau ce cauta si unde erau specialisti care puteau fi promovati

Mihai 5 februarie 2016 at 16:09

Mare adevăr grăiţi domnule primar. Sunteţi o pasăre rară în politica din judeţul Alba. Singura soluţie pentru a ieşi din situaţia în care ne-au băgat toţi securiştii din ultimii 25 de ani este ca tinerii să intre în politică. Totuşi părerea mea este că nu trebuie să aşteptaţi să vină ei către partide, pentru că există o mare probabilitate să vină mulţi (nu toţi) intersaţi de funcţii, nu de altceva, trebuie să ieşiţi între oameni şi să-i căutaţi pe cei mai buni, să îi convingeţi şi apoi să îi susţineţi să se implice pentru comunitate. Doar atunci putem spune că suntem pe drumul cel bun. „Un partid poate lupta contra altora ca să dărâme o stare de lucruri, dar ca să zidească trebuie ca naţiunea întreagă, toate partidele să dea concursul lor; altminteri, ceea ce unii vor edifica, alţii vor surpa”.

ZU-ZU 5 februarie 2016 at 16:43

Cita ipocrizie in acest articol.Au trecut 26 de ani de asteptari…..spune autorul. Pai voi”liberalii”unde ati fost pina acum?Ce ati facut in acest timp?.La alegerile anterioare ati avut ca slogan -O alta ROMANIE-!!!.Ce ati facut pentru a materializa acest lucru?.Nu ati facut nimic.ba mai mult ati votat alaturi de PSD,alegerea intr-un singur tur.Acum v-ati desteptat-vezi Doamne- si nu o mai vreti.Ce lipsa de caracter,ce ipocrizie.De fapt voi nu sunteti liberali.Nu stiti cu ce se maninca liberalismul.Sunteti niste diletanti care v-ati inscris intr-un partid pentru a avansa ,deoarece individual nu va duce capul.V-ati inhaitat cu PSD-ul in 2012,acum cu votul intr-un singur tur.Nu sunteti mai buni ca ei.CE vreti de fapt?.Mai taie-o Tebane.! Nu cred ca mai prostesti prea multi

Miki 5 februarie 2016 at 18:19

foarte multă ipocrizie în acest articol. Tu vorbești de angajări tu care ai populat toată primăria cu neamurile tale, tu vorbești de liberali, care liberali că toți sunteți angajați numai la stat că nu sunteți în stare să ascuțiți nici o sapă, voi numai în gașcă savurați banul public. Ai apărut ca o zână Chiar crezi că mai păcălești încă o data Cugireni? Ți-ai bătut joc de oraș și acum apari nou nouț. Rușinică… Trage pe dreapta și folosește ce ai agonisit că nu se știe cât mai ține norocu.

Miki 5 februarie 2016 at 18:28

Cred că e prea mult Tebane ai ajuns ca Voicu pune punct…

Iulius Caesar Mall 5 februarie 2016 at 22:29

Bai tebane cu t mic dute si te culca ma ca de ipocriti neam saturat. Ia zi ma la ce nivel era cariera ta si in ce domeniu, la momentul cand ai ajuns primar? Iti spun eu ma ca poate nai fost atent si tea luat viata prin surprindere, nu erai nicaieri ma! Ai ajuns primar si teai apucat sa faci cariera din asta. Traiesti din banii nostri ma si tu si simedru si toata ceata cugirului. Nati fost in stare sa faceti nimic in viata decat sa trageti bani de la buget. Nati demonstrat nimic nicaieri nici inainte nici in timp ce. Tu vii ma sa vorbesti de tineri in politica? Ce tineri au crescut ma pe langa tine la cugir sau la alba? Iai calcat pe cap pe toti sa nu cumva sati ia fata. Incotro mergem intrebi? Esti penibil, tu ar trebui sa mergi oriunde altundeva decat in vreo functie publica. Nai fost in stare sai tii piept lu mircica in marele pd, tea facut ala praf si pulbere. Un papa lapte ca tine nu are ce cauta in viata publica. Si ca tine s multi si sunteti nesatui si nu va mai opreste nimenea.

anti-politicieni(mafie) 6 februarie 2016 at 0:09

…” să nu te abaţi de la câteva principii simple, dintre care consider esenţial să respecţi ordinea priorităţilor pe care le deserveşti: interesul public, urmat de interesul de partid şi abia la urmă, după ce acestea au fost atinse, să te gândeşti la interesul personal „…. Bai tEBANE,ce te-ai spart tu in figuri,respectind prioritatile enumerate de tine. Vai de ei cujireni,ca ti-ai batut joc de ei,in ultimul hal. Sa enumar eu,cateva dintre „prioritatile” tale…AROGANTAAA ENORMA,MAFIA CONDUSA TE TINE JEFUIND BANUL PUBLIC(dale,fotbal,terenuri,paduri,etc),ANGAJAREA TUTUROR NEAMURILOR TALE SI PILOSILOR DIN PARTID,IN TOATE DOMENIILE DE ACTIVITATE,IN SPECIAL IN PRIMARIA CUGIR,ESTI INCONJURAT TOT DE „SPECIALISTI” si multe altele(nu-mi ajunge spatiul). Ai avut „dascali” buni in partid,pe care de multe ori i-ai intrecut,in „realizari”. Dar se vede din comentariile celorlalti,cam ce fel de poama esti. Sper sa nu mai fie inca odata tampiti cujirenii.

Robin Hood 6 februarie 2016 at 18:26

Bravos comentatori, felicitări celor care au postat! O analiză mai bună nici că se putea despre acest mărunt funcționăraș cu bărbiță. Un singur lucru nu știati. Mesajul nu este al lui teban. Nu-l duce capul la o astfel de analiză. Altcineva e autorul afirmațiilor din articol. De unde literatură, de unde analiză cu întrebare în latină?Talentul lui nu e cuvântul. E forța banului. Atât. Restul e gol, goluț, goluț. Penibil!

Comentariile sunt oprite