Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Purtata”- Jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave va fi promovat printr-un proiect finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național

Publicat

în

„Purtata” – Jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave va fi conservat, promovat și valorificat printr-un proiect al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, care este finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul, care a fost scris de specialiștii instituției de cultură, presupune o cercetare etnografică a jocului de femei și fete de pe Valea Târnavelor, din județul Alba, conștientizându-se astfel rolul și importanța moștenirii culturale a satului tradițional românesc.

Electrica Furnizare Discount

„Proiectul reprezintă una dintre acțiunile specialiștilor Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba pentru păstrarea și promovarea zestrei de tradiții și obiceiuri specifice satului românesc. Astfel, proiectul se va axa, atât pe aducerea în actualitate a jocului de femei și fete, printr-o abordare alternativă: spectacol și expoziții de fotografie în spatii convenționale și neconvenționale, editare de carte, realizare de film documentar și ilustrare în mediile virtuale, cât și conservarea acestui valoros material coregrafic specific zonei Târnavelor. Credem că este o ocazie deosebită de a cerceta amănunțit un obicei cu valoare de tezaur etnofolcloric, pe care îl putem păstra apoi în zestrea de tradiții a județului Alba”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Membrii echipei Centrului de Cultura „Augustin Bena Alba” vor derula în următoarele luni o cercetare coregrafică în zona Târnavelor în vederea identificării și culegerii purtatelor păstrate în memoria colectivă. Activitatea de culegere și cercetare a proiectului se va organiza în localitățile Căpâlna, Feisa, Biia, Cetatea de Balta, Crăciunelu de Sus, Sâncel, Pănade, Iclod, Crăciunelu de Jos, Tăuni, Lunca, Lupu – vetre folclorice unde s-au practicat aceste jocuri de femei și fete.

Prin intermediul proiectului, specialiștii au șansa de a studia aprofundat jocurile de femei și fete ale acestei zone, din păcate, până acum, puse prea puțin în valoare.

Ulterior, purtatele culese pe parcursul mai multor luni vor fi transcrise melodic și coregrafic, urmând a fi tipărită o carte. Concomitent, se vor realiza expoziția fotografică și filmul documentar cu purtatele de pe Târnave. Suitele coregrafice din zona Târnavelor și produsele proiectului (carte, film) vor fi promovate printr-un spectacol muzical-coregrafic în aer liber organizat la Alba Iulia. Interpreți de marca ai folclorului românesc din zona Târnavelor și din țară, alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, vor susține recitaluri pentru publicul albaiulian.

Vor fi sărbătoriți și promovați instructorii și purtătorii de folclor coregrafic din localitățile cercetate, astfel încât activitatea lor să beneficieze de recunoaștere și vizibilitate în rândul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.

„Purtata” – Jocul fetelor și nevestelor este un dans popular interpretat numai de femei și este specific satelor de pe Valea Târnavei. Originea acestui obicei coregrafic se pierde în timp, undeva la mijlocul Evului Mediu. Versurile rostite de femeile, care participă la „Purtată”, s-au transmis oral, din generație în generație, iar pașii de dans au fost învățați de fetele din zonă de la mamele lor.

Coregrafia presupune un dans realizat de un șir de femei, care pășesc în ritm cadențat, una în spatele celeilalte, cu opriri și retrageri pe pas. În tot acest timp, fetele și nevestele interpretează un cântec specific, fără însă a fi acompaniate muzical.

Publicitate

Ştirea zilei

29 iulie – Ziua Imnului Național al României

Publicat

în

29 iulie – Ziua Imnului Național al României

În fiecare an, la 29 iulie, se sărbătorește Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.

La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.Ziua imnului national

Electrica Furnizare Discount

Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști, pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn „o adevărată Marsilieză românească”.

Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în Al Doilea Război Mondial.

„Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987 și în timpul Revoluției din decembrie 1989.

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Cale liberă pentru MEGAINVESTIȚIA de la Decea. Belgienii au primit ultima aprobare, pentru investiția de 40 de milioane de lei

Publicat

în

După luni de așteptare, belgienii de la Industrial and Logistics Developments NV au primit, în sfârșit, ultima aprobare pentru construirea unuia dintre cele mai mari terminale logistice din Transilvania. Administratorul public al comunei Mirăslău ne-a anunţat că la începutul acestei luni firma belgiană Industrial and Logistics Developments NV a primit și autorizația de construcție pentru porțiunea de teren extravilan și poate începe construcția.

„Suntem bucuroși că s-a finalizat obținerea tuturor actelor pentru începerea construcției acestui terminal. Terminalul logistic de la Decea este o investiție estimată la circa 30-40 de milioane de lei și va crea aproximativ 400 de locuri de muncă”, spune Aurel Mărginean, administratorul public al comunei.

Electrica Furnizare Discount

Terminalul va dispune de un racord la calea ferată a magistralei 300 Teiuș-Războieni, urmând să fie finalizat în termen de 8 luni de la demararea lucrărilor, obiectiv pentru care firma belgiană Industrial and Logistics Developments NV va cheltui nu mai puțin de 2,5 milioane de euro. Pe lângă racordul de cale ferată de 1,6 km până la intrarea în terminal, aici vor fi încă 6 linii de garare cu lungimi utile de 350 – 400 metri. Suprafaţa ocupată de lucrările de cale ferată este de 18.600 mp, pe teren proprietate a domeniului public al comunei Mirăslău, din care 15.000 mp sunt ocupaţi numai cu dispozitivul de linii de incintă.

Administratorul public Aurel Mărginean ne-a mai informat că în toamna lui 2018 aleșii locali au aprobat închirierea prin licitație publică a terenului aflat în proprietatea privată a comunei Mirăslău în suprafață totală de 269.076 de metri pătrați, format din 5 parcele. Durata închirierii este de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire prin acordul părților, iar prețul de pornire a licitației a fost de 0,21 euro/mp/an. După aproximativ o lună, Consiliul Local Mirăslău a aprobat contractul de închiriere a terenului respectiv către Industrial and Logistics Developments NV, la prețul de 0,21 euro/mp/an, respectiv 56.505,96 euro/an și, conform cu contractul încheiat, partea belgiană s-a obligat să achite în avans suma de 339.035,76 de euro, reprezentând chiria pe o durată de 6 ani de folosință a terenului.

Terenul în suprafață de 26,91 ha este situat în partea vestică a localității Mirăslău, în intravilan, la sud de DN 1 – E81 și de Autostrada A10 Sebeș – Turda, iar în documentația luată în calcul investitorul propune amenajarea terenului și a acceselor auto și de cale ferată, pentru înființarea unei zone industriale cu profil mixt, logistic și producție, inclusiv terminal intermodal pentru containere.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Servicii medicale pentru 165 de seniori din Municipiul Blaj: Licitația de peste 150.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Servicii medicale pentru 165 de seniori din Municipiul Blaj: Licitația de peste 150.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria municipiului Blaj a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru servicii medicale, în cadrul proiectului „O viaţă mai bună pentru seniorii din Mica Romă – Municipiul Blaj, judeţul Alba”. Valoarea totală estimată a investiției este de 152.519,40, fără TVA.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul presupune infiintarea, licenţierea si dezvoltarea a 3 tipuri de servicii sociale si socio-medicale noi, un Centru de zi, un serviciu mobil de acordare a hranei si un serviciu de asistenta socio-medicala comunitara, pentru 165 de seniori aflati in risc de excluziune sociala si grade diverse de dependenta (a se vedea sectiunea GT din prezenta CF, ponderea de gen si repartizarea acestora pe cele 3 servicii, respectiv pe grade certificate de dependenta), care vor fi administrate unitar de catre Municipiul Blaj prin Serviciul de Asistenta Sociala.

Cei 165 de varstnici vor fi recrutati de catre Unitatea de Monitorizare a Proiectului.

Grupul tinta total direct al proiectului este format din 165 de persoane cu varsta peste 65 de ani / an / timp de 2 ani, care domicialiaza in municipiul Blaj , constituit la nivelul celor trei servicii astfel: Serviciul Centrul de zi pentru persoane varstnice 65 de beneficiari, Serviciul mobil de acordare a hranei 45 de beneficiari, Serviciul de Asistenta conumitara Blaj 55 beneficiari.

Obiectivul specific la care contribuie realizarea serviciilor

Reducerea riscului de excluziune sociala si dependenta pentru un numar de 165 de persoane varstnice domiciliate in municipiul Blaj, incluse intr-un pachet integrat de servicii sociale si socio-medicale care respecta standardele minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice, si cresterea capacitatii institutioanale a administratiei locale de a aborda problemele sociale si medicale ale acestora, in 36 de luni.

Infiintarea si dezvoltarea unui Centru de zi pentru furnizarea de servicii sociale primare si specializate unui numar de 65 de persoane varstnice domiciliate in Blaj, in 36 de luni.

Infiintarea si dezvoltarea Serviciului mobil de acordarea hranei – masa pe roti pentru un numar de 45 de persoane varstnice domiciliate in Blaj, in 36 de luni.

Infiintarea si dezvoltarea Serviciului de asistenta comunitara care va deservi un numar de 55 de persoane varstnice domiciliate in Blaj, in 36 de luni.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea